Την ψηφιοποίηση του ελληνικού Δημοσίου στα πρότυπα των βέλτιστων διεθνών πρακτικών φαίνεται να αναδεικνύει σε βασικό της στόχο η κυβέρνηση. Ένα από τα πρώτα βήματα για την ψηφιοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης προς όφελος πολιτών και επιχειρήσεων, είναι η δημιουργία μίας “Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού”, η οποία θα είναι έτοιμη έως τα τέλη του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2020.
Η “βίβλος” θα αποτελεί εργαλείο για τους φορείς που υλοποιούν ψηφιακές υπηρεσίες και σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, θα αποτελέσει την απάντηση στον κατακερματισμό των αρμοδιοτήτων για την ψηφιακή διακυβέρνηση, στις επικαλυπτόμενες ψηφιακές δράσεις και στην έλλειψη μετρήσιμης στόχευσης στους φορείς που υλοποιούν ψηφιακές υπηρεσίες.
Βασικός στόχος της “βίβλου”, που θα διαμορφωθεί με τη συνδρομή ειδικής επιτροπής Ελλήνων και ξένων εμπειρογνωμόνων, είναι να αποτυπώσει τις δράσεις εκείνες που θα βοηθήσουν, μεταξύ άλλων, στην αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών και στην απλούστευση των σχετικών διαδικασιών.
Όπως ανέφερε χθες ο κ. Πιερρακάκης στη διάρκεια άτυπης συνάντησης με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, η διαδικασία διαμόρφωσης της “βίβλου” έχει ήδη ξεκινήσει με την καταγραφή των αναγκών των φορέων της δημόσιας διοίκησης. Μάλιστα, χθες εστάλη επιστολή προς όλα τα Υπουργεία προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών και την απλούστευση των διαδικασιών. Από την ενημέρωση και τον καθορισμό των αναγκών θα προκύψουν και τα επόμενα έργα και δράσεις, τα οποία θα προκηρυχθούν εντός των επόμενων μηνών.
Στα βήματα της Εσθονίας
Η θεσμοθέτηση της ειδικής επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την ψηφιακή “βίβλο” – η οποία αποτελεί αρμοδιότητα του Υφυπουργού Ψηφιακής Στρατηγικής, κ. Γρηγόρη Ζαριφόπουλου, προβλέπεται στο νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Η δε σύνθεση της επιτροπής έχει τέτοια μορφή, ώστε αφενός να μπορέσει να ενσωματώσει τη διεθνή εμπειρία σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού και αφετέρου να λειτουργήσει ως καταλύτης για την προσέλκυση διεθνών επενδύσεων στις ψηφιακές τεχνολογίες.
Όπως ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέλος της επιτροπής θα είναι και ο πρώην Πρόεδρος της Εσθονίας, Toomas Hendrik Ilves, καθώς η Εσθονία αποτελεί παγκοσμίως case study στην αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών για την απλούστευση των διαδικασιών του Δημοσίου.
Διαλειτουργικότητα: Ενιαία πύλη gov.gr
Η διαλειτουργικότητα συστημάτων και διαδικασιών φαίνεται πως αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, κεντρικό άξονα του κυβερνητικού σχεδιασμού αποτελεί η παροχή κάθε ψηφιακής υπηρεσίας από ένα κεντρικό σημείο. Το ρόλο αυτό θα διαδραματίσει μία κεντρική Διαδικτυακή Πύλη, το gov.gr, ένα σημείο εισόδου και ψηφιακής εξυπηρέτησης, όπου θα είναι συγκεντρωμένες όλες οι ψηφιακές λύσεις και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες και λοιποί συναλλασσόμενοι με το Δημόσιο. Στο gov.gr, όπου θα ενσωματωθούν κατ’ αρχήν όλες οι υπηρεσίες που είναι ήδη διαθέσιμες ηλεκτρονικά, με στόχο ο αριθμός τους να διευρύνεται όσο θα υλοποιούνται τα υπόλοιπα έργα αξιοποίησης των ψηφιακών τεχνολογιών σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης.
Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια θα παίξουν οι νέες ταυτότητες, οι οποίες θα ενσωματώνουν ψηφιακή υπογραφή. Με δεδομένο, όμως, ότι οι νέες ταυτότητες δεν θα είναι έτοιμες μέσα στην επόμενη διετία, θα επιδιωχθεί να γίνει εφικτή η ηλεκτρονική ταυτοποίηση με άλλους τρόπους, όπως με τα διάφορα μητρώα που ήδη υπάρχουν. Σημείο αναφοράς θα είναι το κέντρο διαλειτουργικότητας, που δημιουργείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Επενδύσεις στο 5G
Κορυφαίας προτεραιότητας θέμα θεωρεί η κυβέρνηση και τις επενδύσεις σε υποδομές και ειδικά στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς. Σε ό,τι αφορά στην τεχνολογία 5G, το αρμόδιο Υπουργείο έχει προαναγγείλει τη συγκρότηση ενός εθνικού πλάνου, το οποίο θα οριοθετήσει το σχετικό οικοσύστημα, προσφέροντας σε όλους τους συμμετέχοντες πλήρη εικόνα και προβλεψιμότητα. Όσον αφορά το 5G, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών, κ. Αντώνης Τζωρτζακάκης, σημείωσε χθες ότι η δημοπρασία για την εκχώρηση φάσματος στα 3,5 GHz (η βασική περιοχή συχνοτήτων για τα δίκτυα 5G) θα γίνει στο τέλος του 2020. Ο κ. Τζωρτζακάκης ανέφερε ότι θα γίνει μελέτη για το πως θα μπορέσει να αξιοποιηθεί στην Ελλάδα τεχνολογία του 5G από διάφορους κλάδους, επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι υπάρχει η πρόθεση και για την προκήρυξη ενίσχυσης σχετικών δράσεων.
Σχετικά με τα ενσύρματα δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων, στόχος του Υπουργείου είναι να προχωρήσει άμεσα το έργο για το ultra fast broadband. Μάλιστα, η εκτίμηση του Υπουργείου, όπως τη διατύπωσε ο κ. Τζωρτζακάκης, είναι πως θα υπάρξει σημαντικό ενδιαφέρον και αυτό θα φανεί στις 22 Οκτωβρίου, οπότε και λήγει η προθεσμία για τη συμμετοχή στον αποκαλούμενο «ανταγωνιστικό διάλογο».