Από τα βασικότερα θέματα που αναδείχθηκαν, κατά τη μέχρι τώρα συζήτηση στις επιτροπές της Βουλής, του νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη σύσταση Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, ήταν η στελέχωση του νέου φορέα.
Είναι γνωστό πως γενικότερα υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε εξειδικευμένο στις νέες τεχνολογίες προσωπικό, πρόβλημα που αντιμετωπίζει και ο ιδιωτικός τομέας ο οποίος, ωστόσο, δύναται να δώσει ικανοποιητικούς μισθούς σε αντίθεση με τον δημόσιο τομέα.
Η νέα Αρχή με τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου θα επιφορτιστεί την ευθύνη της κυβερνοασφάλειας στη χώρα, κομβική στη σημερινή ψηφιοποιημένη εποχή, με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, να το αναδεικνύει χθες όταν στην ομιλία του στη Βουλή, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας μόνο την τελευταία εβδομάδα αποκρούστηκαν επιτυχώς 13 εκατομμύρια κυβερνοεπιθέσεις σε κυβερνητικές ιστοσελίδες.»
Το νομοσχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία του ΝΠΔΔ υπό την ονομασία Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη εβδομάδα.
Θα ακολουθήσει η στελέχωση της Αρχής ώστε να είναι σε θέση να αναλάβει πλήρως τα καθήκοντα της, παίρνοντας τη σκυτάλη της ευθύνης για την κυβερνοασφάλεια 2.000 φορέων, πολλοί εκ των οποίων είναι ιδιωτικοί.
Στόχος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως είπε στη Βουλή ο κ. Παπαστεργίου, είναι εντός του καλοκαιριού να έχει ολοκληρωθεί η στελέχωση της Αρχής, προκειμένου η χώρα να είναι απολύτως έτοιμη τον Οκτώβριο του 2024 για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας NIS 2 (εφαρμοστικό πλαίσιο).
Με την τελευταία, θα αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των εποπτευόμενων φορέων από περίπου 70 σε 2.000. Πέρα από τις «παραδοσιακά» κρίσιμες υποδομές, όπως η ενέργεια, οι ψηφιακές υποδομές και ο τραπεζικός τομέας, θα συμπεριλαμβάνονται και άλλοι τομείς, όπως η δημόσια διοίκηση, οι ταχυμεταφορές, η παρασκευή, παραγωγή και διανομή χημικών προϊόντων, αλλά και η παραγωγή και μεταποίηση τροφίμων.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΠΕ) Γιώτα Παπαρίδου «επειδή δεν θα είναι εύκολο να στελεχωθεί η Αρχή από την πρώτη μέρα και είναι πολύ σημαντικό αυτό, καλό θα ήταν να δοθεί η δυνατότητα προσωρινής στελέχωσης της με προσωπικό με συμβάσεις από τον ιδιωτικό τομέα».
Στην ίδια λογική, επίσης κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στις επιτροπές της Βουλής, η Μάγκυ Αθανασιάδη, Διευθύντρια του Τομέα Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) προχώρησε σε συγκεκριμένη πρόταση: «Δεδομένων των γνωστών δυσκολιών πρόσβασης σε προσωπικό υψηλής τεχνολογικής εξειδίκευσης που προφανώς συνεπάγεται και υψηλή μισθολογική κλίμακα από το δημόσιο προτείνεται να προβλεφθεί η δυνατότητα προσωρινής στελέχωσης της Αρχής για τα τρία πρώτα έτη λειτουργίας με προσωπικό που θα προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα μέσω υπογραφής συμβάσεων με ιδιωτικούς φορείς, εμείς λέμε έως και 65% των προδιαγεγραμμένων θέσεων εργασίας.»
Από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε σχετικά πως «αποτελεί προτεραιότητά μας η προσέλκυση ικανών στελεχών στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και προς την κατεύθυνση αυτή έχουμε προβλέψει και τις κατάλληλες διατάξεις». Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη δυνατότητα για υπερωρίες, τη διάταξη για ευκολότερη κινητικότητα, τις αποσπάσεις και τις μετατάξεις από το δημόσιο τομέα, αλλά και την πρόβλεψη για ειδική αμοιβή, με ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) που θα εκδοθεί.
Όπως είπε επίσης ο κ. Παπαστεργίου ως ΝΠΔΔ η νέα Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας θα λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια και λογοδοσία στη Βουλή, ενώ τόνισε:
- Η κυβερνοασφάλεια δεν αφορά μόνο το να μπει κάποιος και να σου σβήσει τις φωτογραφίες από τις καλοκαιρινές διακοπές ή να κλέψει τους κωδικούς του Spotify και να μην μπορείς να ακούς την Taylor Swift. Αποτελεί μια ευρύτερη και σοβαρή υπόθεση που σχετίζεται άμεσα με την εύρυθμη λειτουργία του κράτους και την ασφάλεια των πολιτών
- Η κυβερνοασφάλεια αποτελεί έναν ταχέως εξελισσόμενο και ιδιαιτέρως κρίσιμο τομέα για τη χώρα, καθώς συνδέεται άρρηκτα τόσο με την εύρυθμη λειτουργία των κρίσιμων υποδομών της όσο και με την ανθεκτικότητα και απόκριση του κράτους σε κυβερνοαπειλές, καθώς επίσης και με την επιχειρησιακή συνέχεια των υπηρεσιών που παρέχει.
- Σε μία εποχή αυξημένης εξάρτησης από την τεχνολογία, η ενίσχυση της ανθεκτικότητας του ψηφιακού κράτους αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την αδιάλειπτη παροχή των υπηρεσιών, την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων στον κυβερνοχώρο και την καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης.
- Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει ολοκληρωμένη στρατηγική για την κυβερνοασφάλεια και το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί ένα από τα δύο βασικά νομοθετήματα που φέρνει εντός του 2024. Το δεύτερο είναι η ενσωμάτωση της Οδηγίας NIS 2.
Infocom.gr – Τέτη Ηγουμενίδη