Επιτροπή του ΟΗΕ ενέκρινε την πρώτη παγκόσμια συνθήκη για το κυβερνοέγκλημα, παρά την αντίθεση που εξέφρασαν ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνασπισμοί τεχνολογικών εταιρειών.
Η συνθήκη υιοθετήθηκε με συναίνεση μετά από τρία χρόνια διαπραγματεύσεων, αλλά θα πρέπει να περάσει από ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση το φθινόπωρο. Είναι απαραίτητο να επικυρωθεί από 40 κράτη.
Καθιερώνει «μια παγκόσμια πολιτική ποινικής δικαιοσύνης» για την προστασία της κοινωνίας από το κυβερνοέγκλημα, «ενισχύοντας τη διεθνή συνεργασία», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Απαιτεί από τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να θεσπίσουν νομοθεσία που θα καθιστά παράνομη την παραβίαση ενός συστήματος πληροφοριών και επικοινωνιών στο οποίο οι άνθρωποι δεν έχουν εξουσιοδοτημένη πρόσβαση.
Ζητά, επίσης, από τα κράτη να κάνουν παράνομη την παραγωγή ή πώληση σεξουαλικού περιεχομένου με παιδιά στο διαδίκτυο, να προστατεύουν τα παιδιά από τους επιτήδειους του διαδικτύου και να αποτρέπουν «συμφωνίες» για την κακοποίηση παιδιών. Η συνθήκη καλύπτει την κακή χρήση συσκευών και την πλαστογραφία ή κλοπή που σχετίζεται με υπολογιστές.
Την ίδια στιγμή, υπάρχει έκκληση για τη δημιουργία νόμων κατά των deepfake και του revenge porn, που διανέμεται στο διαδίκτυο χωρίς τη συναίνεση των ενηλίκων που εμπλέκονται.
Για την αξιολόγηση αυτών των εγκλημάτων, η συνθήκη δίνει στα κράτη την άδεια να «συλλέγουν ή να καταγράφουν» σχετικά δεδομένα για μια καταδίκη και να «αναγκάζουν» τους παρόχους υπηρεσιών να παρέχουν ενοχοποιητικές πληροφορίες ή έγγραφα.
Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε μετά από προσπάθειες ορισμένων κρατών να κάνουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο σχέδιο της συνθήκης.
Ορισμένα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Ρωσία, η οποία ξεκίνησε τη διαδικασία σύνταξης το 2017, σημείωσε ότι η συνθήκη περιέχει πάρα πολλές διασφαλίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και κατηγόρησε τις χώρες ότι προωθούν τα δικά τους συμφέροντα μέσω της συνθήκης.
Η τελευταία φορά που ο ΟΗΕ πέρασε ένα πρωτόκολλο για το κυβερνοέγκλημα ήταν το 2001 με τη Σύμβαση της Βουδαπέστης, αλλά πολλές χώρες δεν υπέγραψαν εκείνο το έγγραφο.
Η συνθήκη δεν έχει την υποστήριξη κάποιων οργανισμών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Γραφείου του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR).
Το OHCHR δήλωσε ότι οι διαπραγματευτές πρέπει να διασφαλίσουν ότι η Σύμβαση για το Κυβερνοέγκλημα συμμορφώνεται με αυτό που ήδη υπάρχει στο διεθνές δίκαιο και ότι πρέπει να περιορίσουν τη λίστα των εγκληματικών αδικημάτων ώστε να μην επηρεάζονται βασικά δικαιώματα όπως η ελευθερία έκφρασης.
Χρήστος Κοτσακάς – infocom.gr