Συμβουλές από τη Boldon James
Η εποχή του COVID-19 εισήγαγε παγκοσμίως την οργανωτική μετάβαση στις πολιτικές τηλεργασίας (εργασία ή διδασκαλία εξ αποστάσεως κ.ά.), καθιστώντας παράλληλα επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης της προστασίας από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και την ακούσια ή εκούσια κατάχρηση των εταιρικών δεδομένων που βρίσκονται στα χέρια των εργαζομένων.
Εκπρόσωποι κορυφαίων εταιρειών του τομέα της κυβερνοασφάλειας περιγράφουν στο άρθρο της ιστοσελίδας HelpNetSecurity τους βασικούς τομείς που χρειάζεται να επικεντρωθούν οι οργανισμοί για να διευκολύνουν την μετάβαση σε περιβάλλοντα εξ αποστάσεως εργασίας, συμπεριλαμβανομένης και της Διευθύνουσας Συμβούλου (CEO) της HelpSystems, Kate Bolseth, η οποία αναφέρθηκε στην αξία της ταξινόμησης δεδομένων στην προστασία των ευάλωτων εταιρικών περιουσιακών στοιχείων.
«Ένα πράγμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο» γράφει η Kate Bolseth, «ολόκληρη η ομάδα διαχείρισης σας χρειάζεται να βοηθήσει στη δημιουργία της σωστής υποδομής για να διευκολυνθεί και να πραγματοποιηθεί με επιτυχία η μετάβαση σε ένα περιβάλλον απομακρυσμένου εργατικού δυναμικού.
Πριν προχωρήσετε στην εξέταση οποιασδήποτε λύσης, απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις:
- Πως οι υπάλληλοι μου έχουν πρόσβαση σε δεδομένα;
- Πως εργάζονται;
- Πως μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο παραβίασης δεδομένων ή της ακούσιας δημόσιας έκθεσης ευαίσθητων εταιρικών δεδομένων;
- Πως διακρίνουμε τα ευαίσθητα δεδομένα, τα οποία και πρέπει να προστατευτούν αναλόγως;
Οι απαντήσεις σας στα παραπάνω ερωτήματα, μπορούν να διευκολύνουν και να ενημερώσουν τον οργανωτικό σχεδιασμό και να διευκολύνουν την εμπλοκή των εργαζομένων στην διαδικασία ενώ θα απομακρύνουν πιθανά εμπόδια ασφαλείας που ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στην παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού. Αυτές οι οδηγίες πρέπει να είναι τόσο ρευστές όσο και οι έκτακτες περιστάσεις που αντιμετωπίζουμε χωρίς να εκτιθέμεθα σε απρόβλεπτους κινδύνους.
Όταν εξετάζετε λύσεις, οποιαδήποτε περίπτωση λύσης που αξίζει να λάβετε υπόψη σας, θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζει και να ταξινομεί τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και τα κρίσιμης σημασίας εταιρικά περιουσιακά στοιχεία πληροφορίας. Η εφαρμογή μίας λύσης ασφάλειας επιχειρησιακής κλάσης είναι απολύτως απαραίτητη για την προστασία του εικονικού εργατικού δυναμικού σας από παραβιάσεις ασφαλείας μέσω προσωπικών υπολογιστών, οικιακών ασύρματων δικτύων και δρομολογητών» γράφει η κ. Kate Bolseth της HelpSystems και καταλήγει:
«Στην τελική, είναι η ροή των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που παραμένει η μεγαλύτερη ευπάθεια για την πλειονότητα των οργανισμών, οπότε βεβαιωθείτε ότι η λύση που εξετάζετε να αποκτήσετε είναι σε θέση να ελέγξει τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τα αρχεία στο σημείο της δημιουργίας τους για να προσδιορίσει προσωπικά δεδομένα και να εφαρμόσει την κατάλληλη προστασία, παρέχοντας παράλληλα τον σύνδεση για την ευρύτερη ταξινόμηση δεδομένων».
Πηγή : NSS.gr