Το ελληνικό οικοσύστημα τεχνολογίας έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια, ωστόσο υπολείπεται σημαντικά σε σχέση με άλλες χώρες και χρειάζονται περαιτέρω στρατηγικές προκειμένου να αναπτυχθεί στο μέλλον, τόνισαν οι συμμετέχοντες στο πάνελ «Tech Ventures: local funding opportunities and actors», στο Tech Forum, που διοργάνωσε η HETiA σε συνεργασία με την Tsomokos.
Ο Μάρκος Βερέμης, Partner, Big Pi Ventures, τόνισε πως πλέον οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου είναι οι τεχνολογικές εταιρείες.
Η Ελλάδα έχει κάνει κάποια αρκετά γρήγορα βήματα στον τομέα των τεχνολογικών εταιρειών, ωστόσο ξεκινήσαμε από το επίπεδο της «ανυπαρξίας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε επίσης, ότι είναι πολύ σημαντικό ότι δημιουργούνται τεχνολογικά hubs που ενισχύουν το ήδη υπάρχον οικοσύστημα.
Για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής ο κ. Βερέμης σημείωσε πως πρέπει να υπάρξει σταθερή και διαχρονική πολιτική στρατηγική για να καταφέρει να ανταπεξέλθει η χώρας στις προκλήσεις που ακολουθούν.
Κλείνοντας τόνισε πως το νομοσχέδιο για τους τεχνοβλαστούς δίνει κίνητρα για επενδύσεις και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Από την πλευρά της η Θάλεια Μισαηλίδου, Principal, Marathon Venture Capital, σημείωσε πως πλέον η κλιματική αλλαγή βρίσκεται στο προσκήνιο με αποτέλεσμα στο επίκεντρο να βρίσκονται οι εταιρίες αγρο-τεχνολογίας.
Τόνισε πως η αγροτική παραγωγή αλλάζει και είναι πολύ βασικό να υπάρξει η σωστή εκπαίδευση και καθοδήγηση των αγροτών στη νέα εποχή.
Αναφερόμενη στο ελληνικό οικοσύστημα τεχνολογίας η κ. Μισαιλίδου ανέφερε πως έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα αλλά χρειάζονται να γίνουν πολλά περισσότερα ακόμα προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν.
Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω οι μορφές χρηματοδότησης και χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να στηριχθούν οι εταιρίες και κυρίως στα πρώιμα στάδια λειτουργίας τους».
Ο Κώστας Λαύκας, Partner, UniFund τόνισε πως είναι απαραίτητο να γαλουχηθεί η κοινωνία αλλά και η εκπαιδευτική κοινότητα με την επιχειρηματική λογική και πως το επιχειρηματικό ρίσκο είναι αναγκαίο προκειμένου να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τον κ. Λαύκα, χρειάζεται περισσότερη εκπαίδευση έτσι ώστε ο κόσμος να αποκτήσει τις ψηφιακές δεξιότητες που απαιτούνται για να επιβιώσουν στη σύγχρονη εποχή.
Πρόσθεσε οτι το ελληνικό οικοσύστημα έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα και τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη.
Ο Λάζαρος Καψιάς, Chief Executive Officer, Loctio P.C. σημείωσε πως η στρατηγική όσον αφορά τον κλάδο της μηχανικής σε συνάρτηση με τη σωστή χρηματοδότηση θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που απορρέουν από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Όπως ανέφερε ο Καψιάς, το μεγάλο πρόβλημα που βελτιώνεται είναι πως μέσω της εκπαίδευσης υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό που μπορεί να ανταπεξέλθει στις νέες δεξιότητες που απαιτούνται στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή.
Συντονιστής του πανελ ήταν ο Φώτης Καρύδας, Σύμβουλος Επικοινωνίας στο Γραφείο του Πρωθυπουργού
Στρατηγική επιλογή της Ελλάδας η ανάπτυξη της Έρευνας & Καινοτομίας
– Η ανάπτυξη της Έρευνας & Καινοτομίας αποτελεί πλέον στρατηγική επιλογή της χώρας και με τις νέες πολιτικές που έχουν σχεδιαστεί δημιουργούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την περαιτέρω εξέλιξη και ανάπτυξη των επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας, τόνισαν οι συμμετέχοντες στο πάνελ «Leveraging intellectual capital: Bridging the gap» στο Tech Forum που διοργάνωσε η HETiA σε συνεργασία με την Tsomokos.
Ο Μιχάλης Δρίτσας, Διευθυντής Γραφείου του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστου Δήμα, ανέφερε, πως η ενίσχυση της Έρευνας και της Καινοτομίας στη χώρα είναι μια εκ των βασικότερων προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της εθνικής οικονομίας.
Παράλληλα ο κ. Δρίτσας τόνισε πως κύρια επιδίωξη στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι η σύνδεση με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο της πολύ σπουδαίας, παραγόμενης στην χώρα, Έρευνας – από ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα- με την Καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, προς όφελος της εθνικής οικονομίας.
Η σύνδεση του ερευνητικού ιστού με την αγορά θα συντελέσει αφενός στην βελτίωση των δεικτών Καινοτομίας της χώρας, οι οποίοι μέχρι σήμερα παρουσιάζουν χαμηλές επιδόσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε., αλλά αφετέρου θα συνεισφέρει στην γενικότερη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
Ο κ. Δρίτσας πρόσθεσε πως ο σχεδιασμός του νέου ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027 προβλέπει υψηλότερα ποσά χρηματοδότησης για την Έρευνα και την Καινοτομία.
Κλείνοντας τόνισε πως “προσπαθήσαμε από την πρώτη στιγμή να φέρουμε την έρευνα πιο κοντά στην καινοτομία, τα αποτελέσματα της έρευνας να τα βλέπουμε πιο εφαρμοσμένα στην πράξη”. Πρόσθεσε, ότι ενώ έχουμε πολύ καλά ερευνητικά κέντρα και ΑΕΙ, κάτι που φαίνεται στις διεθνείς κατατάξεις αλλά και τις επιδόσεις στα διάφορα ανταγωνιστικά προγράμματα, στο τέλος βλέπουμε ότι δε μετασχηματίζονται σε προϊόντα και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.Ωστόσο πλέον αυτό αλλάζει και η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα εποχή ανάπτυξης.
Ο Νίκος Χριστοδούλου, Consulting Leading Partner, Deloitte Greece, τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθούν εξειδικευμένες ομάδες στις οποίες θα συμμετέχουν επιχειρηματίες, επιχειρηματικοί σύμβουλοι, venture capitalist, γύρω από την ερευνητική κοινότητα έτσι ώστε να υπάρχει η σωστή καθοδήγηση στον τομέα των πατεντών και της πνευματικής ιδιοκτησίας.
Ο Ιωάννης Εμίρης, Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντης του AΤΗΕΝΑ Research Centre, ανέφερε πως με τις διατάξεις για τους τεχνοβλαστούς, μπορούμε να δούμε και τα πρακτικά οφέλη της αριστείας που δημιουργούν τα ελληνικά ΑΕΙ, να περνάνε στην καινοτομία και την παραγωγικότητα.
Παράλληλα εισάγονται διατάξεις σε πολύ σωστή κατεύθυνση, ιδίως με την κωδικοποίηση της νομοθεσίας, τον εξορθολογισμό των περιπτώσεων των στρατηγικών επενδύσεων, καθώς και τη διεύρυνση του είδους των κινήτρων που παρέχονται.
Συντονιστής της συζήτησης ήταν Γιάννης Κικίδης BoD Member HETIA.