Από τα νέα κακόβουλα αρχεία που εντοπίστηκαν συνολικά το 2018, το ποσοστό εκείνων που αποδείχθηκε ότι ήταν backdoors αυξήθηκε κατά 44%, ενώ ο όγκος των ransomware προγραμμάτων αυξήθηκε κατά 43%. Ένας στους τρεις (30,01%) υπολογιστές αντιμετώπισε τουλάχιστον μία κακόβουλη απειλή στο διαδίκτυο το 2018. Συνολικά, τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι το κακόβουλο λογισμικό, τα backdoors και τα ransomware προγράμματα παραμένουν σημαντικός κίνδυνος για τους χρήστες υπολογιστών.
Το 2018, οι ανιχνεύσεις ransomware (Trojan-Ransom) και backdoor ανήλθαν στο 3,5% και στο 3,7% του συνόλου των νέων κακόβουλων αρχείων που συλλέχθηκαν κατά τους πρώτους δέκα μήνες του έτους. Αυτό αντιπροσωπεύει άνοδο 43% για τα ransomware (από 2.198.130 το 2017 σε 3.133.513 το 2018) και 44% για τα backdoors (2.272.341 το 2017 σε 3.263.681 το 2018) σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο.
Συνολικά, οι τεχνολογίες ανίχνευσης της Kaspersky Lab αντιμετώπισαν καθημερινά 346.000 νέα κακόβουλα αρχεία κατά τους πρώτους δέκα μήνες του έτους. Ο αριθμός και το εύρος των νέων κακόβουλων αρχείων που ανιχνεύονται σε καθημερινή βάση είναι ένας καλός δείκτης για τα συμφέροντα των ψηφιακών εγκληματιών που εμπλέκονται στη δημιουργία και τη διανομή κακόβουλου λογισμικού. Το 2011, οι τεχνολογίες μας ανίχνευαν 70.000 νέα αρχεία την ημέρα, και μέχρι το 2017, ο αριθμός αυτός πενταπλασιάστηκε αγγίζοντας τις 360.000.
«Το 2018, μειώθηκαν σχετικά οι καθημερινές ανιχνεύσεις. Από τη μία, αυτό θα μπορούσε να δείχνει το ενδιαφέρον των εγκληματιών για επαναχρησιμοποίηση παλιών κακόβουλων προγραμμάτων που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά. Από την άλλη πλευρά, το ποσοστό των ανιχνεύσεων backdoors και Trojan–Ransom μας δείχνουν ότι οι κακόβουλοι φορείς βρίσκονται σε συνεχή αναζήτηση νέων τρόπων για να θέσουν σε κίνδυνο τις συσκευές των θυμάτων και να βγάλουν λεφτά από αυτές. Το διαρκές ενδιαφέρον για το ransomware και η συνεχιζόμενη ανάπτυξή του είναι μια προειδοποίηση για να παραμένουμε σε επαγρύπνηση – τόσο έναντι των υφιστάμενων, γνωστών ψηφιακών απειλών όσο και των νέων, άγνωστων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνεχίζουμε να βελτιώνουμε τα συστήματα ανίχνευσης και προστασίας σε καθημερινή βάση, διασφαλίζοντας ότι οι πελάτες μας είναι ασφαλείς», σχολίασε ο Vyacheslav Zakorzhevsky, Head of Anti-Malware Research στην Kaspersky Lab.
Άλλα στατιστικά στοιχεία για το 2018 περιλαμβάνουν τα εξής:
- Οι λύσεις της Kaspersky Lab εμπόδισαν 876.998.691 επιθέσεις που προκλήθηκαν από διαδικτυακούς πόρους εγκατεστημένους σε όλο τον κόσμο.
- Η λύση προστασίας από ιούς της Kaspersky Lab ανίχνευσε 643.946 μοναδικά κακόβουλα αντικείμενα.
- Το 30,01% των υπολογιστών χρηστών αντιμετώπισε μια επίθεση κακόβουλου λογισμικού στο διαδίκτυο τουλάχιστον μία φορά μέσα στο έτος.
Προκειμένου να παραμείνετε προστατευμένοι, η Kaspersky Lab συνιστά τα εξής:
- Δώστε ιδιαίτερη προσοχή και μην ανοίγετε κανένα ύποπτο αρχείο ή συνημμένο που προέρχεται από άγνωστες πηγές.
- Μην κατεβάζετε και εγκαθιστάτε εφαρμογές από μη αξιόπιστες πηγές.
- Μην κλικάρετε σε links που λαμβάνετε από άγνωστες πηγές και ύποπτες διαφημίσεις στο διαδίκτυο.
- Δημιουργήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης και μην ξεχνάτε να τους αλλάζετε τακτικά.
- Εγκαθιστάτε πάντα ενημερώσεις. Ορισμένες από αυτές ενδέχεται να περιέχουν κρίσιμες διορθώσεις ζητημάτων ασφαλείας.
- Αγνοήστε τα μηνύματα που ζητούν να απενεργοποιήσετε τα συστήματα ασφάλειας για το λογισμικό του Office ή για το λογισμικό προστασίας από ιούς.
- Χρησιμοποιήστε μια ισχυρή λύση ασφάλειας κατάλληλη για τον τύπο του συστήματός σας και λύσεις όπως τα Kaspersky Internet Security ή Kaspersky Security Cloud.
Μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη έκθεση στον ειδικό ιστότοπο Securelist.com.