Η πρόληψη ή αποτροπή απώλειας δεδομένων (DLP – Data Loss Prevention ) είναι η πρακτική που επιδιώκει να προστατεύσει τις επιχειρηματικές πληροφορίες αλλά και τα προσωπικά δεδομένα από παραβιάσεις αποτρέποντας την εξαγωγή τους εκτός δικτύου.
Του Βλάση Αμανατίδη
Το DLP αναφέρεται επίσης σε τεχνολογικά εργαλεία που επιτρέπουν σε ένα διαχειριστή δικτύου να παρακολουθεί δεδομένα στα οποία έχουν πρόσβαση και μοιράζονται οι τελικοί χρήστες. Οι λύσεις DLP μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ταξινόμηση και την ιεράρχηση της ασφάλειας των δεδομένων. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτές τις λύσεις για να διασφαλίσετε ότι οι πολιτικές πρόσβασης πληρούν τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς, συμπεριλαμβανομένων των HIPAA, GDPR και PCI-DSS. Οι λύσεις DLP μπορούν επίσης να προχωρήσουν πέρα από την απλή ανίχνευση, την παροχή ειδοποιήσεων, την επιβολή κρυπτογράφησης και την απομόνωση δεδομένων.
Μερικά κοινά χαρακτηριστικά των λύσεων DLP είναι:
- Παρακολούθηση – παροχή ορατότητας σχετικά με το ποιος έχει πρόσβαση σε δεδομένα και συστήματα και από πού
- Φιλτράρισμα – φιλτράρετε ροές δεδομένων για να περιορίσετε την ύποπτη ή μη αναγνωρισμένη δραστηριότητα
- Αναφορές – καταγραφή και αναφορές χρήσιμες για την αντιμετώπιση περιστατικών και τον έλεγχο
- Ανάλυση – προσδιορίστε τα τρωτά σημεία και την ύποπτη συμπεριφορά και παρέχετε εγκληματολογικό πλαίσιο στις ομάδες ασφαλείας
Πώς λειτουργεί το DLP;
Υπάρχουν δύο κύριες τεχνικές προσεγγίσεις για το DLP:
- Η ανάλυση περιβάλλοντος εξετάζει μόνο τα μετα-δεδομένα ή άλλες ιδιότητες του εγγράφου, όπως η κεφαλίδα, το μέγεθος και η μορφή.
- Η ευαισθητοποίηση περιεχομένου περιλαμβάνει την ανάγνωση και την ανάλυση του περιεχομένου ενός εγγράφου για να προσδιοριστεί εάν περιλαμβάνει ευαίσθητες πληροφορίες.
Οι σύγχρονες λύσεις DLP συνδυάζουν και τις δύο αυτές προσεγγίσεις. Στο πρώτο στάδιο, το DLP εξετάζει το πλαίσιο ενός εγγράφου για να δει αν μπορεί να ταξινομηθεί. Εάν το ευρύτερο πλαίσιο είναι ανεπαρκές, διερευνάται μέσα στο έγγραφο χρησιμοποιώντας την επίγνωση περιεχομένου.
Υπάρχουν πολλές τεχνικές που χρησιμοποιούνται συνήθως για το content awareness:
- Βάσει κανόνων – ανάλυση του περιεχομένου ενός εγγράφου χρησιμοποιώντας συγκεκριμένους κανόνες, για παράδειγμα, αναζητώντας αριθμούς πιστωτικών καρτών ή αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης. Αυτή η προσέγγιση είναι πολύ αποτελεσματική ως αρχικό φίλτρο, επειδή είναι εύκολο να διαμορφωθεί και να επεξεργαστεί, αλλά συνήθως συνδυάζεται με πρόσθετες τεχνικές.
- Λεξικά – συνδυάζοντας τη χρήση λεξικών, ταξινομιών και λεξικών κανόνων, η λύση DLP μπορεί να εντοπίσει έννοιες που υποδεικνύουν ευαίσθητες πληροφορίες σε μη δομημένα δεδομένα. Αυτό απαιτεί προσεκτική προσαρμογή στα δεδομένα κάθε οργανισμού.
- Ακριβής αντιστοίχιση δεδομένων – δημιουργεί ένα “δακτυλικό αποτύπωμα” των δεδομένων και αναζητά ακριβείς αντιστοιχίσεις σε μια ένδειξη σφαλμάτων βάσης δεδομένων ή σε μια βάση δεδομένων που εκτελείται αυτήν τη στιγμή.
- Ακριβής αντιστοίχιση αρχείων – δημιουργεί έναν κατακερματισμό ολόκληρου του αρχείου και αναζητά αρχεία που ταιριάζουν με αυτόν τον κατακερματισμό.
- Μερική αντιστοίχιση εγγράφων – μπορεί να αναγνωρίσει αρχεία όπου υπάρχει μερική αντιστοίχιση. Για παράδειγμα, η ίδια φόρμα που συμπληρώνεται από διαφορετικούς χρήστες.
- Στατιστική ανάλυση – μπορεί να χρησιμοποιήσει αλγόριθμους μηχανικής μάθησης για τον εντοπισμό περιεχομένου που παραβιάζει μια πολιτική ή περιέχει ευαίσθητα δεδομένα.
Περιπτώσεις χρήσης DLP
Οι λύσεις DLP μπορούν να είναι χρήσιμες σε διάφορες περιπτώσεις χρήσης, όπως:
- Διασφάλιση συμμόρφωσης για προσωπικές πληροφορίες – Εάν ο οργανισμός σας πρέπει να συμμορφώνεται με κανονισμούς όπως ο ΓΚΠΔ ή ο HIPAA, το DLP μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε και να ταξινομήσετε ευαίσθητες πληροφορίες, να προσθέσει τα απαιτούμενα στοιχεία ελέγχου ασφαλείας και να σας βοηθήσει να ρυθμίσετε την παρακολούθηση και την αναφορά για την προστασία των δεδομένων.
- Αποτροπή τελικών σημείων χρήστη διαρροής δεδομένων – Οι λύσεις DLP μπορούν να προστατεύσουν τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε τελικά σημεία όπως κινητές συσκευές και φορητούς υπολογιστές, τα οποία διατρέχουν υψηλό κίνδυνο επειδή συνδέονται σε μη ασφαλή δίκτυα και ενδέχεται να χαθούν ή να κλαπούν. Το DLP μπορεί να εντοπίσει ύποπτα συμβάντα σε μια συσκευή και να ειδοποιήσει τις ομάδες ασφαλείας ότι υπάρχει κίνδυνος απώλειας δεδομένων.
- Εντοπισμός δεδομένων – Το DLP μπορεί να ανακαλύπτει και να ταξινομεί συνεχώς τα ευαίσθητα δεδομένα του οργανισμού, είτε είναι αποθηκευμένα σε τελικά σημεία, συστήματα αποθήκευσης ή διακομιστές. Μπορεί επίσης να παρέχει ορατότητα σχετικά με το ποιος χρησιμοποιεί τα δεδομένα και ποιες ενέργειες εκτελούν.
- Αποτρέψτε την εξαγωγή δεδομένων – Οι εξελιγμένοι επιτιθέμενοι πραγματοποιούν στοχευμένες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, συνήθως με στόχο την κλοπή ευαίσθητων δεδομένων. Σε περίπτωση παραβίασης, οι λύσεις DLP μπορούν να αποτρέψουν την εξαγωγή δεδομένων εντοπίζοντας μια ύποπτη μεταφορά δεδομένων, μπλοκάροντάς την και ειδοποιώντας τις ομάδες ασφαλείας.
- Κεντρική διαχείριση ευαίσθητων δεδομένων – Οι λύσεις DLP παρέχουν κεντρικό έλεγχο σε όλα τα στοιχεία ευαίσθητων δεδομένων, επιτρέποντάς σας να ορίσετε πολιτικές, να παραχωρήσετε ή να ανακαλέσετε πρόσβαση και να δημιουργήσετε αναφορές συμμόρφωσης.
Τάσεις που επηρεάζουν το DLP
- Ανάπτυξη του ρόλου CISO – Οι επικεφαλής ασφάλειας πληροφοριών των οργανισμών (CISO) είναι υπεύθυνοι για διαρροές δεδομένων και χρησιμοποιούν μια πολιτική DLP ως εργαλείο για να αποκτήσουν ορατότητα και να αναφέρουν επιχειρηματικές πληροφορίες.
- Εξελισσόμενες απαιτήσεις συμμόρφωσης – Νέοι κανονισμοί εισάγονται συνεχώς. Μετά τον ΓΚΠΔ στην Ευρώπη, ακολούθησαν πολλοί παρόμοιοι νόμοι περί απορρήτου σε όλο τον κόσμο. Οι πολιτικές DLP μπορούν να βοηθήσουν στη συμμόρφωση με αυτούς τους νέους κανονισμούς και άλλους σαν αυτούς.
- Υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες τώρα για τα δεδομένα σας να τεθούν σε κίνδυνο – Οι επιχειρήσεις σήμερα χρησιμοποιούν εργαλεία που είναι δύσκολο να παρακολουθούνται, όπως δίκτυα εφοδιαστικής αλυσίδας και αποθήκευση στο cloud. Αυτό αυξάνει την πολυπλοκότητα της προστασίας των δεδομένων. Η ακριβής γνώση των δεδομένων που υπερβαίνουν τα οργανωτικά όρια είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της κατάχρησης.
- Η εξαγωγή δεδομένων είναι ένας αυξανόμενος κίνδυνος – Τα ευαίσθητα δεδομένα είναι ένας ελκυστικός στόχος για τους επιτιθέμενους. Ο αριθμός των απόπειρων και επιτυχημένων παραβιάσεων δεδομένων σε οργανισμούς όλων των μεγεθών αυξάνεται ραγδαία και έχει δει μια απότομη κλίση από την αρχή της μετάβασης που οφείλεται στην πανδημία στην απομακρυσμένη εργασία.
- Εσωτερικές απειλές – Η απώλεια δεδομένων προκαλείται όλο και περισσότερο από κακόβουλους εσωτερικούς χρήστες, παραβιασμένους προνομιακούς λογαριασμούς ή τυχαία κοινή χρήση δεδομένων από υπαλλήλους.
- Τα κλεμμένα δεδομένα αξίζουν περισσότερο – Ο σκοτεινός ιστός επιτρέπει στους αντιπάλους να αγοράζουν και να πωλούν κλεμμένες πληροφορίες. Η κλοπή δεδομένων είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση.
- Περισσότερα δεδομένα για κλοπή – Το πεδίο εφαρμογής και ο ορισμός των ευαίσθητων δεδομένων έχει διευρυνθεί με την πάροδο του χρόνου. Τα ευαίσθητα δεδομένα περιλαμβάνουν πλέον άυλα περιουσιακά στοιχεία, για παράδειγμα, επιχειρηματικές μεθοδολογίες και μοντέλα τιμολόγησης.
- Έλλειψη ταλέντων στον τομέα της ασφάλειας – Πολλές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να καλύψουν ρόλους που σχετίζονται με την ασφάλεια. Σε πρόσφατες έρευνες της ESG και της ISSA, το 43% των οργανισμών που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι επηρεάζονται από την έλλειψη ταλέντων. Αυτό καθιστά τα αυτοματοποιημένα εργαλεία όπως το DLP πιο ελκυστικά.
3 λόγοι για την εφαρμογή πολιτικής πρόληψης απώλειας δεδομένων
Η πρόσβαση στη σύγχρονη αποθήκευση δεδομένων είναι δυνατή από απομακρυσμένες τοποθεσίες και μέσω υπηρεσιών cloud. Τα laptops και τα κινητά τηλέφωνα περιέχουν ευαίσθητες πληροφορίες και αυτά τα τελικά σημεία είναι συχνά ευάλωτα σε hacking, κλοπή και απώλεια. Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διασφαλιστεί ότι τα δεδομένα της εταιρείας είναι ασφαλή, καθιστώντας το DLP μια κρίσιμη στρατηγική.
- Συμμόρφωση – Οι επιχειρήσεις υπόκεινται σε υποχρεωτικά πρότυπα συμμόρφωσης που επιβάλλονται από κυβερνήσεις (όπως HIPAA, SOX, PCI DSS). Αυτά τα πρότυπα συχνά ορίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις πρέπει να προστατεύουν τις προσωπικά αναγνωρίσιμες πληροφορίες (PII) και άλλα ευαίσθητα δεδομένα. Μια πολιτική DLP είναι ένα βασικό πρώτο βήμα για τη συμμόρφωση και τα περισσότερα εργαλεία DLP είναι κατασκευασμένα για να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των κοινών προτύπων.
- Πνευματική ιδιοκτησία και άυλα περιουσιακά στοιχεία – Ένας οργανισμός μπορεί να έχει εμπορικά μυστικά, άλλες στρατηγικές ιδιοκτησιακές πληροφορίες ή άυλα περιουσιακά στοιχεία, όπως λίστες πελατών και επιχειρηματικές στρατηγικές. Η απώλεια αυτού του τύπου πληροφοριών μπορεί να είναι εξαιρετικά επιζήμια, καθιστώντας την άμεσο στόχο για επιτιθέμενους και κακόβουλους εσωτερικούς. Μια πολιτική DLP μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό και την προστασία κρίσιμων στοιχείων πληροφοριών.
- Ορατότητα δεδομένων – Η εφαρμογή μιας πολιτικής DLP μπορεί να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι ενδιαφερόμενοι χρησιμοποιούν τα δεδομένα. Προκειμένου να προστατευθούν οι ευαίσθητες πληροφορίες, οι οργανισμοί πρέπει πρώτα να γνωρίζουν ότι υπάρχουν, πού κατοικούν, ποιοι έχουν πρόσβαση σε αυτές και για ποιους σκοπούς χρησιμοποιούνται.
Συμβουλές για τη δημιουργία μιας επιτυχημένης πολιτικής DLP
- Ταξινόμηση και ερμηνεία δεδομένων – Προσδιορίστε ποιες πληροφορίες πρέπει να προστατεύονται αξιολογώντας τους παράγοντες κινδύνου και το επίπεδο ευπάθειας. Επενδύστε στην ταξινόμηση και την ερμηνεία των δεδομένων, επειδή αυτή είναι η βάση για την εφαρμογή μιας πολιτικής προστασίας δεδομένων που ταιριάζει στις ανάγκες του οργανισμού σας.
- Κατανομή ρόλων – Καθορίστε με σαφήνεια τον ρόλο κάθε ατόμου που εμπλέκεται στη στρατηγική πρόληψης της απώλειας δεδομένων.
- Ξεκινήστε ασφαλίζοντας τα πιο ευαίσθητα δεδομένα – Ξεκινήστε επιλέγοντας ένα συγκεκριμένο είδος πληροφοριών για προστασία, το οποίο αντιπροσωπεύει τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την επιχείρηση.
- Αυτοματοποιήστε όσο το δυνατόν περισσότερο – Όσο περισσότερες διαδικασίες DLP αυτοματοποιούνται, τόσο ευρύτερα θα μπορείτε να τις αναπτύξετε στον οργανισμό σας. Οι μη αυτόματες διαδικασίες DLP είναι εγγενώς περιορισμένες ως προς το πεδίο εφαρμογής τους και τον όγκο των δεδομένων που μπορούν να καλύψουν.
- Χρησιμοποιήστε την ανίχνευση ανωμαλιών – Ορισμένα σύγχρονα εργαλεία DLP χρησιμοποιούν μηχανική εκμάθηση και ανάλυση συμπεριφοράς, αντί για απλή στατιστική ανάλυση και κανόνες συσχέτισης, για τον εντοπισμό μη φυσιολογικής συμπεριφοράς των χρηστών. Κάθε χρήστης και ομάδα χρηστών διαμορφώνεται με μια γραμμή βάσης συμπεριφοράς, επιτρέποντας τον ακριβή εντοπισμό ενεργειών δεδομένων που ενδέχεται να αντιπροσωπεύουν κακόβουλη πρόθεση.
- Εμπλέξτε ηγέτες στον οργανισμό – Η διαχείριση είναι το κλειδί για να λειτουργήσει το DLP, επειδή οι πολιτικές είναι άχρηστες εάν δεν μπορούν να επιβληθούν σε οργανωτικό επίπεδο.
- Εκπαιδεύστε τους ενδιαφερόμενους – Η απλή εφαρμογή μιας πολιτικής DLP δεν αρκεί. Επενδύστε στην ευαισθητοποίηση των ενδιαφερόμενων μερών και των χρηστών των δεδομένων σχετικά με την πολιτική, τη σημασία της και το τι πρέπει να κάνουν για να προστατεύσουν τα δεδομένα του οργανισμού σας.
- Τεκμηρίωση της στρατηγικής DLP – Η τεκμηρίωση της πολιτικής DLP απαιτείται από διάφορα πρότυπα συμμόρφωσης. Παρέχει επίσης σαφήνεια σχετικά με τις απαιτήσεις πολιτικής και την επιβολή, τόσο σε ατομικό όσο και σε οργανωτικό επίπεδο.
- Καθορισμός μετρήσεων – Μετρήστε την αποτελεσματικότητα του DLP χρησιμοποιώντας μετρήσεις όπως το ποσοστό των ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων, τον αριθμό των περιστατικών και τον μέσο χρόνο έως την απόκριση.
- Μην αποθηκεύετε περιττά δεδομένα – Μια επιχείρηση πρέπει να χρησιμοποιεί, να αποθηκεύει και να αποθηκεύει μόνο βασικές πληροφορίες. Εάν δεν είναι απαραίτητο, αφαιρέστε το. τα δεδομένα που δεν αποθηκεύτηκαν ποτέ δεν μπορούν ποτέ να λείπουν.
4 βέλτιστες πρακτικές πρόληψης απώλειας δεδομένων
- Η ταξινόμηση των δεδομένων πρέπει να είναι κεντρικής σημασίας για την εκτέλεση του DLP
Πριν από την εφαρμογή μιας λύσης DLP, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη φύση των ευαίσθητων πληροφοριών της εταιρείας σας και στον τρόπο με τον οποίο ρέουν από το ένα σύστημα στο άλλο. Προσδιορισμός του τρόπου με τον οποίο οι πληροφορίες μεταφέρονται στους καταναλωτές του. Αυτό θα αποκαλύψει διαδρομές μετάδοσης και αποθετήρια δεδομένων. Ταξινομήστε τα ευαίσθητα δεδομένα κατηγοριοποιώντας τα με ετικέτες, όπως “δεδομένα υπαλλήλων”, “πνευματική ιδιοκτησία” και “οικονομικά δεδομένα”.
Διερευνήστε και καταγράψτε όλα τα σημεία εξόδου δεδομένων. Οι οργανωτικές διαδικασίες ενδέχεται να μην τεκμηριώνονται και δεν πραγματοποιούνται όλες οι κινήσεις δεδομένων ως μέρος μιας συνηθισμένης πρακτικής.
- Καθιερώστε πολιτικές εκ των προτέρων
Συμμετοχή του προσωπικού πληροφορικής και επιχειρήσεων στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης πολιτικής. Αυτό το στάδιο της διαδικασίας θα πρέπει να περιλαμβάνει τον προσδιορισμό:
- Κατηγορίες δεδομένων που έχουν ξεχωρίσει
- Βήματα που πρέπει να εφαρμοστούν για την καταπολέμηση των αθέμιτων πρακτικών
- Μελλοντική ανάπτυξη της στρατηγικής DLP
- Βήματα που πρέπει να ληφθούν εάν υπάρχει ασυνήθιστη δραστηριότητα
Πριν τεθεί σε εφαρμογή η στρατηγική DLP, είναι σημαντικό να καθιερωθούν διαδικασίες διαχείρισης συμβάντων και να διασφαλιστεί ότι είναι πρακτικές για κάθε κατηγορία δεδομένων.
- Πώς να ξεκινήσετε
Το πρώτο βήμα για την εφαρμογή του DLP είναι η παρακολούθηση των οργανωτικών δεδομένων. Αυτό σας επιτρέπει να προβλέψετε και να βελτιώσετε την επίδραση που μπορεί να έχει το DLP στην οργανωτική κουλτούρα και τις λειτουργίες. Αποκλείοντας ευαίσθητες πληροφορίες πολύ νωρίς, μπορεί να επηρεάσετε αρνητικά τις κεντρικές επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Το DLP παρέχει πολλές πληροφορίες, όπως η διαδρομή μετάδοσης και η θέση όλων των ευαίσθητων πληροφοριών, οι οποίες μπορεί να είναι συντριπτικές. Αντισταθείτε στον πειρασμό να προσπαθήσετε να λύσετε όλα τα ζητήματα προστασίας δεδομένων σας ταυτόχρονα.
- Να ξέρετε ότι η τεχνολογία DLP έχει τους περιορισμούς της
- Κρυπτογράφηση – Τα εργαλεία DLP μπορούν να εξετάσουν μόνο κρυπτογραφημένες πληροφορίες που αρχικά αποκρυπτογραφούν. Εάν οι χρήστες κρυπτογραφήσουν δεδομένα με κλειδιά στα οποία δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση οι χειριστές του συστήματος DLP, οι πληροφορίες είναι αόρατες.
- Εμπλουτισμένα μέσα – Τα εργαλεία DLP γενικά δεν είναι χρήσιμα όταν εργάζεστε με εμπλουτισμένα μέσα όπως εικόνες και βίντεο, επειδή δεν μπορούν να αναλύσουν και να ταξινομήσουν το περιεχόμενό τους.
- Κινητό – Οι λύσεις DLP δεν μπορούν να παρακολουθήσουν όλους τους τύπους σύγχρονης κινητής επικοινωνίας, όπως μηνύματα που αποστέλλονται από την ιδιωτική κινητή συσκευή ενός χρήστη.
Οι πολιτικές για την πρόληψη και την αποτροπή της απώλειας δεδομένων υπάρχουν από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Ωστόσο, ειδικά τα τελευταία χρόνια, το DLP αναλαμβάνει έναν εντελώς νέο ρόλο. Ενώ το DLP καλύπτει τεχνικά τόσο την απώλεια δεδομένων όσο και τις κακόβουλες απειλές, η εστίαση είναι πλέον περισσότερο στη διασφάλιση της ιδιωτικότητας και της προστασίας των επιχειρηματικών κρίσιμων δεδομένων. Οι συσκευές IoT, η απομακρυσμένη εργασία και ευρύτερα το web-based collaboration διαμορφώνουν τις προκλήσεις του αύριο για το DLP.