Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα Kaspersky Consumer Security Risks Survey που πραγματοποιήθηκε από την B2B International και την Kaspersky Lab το καλοκαίρι του 2013, σε ποσοστό περίπου 41%, οι χρήστες που έχασαν τα χρήματά τους ως αποτέλεσμα οικονομικής ψηφιακής απάτης δεν κατάφεραν να πάρουν πίσω ούτε ένα σέντ.
Θεωρητικά, ακόμη κι αν οι απατεώνες έχουν καταφέρει να κλέψουν χρήματα από ένα λογαριασμό e-banking ή e-payment, τα χρήματα αυτά είναι δυνατό να επιστραφούν στους κατόχους τους είτε μέσω της τράπεζας είτε ως αποτέλεσμα νομικών διεργασιών. Ωστόσο, η έρευνα της B2B International αποδεικνύει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δεδομένο. Μόνο το 45% των χρηστών που έπεσε θύμα διαδικτυακής απάτης αποζημιώθηκε πλήρως. Ένα 14% ανέκτησε μέρος των κλεμμένων, ενώ τα υπόλοιπα θύματα (41%) τα έχασαν όλα.
Όπως δήλωσε το 33% των θυμάτων, πιο συχνά, η απώλεια των χρημάτων ήταν ανεπανόρθωτη αν τους είχαν κλαπεί κατά τη διάρκεια διαδικασιών e-payment. Στο 17% των περιπτώσεων, τα χρήματα εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια e-banking συναλλαγών ενώ το 13% των θυμάτων ήταν πελάτες διαδικτυακών καταστημάτων. Οι τράπεζες και τα ηλεκτρονικά καταστήματα επιστρέφουν τα χρήματα στους πελάτες τους πιο συχνά από ότι, για παράδειγμα, τα συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών: γενικά, μόνο το 12% των πελατών διαδικτυακών καταστημάτων έλαβε πλήρη αποζημίωση για απώλειες που οφείλονταν σε κακόβουλες επιθέσεις, ενώ όταν πρόκειται για πελάτες τραπεζών, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 15%. Ένας στους δέκα ερωτηθέντες είχε την τύχη να πάρει όλα τα χρήματά του πίσω. Υπάρχει, επίσης, ένα αισθητά υψηλό επίπεδο «κακού χρέους» – 6% των πελατών διαδικτυακών καταστημάτων, 4% των πελάτων του online banking και 4% των χρηστών συστημάτων e-pay, ανέφεραν ανεπανόρθωτη απώλεια χρημάτων.
Την ίδια στιγμή, πολλοί χρήστες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι συναλλαγές τους προστατεύονται αποτελεσματικά από τους παρόχους αυτών των υπηρεσιών. Τα αποτελέσματα της έρευνας B2B International δείχνουν ότι το 45% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η τράπεζα είναι υπεύθυνη για να ξεπληρώσει οποιαδήποτε χρηματικό πόσο χάνεται κατά τη διάρκεια online διαδικασιών και το 42% των συμμετεχόντων της έρευνας θεωρεί ότι η τράπεζα θα πρέπει να παρέχει δωρεάν εργαλεία ασφαλείας για την προστασία της online μεταφοράς χρημάτων.
Όλα αυτά συνθέτουν μια περίπλοκη κατάσταση: οι ψηφιακοί απατεώνες «μυρίζονται» τα κέρδη και διπλασιάζουν τις προσπάθειές τους για να κλέψουν χρήματα από τους χρήστες, ενώ οι χρήστες εναποθέτουν την εφαρμογή μέτρων προστασίας στις τράπεζες, στις υπηρεσίες ηλεκτρονικών πληρωμών και στα ηλεκτρονικά καταστήματα. Οι επιχειρήσεις αυτές, ωστόσο, δεν είναι πάντοτε σε θέση ή δεν επιθυμούν να παρέχουν το απαιτούμενο επίπεδο προστασίας, για τεχνικούς ή άλλους λόγους. Αυτό κάνει τις επιθέσεις εναντίον των οικονομικών συναλλαγών ακόμα πιο ελκυστικές για τους ψηφιακούς απατεώνες. Ευτυχώς , όμως, υπάρχει μια ασφαλής μέθοδος για τη βελτίωση αυτής της κατάστασης.
Σπάζοντας το Φαύλο Κύκλο
Μια προηγμένη λύση προστασίας αποτελεί τον ιδανικό τρόπο για να ενισχύθει η ασφάλεια των διαδικτυακών συναλλαγών. Ωστόσο, όταν μια ψηφιακή επίθεση στοχεύει άμεσα στα χρήματα, η “καθολική” προστασία που παρέχεται από την πλειοψηφία των προϊόντων της κατηγορίας Online Safety ενδέχεται να μην είναι αρκετή. Για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους μέσα από επιτυχημένες επιθέσεις, οι ψηφιακοί απατεώνες είναι πρόθυμοι να επενδύσουν σε άκρως εξελιγμένα εργαλεία κακόβουλων επιθέσεων που ανιχνεύονται δύσκολα από προγράμματα antivirus. Για παράδειγμα, αγοράζουν τα τρωτά σημεία νόμιμων εφαρμογών, δημιουργούν ακριβή αντίγραφα ιστοσελίδων τραπεζών, κλπ.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της διαδικτυακής απάτης, η Kaspersky Lab έχει αναπτύξει τη μοναδική τεχνολογία Safe Money για την προστασία των υπολογιστών από επιθέσεις που στοχεύουν στην κλοπή χρημάτων. Η τεχνολογία Safe Money είναι ένα σύνολο μηχανισμών προστασίας υψηλής ποιότητας, οι οποίοι ενεργοποιούνται αυτόματα όταν οι χρήστες πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πληρωμές ή online τραπεζικές συναλλαγές. To ολοκληρωμένo πολυεπίπεδο σύστημα πιστοποίησης είναι σε θέση να ελέγξει τη γνησιότητα των ισοσελίδων στις οποίες προσπαθούν να εισέλθουν οι χρήστες, προστατεύοντάς τους από επιθέσεις phishing. Μια τέτοια ειδική λειτουργία safe browser προστατεύει τις online δραστηριότητες των χρηστών από κακόβουλες επιθέσεις. Ένας άλλος μηχανισμός ελέγχει τις εφαρμογές του υπολογιστή ώστε να εντοπίσει πιθανά τρωτά σημεία, προστατεύοντας αποτελεσματικά από τα exploits (κακόβουλα προγράμματα που εκμεταλλεύονται τα τρωτά σημεία σε νόμιμο λογισμικό). Τέλος, οι τεχνολογίες Secure Keyboard και Virtual Keyboard κατατροπώνουν τους keyloggers και διασφαλίζουν ότι οι χρήστες μπορούν να εισάγουν τους κωδικούς πρόσβασης και τα λεπτομερή στοιχεία των πιστωτικών καρτών τους, χωρίς τον κίνδυνο υποκλοπών.
Ο συνδυασμός όλων των μηχανισμών της τεχνολογίας Safe Money εξασφαλίζει μέγιστη προστασία για online τραπεζικές και οικονομικές συναλλαγές. Αυτή η τεχνολογία είναι διαθέσιμη ως μέρος του Kaspersky Internet Security και του Kaspersky PURE 3.0– δύο προηγμένων λύσεων προστασίας για οικιακούς χρήστες. Η τεχνολογία Safe Money είναι επίσης διαθέσιμη με το Kaspersky Internet Security – Multi-Device, τη νέα λύση ασφάλειας για συνδυασμούς συσκευών που λειτουργούν σε διαφορετικές πλατφόρμες η οποία κυκλοφορεί ήδη και στην Ελλάδα.