Βομβαρδισμένοι από δεδομένα, τα οποία δεν γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν στη λήψη αποφάσεων, γεγονός που πλήττει τις επιχειρηματικές τους επιδόσεις, αισθάνονται σήμερα οι επικεφαλής των επιχειρήσεων ανά τον κόσμο.
“Οι άνθρωποι κατακλύζονται από τον όγκο των δεδομένων και αυτό κάνει τις αποφάσεις πολύ πιο περίπλοκες και επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα της ζωής τους”, αναφέρει νέα μελέτη της Oracle και του Seth Stephens-Davidowitz, συγγραφέα best seller των New York Times.
Η μελέτη διεξήχθη σε περισσότερους από 14.000 εργαζόμενους και διευθυντές επιχειρήσεων σε 17 χώρες και διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι δυσκολεύονται να λάβουν αποφάσεις στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή, σε μια εποχή που αναγκάζονται να λάβουν περισσότερες αποφάσεις από ποτέ άλλοτε.
Σύμφωνα με τα ευρήματά της, το 74% των ανθρώπων δηλώνει ότι ο αριθμός των αποφάσεων, που λαμβάνει καθημερινά, έχει αυξηθεί κατά 10 φορές τα τελευταία τρία χρόνια. Το 86% λέει ότι ο όγκος των δεδομένων καθιστά τις αποφάσεις στην προσωπική και επαγγελματική ζωή πολύ πιο περίπλοκες και η πλειοψηφία παραδέχεται ότι αντιμετωπίζει ένα δίλημμα απόφασης – δεν ξέρει δηλαδή τι απόφαση να πάρει – περισσότερες από μία φορές κάθε μέρα.
Οι περισσότεροι ερωτηθέντες δεν γνωρίζουν ποια δεδομένα ή πηγές να εμπιστευτούν με το 70% να έχει παραιτηθεί από τη λήψη μιας απόφασης, επειδή τα δεδομένα ήταν συντριπτικά. Στο μεταξύ, το 85% δηλώνει ότι αυτή η αδυναμία λήψης αποφάσεων έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής τους.
Επιχειρηματική αδράνεια
Οι ηγέτες των επιχειρήσεων θέλουν τα δεδομένα να τους βοηθήσουν και αναγνωρίζουν ότι είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία των οργανισμών τους. Ωστόσο, δεν πιστεύουν ότι διαθέτουν τα εργαλεία για να είναι επιτυχημένοι, γεγονός που μειώνει την αυτοπεποίθησή τους και την ικανότητά τους να λαμβάνουν έγκαιρα αποφάσεις.
Το 85% των ηγετών επιχειρήσεων έχει βιώσει ιδιαίτερη δυσκολία στη λήψη αποφάσεων – μετανιώνοντας, νιώθοντας ενοχές ή αμφισβητώντας μια απόφαση που έλαβαν τον τελευταίο χρόνο. Μάλιστα, το 93% πιστεύει ότι η ύπαρξη του σωστού τύπου πληροφοριών για τις αποφάσεις μπορεί να συμβάλει καθοριστικά ή να υπονομεύσει την επιτυχία ενός οργανισμού.
Σε έναν ιδανικό κόσμο, θέλουν τα δεδομένα να τους βοηθούν να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις, να μειώνουν τον κίνδυνο, να λαμβάνουν ταχύτερες αποφάσεις, να κερδίζουν περισσότερα χρήματα και να σχεδιάζουν για το απροσδόκητο.
Στην πραγματικότητα, το 72% παραδέχεται ότι ο τεράστιος όγκος των δεδομένων και η έλλειψη εμπιστοσύνης στα data, τους έχει εμποδίσει να λάβουν οποιαδήποτε απόφαση και το 89% πιστεύει ότι ο ολοένα κι αυξανόμενος αριθμός των πηγών δεδομένων έχει περιορίσει την επιτυχία των οργανισμών τους.
Ο ρόλος των ρομπότ
Η διαχείριση πολλαπλών και διαφορετικών πηγών δεδομένων έχει ως αποτέλεσμα την ανάγκη πρόσθετων πόρων για τη συλλογή όλων των δεδομένων και έχει καταστήσει πιο αργή τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων.
Μάλιστα, η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη που το 64% των ανθρώπων – και το 70% των διευθυντών επιχειρήσεων – θα προτιμούσαν όλες αυτές οι δυσκολίες να εξαλειφθούν και να έχουν ένα ρομπότ να παίρνει τις αποφάσεις τους.
Παρά την απογοήτευσή τους, οι άνθρωποι πιστεύουν επίσης ότι ένας οργανισμός, που χρησιμοποιεί τεχνολογία για τη λήψη αποφάσεων βάσει δεδομένων, είναι πιο αξιόπιστος (79%), θα είναι πιο επιτυχημένος (79%), είναι μια εταιρεία στην οποία είναι πιο πιθανό να επενδύσουν (76%), να συνεργαστούν (77%) και να εργαστούν (78%).
πηγή: Sepe.gr