Με αφορμή την πρόσφατη διεξαγωγή- για ακόμα μια χρονιά – του μεγάλου πανευρωπαϊκού διαγωνισμού κυβερνοασφάλειας European Cyber Security Challenge 2021 (ECSC), που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα της Τσεχίας – με την Ελλάδα να συμμετέχει με μια ομάδα νέων παιδιών, για 7η συνεχή χρονιά – αλλά και την ολοένα και μεγαλύτερη ακαδημαϊκή και επαγγελματική ενασχόληση νέων ανθρώπων με το τομέα της Ψηφιακής Ασφάλειας, μας γεννήθηκε η ανάγκη να εστιάσουμε και να αναδείξουμε το θέμα της απορρόφησης των νέων στον επαγγελματικό τομέα της Ασφάλειας Πληροφορίων.
Σίγουρα ο ευρύτερος χώρος της τεχνολογίας, της πληροφορικής και ειδικότερα της ψηφιακής ασφάλειας, θα λέγαμε αποτελεί ένα επαγγελματικό πεδίο δράσης που απασχολεί αρκετούς νέους επιστήμονες.
Σύμφωνα όμως με έρευνες που διεξάγονται παγκοσμίως, ο χώρος αυτός σίγουρα έχει ανάγκη από ακόμα περισσότερα στελέχη, μιας και οι ανάγκες αυξάνονται διαρκώς.
Αυτό ισχύει και για την Ελλάδα, όπου δραστηριοποιούνται πολλές εταιρίες – κάθε μεγέθους – είτε με αντικείμενο αμιγώς στο cyber security, είτε με πολύπλευρη δραστηριότητα στη πληροφορική διαθέτοντας, ειδικό Business unit στην ασφάλεια.
Πιστεύουμε λοιπόν, ότι υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια, προκειμένου οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα παροχής υπηρεσιών, λύσεων και έργων ψηφιακής ασφάλειας, αλλά και τα εσωτερικά τμήματα IT επιχειρήσεων και οργανισμών, να προσλάβουν ακόμα περισσότερους νέους ανθρώπους, που είτε έχουν ακαδημαϊκές σπουδές σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο, είτε έχουν κάποιο αυταπόδεικτο ταλέντο σε αυτό το χώρο.
Οφείλουν λοιπόν οι εταιρίες να επιδείξουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε νέους ανθρώπους χωρίς απαραίτητα να διαθέτουν κάποια μικρή ή μεγάλη εργασιακή εμπειρία (όπως ζητείται συνήθως στις αγγελίες εργασίας). Να επενδύσουν στην εκπαίδευση νέων επιστημόνων και να τους βοηθήσουν ώστε να εξοικειωθούν με το ομολογουμένως δύσκολο αυτό αντικείμενο, έτσι ώστε να αποκτήσουν τεχνογνωσία αλλά και να δέσουν αρμονικά με την ομάδα τους.
Πρόκειται για μια πρακτική που στο εξωτερικό συμβαίνει συχνά και σίγουρα μπορεί να ακολουθηθεί και στη χώρα μας, κάτι που θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη και για τις εταιρίες, αλλά και ευρύτερα βάζοντας φρένο στην τάση «εξαγωγής» νέων επαγγελματιών στο τομέα της τεχνολογίας σε άλλες χώρες.
Η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλες χώρες αναφορικά με νέους ανθρώπους με τεχνολογικές δεξιότητες, αρκεί να τους εμπιστευτούμε περισσότερο.
Βλάσης Αμανατίδης