Τον περασμένο χρόνο, οι διακοπές στη λειτουργία του διαδικτύου μετά από κυβερνητική εντολή δεν περιόρισαν απλώς την ελευθερία των χρηστών, αλλά προκάλεσαν και ένα σημαντικό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία, με το κόστος τους να υπολογίζεται σε 9,01 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα η Top10VPN, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους πραγματοποιήθηκαν συνολικά 196 μεγάλες διακοπές της λειτουργίας του διαδικτύου σε 25 χώρες, μετά από σχετική οδηγία της εκάστοτε κυβέρνησης.
«Οι διακοπές της λειτουργίας του διαδικτύου από τις κυβερνήσεις έχουν συνήθως τη μορφή πλήρους διακοπής λειτουργίας ή αποκλεισμού των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», όπως τονίζουν χαρακτηριστικά οι συντάκτες της έκθεσης.
«Μια άλλη τακτική λογοκρισίας είναι το internet throttling, όπου οι ταχύτητες περιορίζονται τόσο που καθίσταται αδύνατο οτιδήποτε πέρα από την απλή επικοινωνία μέσω κειμένου – όπως η ζωντανή μετάδοση βίντεο κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών ή παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Το Ιράκ είχε τον μεγαλύτερο αριθμό διακοπών της λειτουργίας του διαδικτύου, φτάνοντας τις 66 (σχεδόν όλες σχετίζονταν με σχολικές εξετάσεις), ενώ η μεγαλύτερη, που διήρκεσε περισσότερες από 5.000 ώρες, ήταν στη Μανιπούρ της Ινδίας.
Οι μισές από αυτές τις κυβερνητικές διακοπές του διαδικτύου σχετίζονταν με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως περιορισμούς στην ελευθερία του συνέρχεσθαι.
«Αυτό το είδος της σκόπιμης διακοπής είναι η λογοκρισία του Διαδικτύου στην πιο ακραία μορφή της», τονίζει η μελέτη. «Όχι μόνο αυτές οι διακοπές παραβιάζουν τα ψηφιακά δικαιώματα των πολιτών, αλλά αποτελούν, επίσης, πράξεις εθνικού οικονομικού αυτοτραυματισμού».
Οι οικονομικές επιπτώσεις ήταν πιο ορατές στη Ρωσία, όπου το κόστος υπολογίζεται στα 4,02 δισεκατομμύρια δολάρια, ακολουθούμενη από την Αιθιοπία με 1,59 δισεκατομμύρια δολάρια και το Ιράν με 920,3 εκατομμύρια δολάρια.
Το συνολικό κόστος των διακοπών λειτουργίας του διαδικτύου κατά το 2023 μειώθηκε κατά 67% σε σύγκριση με το 2022, αλλά αυξήθηκε κατά 45% από το 2021. Η διάρκεια τους αυξήθηκε κατά 18% το 2022 και κατά ένα σημαντικό 71,5% από το 2021.
Όσον αφορά στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, το X, το πρώην Twitter, αντιμετώπισε τους περισσότερους αποκλεισμούς, με 10.683 ώρες σκόπιμων διακοπών – 18% περισσότερες από το Instagram και 26% περισσότερες από το TikTok.
Μια αξιοσημείωτη παράλειψη στην έκθεση είναι το οικονομικό κόστος των συνεχιζόμενων διακοπών Διαδικτύου στη Γάζα, η οποία έχει υποστεί τουλάχιστον έξι μεγάλες διακοπές, σε πολλά δίκτυα, από τις αρχές Οκτωβρίου.
«Ενώ αυτά τα περιστατικά ήταν αναμφίβολα πολύ σοβαρά και επιζήμια, η εκτίμηση των οικονομικών τους επιπτώσεων είναι σχεδόν αδύνατη, λόγω των ευρύτερων οικονομικών συνεπειών της σύγκρουσης», εξηγούν οι συγγραφείς.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Access Now, η κίνηση του Διαδικτύου στη Γάζα μειώθηκε κατά περισσότερο από 80% τον Οκτώβριο του 2023, λόγω επιθέσεων σε μη στρατιωτικές τηλεπικοινωνιακές υποδομές, περιορισμούς στην πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια και τεχνικές διακοπές στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.
infocom.gr – Χρήστος Κοτσακάς