Το τέταρτο κιόλας One Stop Security Workshop έλαβε μέρος στην Αθήνα, την Πέμπτη 21-10-2010Τα θέματα του συνεδρίου επιλέχθηκαν έξυπνα για την κάλυψη μεγάλης ποικιλίας ουσιαστικών θεμάτων και παρουσιάστηκαν από ειδικούς από 8 Inter Engineering εταίρους από ισάριθμες χώρες.
Ο Mikko Hypponen, επικεφαλής έρευνας της F-Secure και ανάμεσα
στους πιο φημισμένους ειδικούς παγκοσμίως σχετικά με κακολογισμικό και online εγκληματικότητα, ξεκίνησε ξεναγώντας το κοινό σ’ ένα ταξίδι στην εξέλιξη του κακολογισμικού και του υπόκοσμου του Internet. Αποκάλυψε το κακό του παρόντος και του μέλλοντος καθώς και τους απαραίτητους μηχανισμούς προστασίας έναντι του κακολογισμικού, ερχόμενους από τη βιομηχανία – αλλά – εξίσου σημαντικό – και από την κοινωνία. Το κακολογισμικό και οι επιθέσεις έχουν γίνει εξαιρετικά έξυπνες και εξαπλώνονται με μεγάλη ταχύτητα. Η προστασία από το γνωστό κακό δεν αρκεί. Η NetAsq (Γαλλία) έδειξε αποτελεσματικό Intrusion Prevention μέσω μοναδικής τεχνολογίας. Το γρήγορο Internet προσφέρει τεράστιες δυνατότητες για απομακρυσμένες επιχειρηματικές διενέργειες, αλλά εδώ φυσικά η ισχυρή ταυτοποίηση είναι ζωτικής σημασίας. Η Vasco (Βέλγιο) και SMS Passcode (Δανία) έδειξαν κομψές λύσεις για Passwords μίας χρήσεως (OTP), προσεγγίζοντας το πρόβλημα από διαφορετικές γωνίες: hardware και software tokens, καθώς επίσης passwords μέσω SMS. H Tectia από τη Φινλανδία, γνωστή από το SSH πρωτόκολλο, έδειξε προστασία της ίδιας της απομακρυσμένης επικοινωνίας. Η Tectia επίσης εξέπληξε το ακροατήριο με την ολοκληρωμένη και μοναδική υποδομή διαχείρισης για κρυπτογραφημένη επικοινωνία. Η τάση προς το cloud computing βρίσκεται παντού. Επίσης στην ασφάλεια, όπου αποκαλείται ως Security As A Service, δίνει ευκαιρίες για όλους. Τόσο στη βιομηχανία πληροφορικής όσο σε πελάτες, ιδίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η Inter Engineering παρουσίασε το πορτφόλιο των SaaS λύσεων που ανέπτυξε για την προστασία τελικών πελατών, αλλά και την εκμετάλλευση από εταιρείες πληροφορικής ώστε οι ίδιοι να καθίστανται πάροχοι SaaS. Μεγάλες επιχειρήσεις όπου η ασφάλεια ωριμάζει, εστιάζονται τώρα σε πιο πολύπλοκα θέματα ασφάλειας, όπως την αποφυγή διαρροής δεδομένων (DLP – Data Leakage Prevention) και τον έλεγχο της κοινωνικής δικτύωσης. Η Secure Systems (Λετονία) παρουσίασε την αποτελεσματική της προσέγγιση στο θέμα του DLP μέσω υποδομής λογισμικού για τον πλήρη έλεγχο της ροής δεδομένων. Η Clearswift (Αγγλία) έδειξε ελεγχόμενη χρήση κοινωνικής δικτύωσης μέσω ασφάλειας περιεχομένου web. Οι συμμετέχοντες έδειξαν επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη λύση της Secnology (ΗΠΑ), που θεωρείται ιδανική για τη διαχείριση αρχείων Log.
«Τα θέματα επιλέχθηκαν σωστά και ο κόσμος ήταν ενθουσιασμένος”, σχολίασε ο Josmaarten Swinkels, CEO της Inter Engineering. “Εργαζόμαστε σκληρά για να προσφέρουμε πρακτική συνεισφορά στην ασφάλεια επιχειρήσεων και φυσικά είναι φανταστικό όταν βλέπεις ότι η προσπάθεια έχει πραγματικά αποτελέσματα. To One Stop Security Workshop είναι το ετήσιο σημείο αναφοράς, που αντικατοπτρίζει αυτό που κάνουμε κάθε μέρα: Προσφέρουμε επαγγελματική και προσαρμοσμένη ασφάλεια για σήμερα και αύριο και παρέχουμε δυνατότητες για επιχειρηματικότητα ασφαλείας στη βιομηχανία πληροφορικής».