Ημερίδα Κυβερνοασφάλειας για τις τοπικές επιχειρήσεις διοργανώθηκε στις 10/9/2021 υπό την αιγίδα του Δήμου Φυλής όπου συμμετείχαν ο Σ.Β.Α.Π. (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς) και ο Σύλλογος ΔΑΙΔΑΛΟΣ του ΒΙΟ.ΠΑ. Άνω Λιοσιών σε συνεργασία με την Alphabit A.E., εταιρεία ειδικευμένη σε θέματα Πληροφορικής και Ψηφιακής Ασφάλειας και την εταιρεία ασφαλιστικών συμβούλων Globalis A.E. καθώς στη μετά-Covid εποχή έχουν αυξηθεί σημαντικά τα συμβάντα παραβίασης της Ασφάλειας των Υπολογιστικών Συστημάτων που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή λειτουργία των ελληνικών επιχειρήσεων.
Βασική θέση του κύριου ομιλητή κ. Δημήτρη Γεωργίου, Chief Security Officer της Alphabit, ήταν ότι κάθε επιτυχημένο συμβάν παραβίασης της Κυβερνοασφάλειας, έχει άμεσο κόστος σε επιχειρησιακή δυνατότητα, χρήμα και φήμη, αλλά παράλληλα έχει κι έναν διαρκέστερο ψυχολογικό αντίκτυπο, καθώς κλονίζει το ηθικό των επιχειρηματιών και του στελεχιακού δυναμικού που αισθάνεται ότι είναι θύμα ενός αόρατου εχθρού που μπορεί ανά πάσα στιγμή να χτυπήσει ξανά, ενώ – όπως γενικότερα – έτσι και σε αυτή την περίπτωση η γνώση είναι δύναμη – και η εγνωσμένη δράση σύμμαχος στην απομάκρυνση του κινδύνου και στην περιχαράκωση των πιθανών ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων του.
Πιο συγκεκριμένα στην ημερίδα παρουσιάστηκαν τα ακόλουθα θέματα:
- Τι σημαίνει «Κυβερνοασφάλεια» και γιατί αφορά τις ελληνικές επιχειρήσεις;
- Ποιες είναι οι πλέον διαδεδομένες μορφές κυβερνοεγκλήματος που στοχεύουν τις ελληνικές επιχειρήσεις;
- Παραδείγματα κυβερνοεπιθέσεων και τα αποτελέσματά τους – περιπτώσεις επιτυχούς αντιμετώπισης.
- Πώς μπορεί κάποιος να διασφαλίσει την επιχείρησή του από το κυβερνοέγκλημα; Επίγνωση – Μέτρα Προστασίας – Μεταφορά του κινδύνου
- Τι πρέπει να κάνει κάποιος αν πέσει θύμα κυβερνοεπίθεσης; Ποιες τεχνικές, αστυνομικές και νομικές ενέργειες πρέπει να κάνει σε μια τέτοια περίπτωση; Ποια η αξία της έρευνας ψηφιακών πειστηρίων και μιας έκθεσης τεχνικής πραγματογνωμοσύνης.