Για 6η συνεχή χρονιά ανακοινώνεται η συμμετοχή της Ελλάδας στο μεγάλο πανευρωπαϊκό διαγωνισμό κυβερνοασφάλειας European Cyber Security Challenge 2021 (ECSC21), που θα διεξαχθεί από 28 Σεπτεμβρίου μέχρι 1η Οκτωβρίου 2021 στην Πράγα της Τσεχίας.

Ο διαγωνισμός αποτελεί μία πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κυβερνοασφάλειας ENISA (European Union Agency for Cybersecurity), ενώ υποστηρίζεται ενεργά από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Την ευθύνη της Ελληνικής συμμετοχής φέρει το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς με επικεφαλής τον καθηγητή, Χρήστο Ξενάκη.

Η ομάδα που θα εκπροσωπήσει φέτος τη χώρα μας στον τελικό θα αποτελείται από 10 άτομα μεταξύ 15-26 ετών, μαθητές, φοιτητές, επαγγελματίες και μη, hackers, ερευνητές ασφαλείας, αλλά και απλούς fans της ψηφιακής ασφάλειας. Η τελική 10άδα θα προκύψει μετά το πέρας των προπονήσεων στις αρχές Σεπτεμβρίου και θα αποτελείται από όσους ξεχωρίσουν με τις επιδόσεις τους στον προκριματικό διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί διήμερο Σάββατο 22  Μαΐου (από τις 9:00 π.μ.) μέχρι και την Κυριακή 23 Μαΐου 2021 (λήξη στις 21:00 μ.μ.) μέσα από την πλατφόρμα του HackTheBox.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στους προκριματικούς είναι το ηλικιακό εύρος μεταξύ 14-26 ετών και η ελληνική υπηκοότητα. Για την συμμετοχή στα προκριματικά οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να κάνουν εγγραφή στην ECSC CTF πλατφόρμα μέσα από το https://ctf.hackthebox.eu και να συμπληρώσουν τη φόρμα συμμετοχής με τα στοιχεία τους. Στα προκριματικά οι συμμετέχοντες θα κληθούν να επιλύσουν ασκήσεις – challenges στις παρακάτω θεματικές περιοχές: Pwn, Crypto, Web, Forensics, Reversing, PPC, Blockchain.

Η προετοιμασία της διευρυμένης ομάδας που θα προκύψει από τον προκριματικό διαγωνισμό, θα διεξαχθεί επίσης μέσω της πλατφόρμας cyber training HackTheBox, αλλά και από μία ομάδα διακεκριμένων ειδικών σε θέματα κυβερνοασφάλειας. Το Hack The Box είναι η πιο μαζικά αναπτυσσόμενη κοινότητα κυβερνοασφάλειας στον κόσμο. Μετρώντας 500.000 μέλη σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια, η πλατφόρμα επιτρέπει σε άτομα, επιχειρήσεις και πανεπιστήμια να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους με τον πιο πρακτικό και δυνατό τρόπο. Από εκατοντάδες συνεχώς ανανεωμένα virtual hacking labs και με πληθώρα διαδραστικών μαθημάτων ασφάλειας στον κυβερνοχώρο στο HTB Academy, το Hack The Box έχει ως αποστολή να αναβαθμίσει τις δυνατότητες κυβερνοασφάλειας κάθε επαγγελματία και οργανισμού στον κόσμο.

Μεγάλοι αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια είναι Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλά και οι  χορηγοί, οι οποίοι υποστηρίζουν ενεργά την Ελληνική εθνική ομάδα κυβερνοασφάλειας. Πιο συγκεκριμένα:

Diamond Cyber Security Online Platform Sponsor: Hack The Box

Diamond Sponsors: ALGOSYSTEMS, UBITECH

Platinum Sponsors: Όμιλος Quest (Info Quest Technologies, Uni Systems), Pylones Hellas

Supporters: NetSquare, TwelveSec

Media Sponsors: Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (www.amna.gr), Biztech.gr, Epixeiro.gr, Huffington Post, ICTPlus.gr, IT Professional Security, NetFax, Netweek, SecNews, Spoudazo.gr, Tech Matrix

 Η εθνική ομάδα διαθέτει το δικό της ψηφιακό χώρο στη διεύθυνση www.ecsc.gr όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για όλες τις λεπτομέρειες του διαγωνισμού.

Επιπλέον, ακολουθήστε την ελληνική ομάδα και στα social media:

Facebook: Hellenic Team-European Cyber Security Challenge

LinkedIn: European Cyber Security Challenge – Hellenic Team

Twitter: Hellenic Cyber Security Team @ECSCGR


Σχετικά με το European Cyber Security Challenge

Ο 1ος διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2015 στη Λουκέρνη της Ελβετίας με τη συμμετοχή 6 ομάδων προερχόμενων από κράτη-μέλη της ΕΕ και από χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών. Στην ψηφιακή εποχή, η ασφάλεια πληροφοριών αποτελεί βασική προτεραιότητα, σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό οφείλεται στον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραματίζει η πληροφορία στη σύγχρονη κοινωνία, την οικονομία, την παραγωγή και τις γεωπολιτικές σχέσεις. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι επιθέσεις με στόχο την πληροφορία αυξάνονται συνεχώς, αποσκοπώντας τόσο στο κέρδος όσο και στην αποσταθεροποίηση βασικών δομών, η ψηφιακή ασφάλεια θα πρέπει να διασφαλίζεται και να αξιολογείται σε κάθε τομέα και δραστηριότητα, καθημερινά. Το γεγονός αυτό απαιτεί καλύτερα οργανωμένες δομές, μεγαλύτερες επενδύσεις, αλλά, κυρίως, κατάλληλα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Η διεξαγωγή διαγωνισμών όπως το ECSC αποτελεί το κατάλληλο έρεισμα για την εκπαίδευση των ανθρώπων και κυρίως των νέων, που με τις γνώσεις και το ταλέντο τους θα αποτελέσουν την ασπίδα της ψηφιακής κοινωνίας.