Το ESET Live Grid®, το σύστημα συλλογής στατιστικών δεδομένων για malware μέσω του cloud, έχει καταγράψει σημαντική αλλαγή στα στατιστικά δεδομένα των ηλεκτρονικών απειλών κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Τον Ιανουάριο του 2012, όπως και το Δεκέμβριο του 2011, το HTML/ScrInject.B.Gen αναδείχθηκε στην πρώτη θέση των ιών σε παγκόσμιο επίπεδο με ποσοστό 4,98%. Ενώ, το Φεβρουάριου του 2012, την πρώτη θέση της κατάταξης κατέλαβε το HTML/ScrInject.B με ποσοστό 3,93% παγκοσμίως και 5,36% σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα HTML/ScrInject και HTML/ScrInject.B αποτελούν HTML αρχεία που περιέχουν ασαφές περιεχόμενο ή iframe ετικέτες που πραγματοποιούν αυτόματη λήψη κακόβουλου λογισμικού.
Στη συνέχεια, τα INF/Autorun και HTML/Iframe.B αναδείχτηκαν στη δεύτερη και τρίτη θέση, αντίστοιχα, τους δύο προηγούμενους μήνες. Για τον Ιανουάριο, το INF/Autorun κατείχε ποσοστό μόλυνσης 4,41% και το HTML/ Iframe.B 2,74% σε παγκόσμιο επίπεδο. Το Φεβρουάριο, το INF/Autorun είχε ποσοστό μόλυνσης 3,77% παγκοσμίως και 3,23% στην Ευρώπη. Το INF/Autorun αποτελεί μια ποικιλία malware που χρησιμοποιεί το αρχείο autorun.inf ως έναν τρόπο να θέσουν έναν υπολογιστή σε κίνδυνο. Αυτό το αρχείο περιέχει πληροφορίες σχετικά με προγράμματα που προορίζονται να λειτουργήσουν αυτόματα όταν αφαιρούμενα μέσα (συνήθως USB flash drives) αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα Windows υπολογιστή. Στην τρίτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο, βρέθηκε το HTML/Iframe.B, με ποσοστό 3,38% παγκοσμίως και 3,17% στην Ευρώπη, που υποδηλώνει κακόβουλες ετικέτες IFRAME, ενσωματωμένες σε σελίδες HTML, που ανακατευθύνουν το πρόγραμμα περιήγησης του διαδικτύου σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία URL με κακόβουλο λογισμικό.
Παράλληλα, υπήρξε ένα νέο κακόβουλο λογισμικό στην πρώτη δεκάδα της κατάταξης του Φεβρουαρίου, που βρίσκεται στην 5η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο: το HTML/Fraud.BG, με ποσοστό μόλυνσης 1,64% σε παγκόσμιο επίπεδο και 0,84% στην Ευρώπη. Οι παραλλαγές των malware στην κατηγορία HTML/Fraud – όπως υπονοεί και το όνομά τους – είναι ανιχνεύσεις fradulent ιστοσελίδων ή scams. Συγκεκριμένα, το νέο malware HTML/Fraud.BG προσφέρει την ευκαιρία στα υποψήφια θύματα να κερδίσουν κάποιο δώρο. Τα προϊόντα “iκάτι” (ipad, iphone, κ.α.) είναι ιδιαίτερα δημοφιλή με αυτούς τους τύπους των επιτήδειων, καθώς ο χρήστης καλείται να συμπληρώσει μια έρευνα και να δηλώσει τα στοιχεία του.  Το HTML/Fraud.BG χρησιμοποιεί επίσης τα κλασικά e-mail spam ως φορέα διανομής του malware.


Παγκόσμια Κατάταξη Απειλών σύμφωνα με το Live Grid® της ESET (Ιανουάριος 2012)


Ευρωπαϊκή Κατάταξη Απειλών σύμφωνα με το Live Grid® της ESET (Ιανουάριος 2012)


Παγκόσμια Κατάταξη Απειλών σύμφωνα με το Live Grid® της ESET (Φεβρουάριος 2012)


Ευρωπαϊκή Κατάταξη Απειλών σύμφωνα με το Live Grid® της ESET (Φεβρουάριος 2012)

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το www.eset.com/gr