Σήμερα ξεκινά ο 9ος ετήσιος ευρωπαϊκός μήνας κυβερνοασφάλειας (ECSM) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση της ασφάλειας στο διαδίκτυο μεταξύ των πολιτών.
Η ετήσια εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την κυβερνοασφάλεια συντονίζεται από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA) και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη μέλη της ΕΕ, την Ευρωπόλ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ) και περισσότερους από 300 εταίρους από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Η εκστρατεία διάρκειας ενός μήνα προωθεί επικαιροποιημένες συστάσεις για την κυβερνοασφάλεια με σκοπό την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στις διαδικτυακές υπηρεσίες και την υποστήριξη των πολιτών όσον αφορά την προστασία των προσωπικών, οικονομικών και επαγγελματικών τους δεδομένων στο διαδίκτυο.
Ο Aντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε: «Οι κυβερνοεπιθέσεις θέτουν σε κίνδυνο τις επιχειρήσεις μας, τις υποδομές ζωτικής σημασίας, τα δεδομένα μας και τη λειτουργία των δημοκρατιών μας. Οι κυβερνοεγκληματίες εκμεταλλεύονται την παραμικρή τρωτότητα στο ψηφιακό μας περιβάλλον. Η εκστρατεία ECSM έχει ως στόχο να βοηθήσει όλους μας να αποκτήσουμε τις απαραίτητες δεξιότητες για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τον τρόπο ζωής μας κατά των κυβερνοαπειλών. Το σύνθημα της εκστρατείας «Σκέψου πριν κάνεις κλικ!» είναι φέτος πιο επίκαιρο από ποτέ.»
Ο εκτελεστικός διευθυντής του Οργανισμού της ΕΕ για την Κυβερνοασφάλεια, Juhan Lepassaar, δήλωσε: «Στόχος της φετινής εκστρατείας ECSM είναι να προσφέρει στους πολίτες της ΕΕ τις πληροφορίες που θα πρέπει να χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους και να τους παρέχει συμβουλές για την προστασία από κυβερνοαπειλές. Συνεργαζόμαστε με τα κράτη μέλη και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ για την προώθηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με αυτές τις απειλές και για την οικοδόμηση μιας αξιόπιστης και κυβερνοασφαλούς Ευρώπης.»
Η πανδημία COVID-19 υπογράμμισε τη σημασία της κυβερνοασφάλειας. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η εκπαίδευση σχετικά με την ψηφιακή ασφάλεια είναι καίριας σημασίας προκειμένου οι πολίτες να εντοπίζουν τους κινδύνους και να αντιδρούν αποτελεσματικά στις κυβερνοαπειλές. Κάθε χρόνο, καθ’ όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου, ο ECSM φέρνει σε επαφή πολίτες της ΕΕ, κράτη μέλη, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, φορείς της ΕΕ και κυβερνητικούς οργανισμούς, τον ιδιωτικό τομέα και την ακαδημαϊκή κοινότητα με σκοπό την προώθηση καλών συνηθειών κυβερνοασφάλειας με το σύνθημα «Σκέψου πριν κάνεις κλικ!».
Σ’ όλη την Ευρώπη και πέραν αυτής, διοργανώνονται διαδικτυακές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων κατάρτισης, συνεδρίων, κουίζ, παρουσιάσεων και εθνικών εκστρατειών, με σκοπό την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τους κινδύνους κυβερνοασφάλειας και την ανταλλαγή επικαιροποιημένων κατευθυντήριων γραμμών και συμβουλών για τον μετριασμό των εν λόγω κινδύνων.
Η φετινή εκστρατεία ECSM θα ασχοληθεί εκ νέου με την αντιμετώπιση ζητημάτων ασφάλειας που αφορούν την ψηφιοποίηση της καθημερινής ζωής, η οποία επιταχύνθηκε λόγω της πανδημίας COVID-19. Η εκστρατεία του 2021, η οποία ενθαρρύνει τους πολίτες να «σκέφτονται πριν κάνουν κλικ», παρουσιάζει δύο θεματικές σχετικά με την κυβερνοασφάλεια με σκοπό να βοηθήσει τους πολίτες της ΕΕ να αναγνωρίζουν τις κυβερνοαπειλές και να προετοιμάζονται για αυτές.
Η πρώτη θεματική επικεντρώνεται στην πρωτοβουλία «Προστατέψου από κυβερνοαπειλές στο σπίτι» και παρέχει συμβουλές σχετικά με το πώς μπορούμε να παραμείνουμε ασφαλείς στον κυβερνοχώρο κατά την πραγματοποίηση διαδικτυακών συναλλαγών, την επικοινωνία, την εργασία ή τις σπουδές μέσω διαδικτύου. Θα παρέχονται συμβουλές καλής κυβερνουγιεινής όσον αφορά τις καθημερινές δραστηριότητες στο διαδίκτυο.
Η δεύτερη θεματική παρέχει κατευθυντήριες γραμμές «πρώτων βοηθειών» σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε περίπτωση κυβερνοσυμβάντος. Στόχος αυτής της θεματικής είναι να ενθαρρύνει τους πολίτες να έχουν αυξημένη εγρήγορση σχετικά με τις πιο κοινές κυβερνοαπειλές και να τους παρέχει συμβουλές σχετικά με τον τρόπο αντίδρασης σε περίπτωση που πέσουν θύματα απάτης στις διαδικτυακές αγορές, σε περίπτωση που έχει διακυβευτεί η ασφάλεια της πιστωτικής κάρτας και/ή του τραπεζικού λογαριασμού τους και έχει παραβιαστεί ο λογαριασμός τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι πραγματικές ιστορίες των θυμάτων θα κοινοποιηθούν υπό μορφή συνεντεύξεων και βίντεο.
Φέτος, ο ECSM ενώνει τις δυνάμεις του με τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό κυβερνοασφάλειας (ECSC) — η νικήτρια ομάδα του ECSC 2021 θα είναι η πρέσβειρα της φετινής εκστρατείας ECSM.
Ο επίσημος ιστότοπος της εκστρατείας ECSM είναι cybersecuritymonth.eu. Ο ιστότοπος λειτουργεί ως κόμβος πληροφοριών για την κυβερνοασφάλεια και περιλαμβάνει μία σελίδα για την καταχώριση δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την ευαισθητοποίηση του κοινού, καθώς και ειδικό υλικό της εκστρατείας των κρατών μελών σε κάθε γλώσσα (εκπροσωπούνται και οι 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ), όπως και οι οπτικές κατευθυντήριες γραμμές της εκστρατείας για τηλεφόρτωση.
Ο ιστότοπος του ECSM περιλαμβάνει επίσης ένα κουίζ για την κυβερνοασφάλεια, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους, καθώς και έναν διαδραστικό χάρτη των συμμετεχουσών χωρών, με πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες σε κάθε χώρα για την παροχή συμβουλών και την υποβολή καταγγελίας σε περίπτωση κυβερνοεπίθεσης.
Σχετικά με τον ευρωπαϊκό μήνα κυβερνοασφάλειας (ECSM) Ο ευρωπαϊκός μήνας κυβερνοασφάλειας (ECSM) είναι η ετήσια εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση της κυβερνοασφάλειας μεταξύ των πολιτών και των οργανισμών, καθώς και για την παροχή επικαιροποιημένων πληροφοριών για την ψηφιακή ασφάλεια μέσω της ευαισθητοποίησης και της ανταλλαγής ορθών πρακτικών.
Κάθε χρόνο, καθ’ όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου, εκατοντάδες δραστηριότητες πραγματοποιούνται σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως συνέδρια, εργαστήρια, προγράμματα κατάρτισης, διαδικτυακά σεμινάρια, παρουσιάσεις, διαδικτυακά κουίζ και άλλα, με σκοπό την παροχή πόρων στους πολίτες προκειμένου να μάθουν περισσότερα για την προστασία τους στο διαδίκτυο. Ο ECSM συντονίζεται από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA) και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπόλ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα κράτη μέλη της ΕΕ, τις χώρες της ΕΖΕΣ και περισσότερους από 300 εταίρους (κυβερνήσεις, πανεπιστήμια, ομάδες προβληματισμού, ΜΚΟ, επαγγελματικές ενώσεις, επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα) από την Ευρώπη και πέραν αυτής.