Ο κόσμος της κυβερνοασφάλειας γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκος, και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) συχνά βρίσκονται στην καρδιά αυτής της πρόκλησης. Η ψηφιακή εποχή έχει προσφέρει πολλές ευκαιρίες, αλλά έφερε επίσης και σοβαρούς κινδύνους, καθώς οι κυβερνοεγκληματίες γίνονται ολοένα και πιο επινοητικοί. Αυτός ο μήνας, Οκτώβριος, αφιερωμένος στην ευαισθητοποίηση για την ψηφιακή ασφάλεια, προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία για τις ΜΜΕ να εστιάσουν στην προστασία των δεδομένων τους και να κατανοήσουν τις στρατηγικές που μπορούν να υιοθετήσουν για να ενισχύσουν την ασφάλειά τους.

ESET Hellas

www.eset.com/gr

 

 

Οι Προκλήσεις της Κυβερνοασφάλειας για τις ΜΜΕ

Πολλές ΜΜΕ αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις στην ασφάλεια των δεδομένων τους. Συχνά, διαθέτουν περιορισμένους πόρους και προσωπικό που είναι επιφορτισμένο με πολλές διαφορετικές ευθύνες, γεγονός που καθιστά δύσκολη την επίβλεψη της κυβερνοασφάλειας. Ακόμη και αν έχουν έναν IT manager, οι υπεύθυνοι είναι συνήθως υπερφορτωμένοι με πολλές άλλες εργασίες εκτός από την ασφάλεια.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα όπως η «alert fatigue», μια κατάσταση όπου όσοι εργάζονται στο τμήμα IT είναι τόσο εκτεθειμένοι σε συνεχείς προειδοποιήσεις και αναφορές που αρχίζουν να αγνοούν σήματα κινδύνου. Η καθημερινή καταπόνηση και η υψηλή πίεση μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα τους να αντιδρούν γρήγορα σε απειλές, καθιστώντας την επιχείρηση πιο ευάλωτη σε επιθέσεις.

Η Σημασία της Προστασίας των Δεδομένων

Η προστασία των δεδομένων δεν είναι απλώς μια τεχνική απαίτηση, αλλά και μια νομική υποχρέωση. Οι κανονισμοί περί προστασίας προσωπικών δεδομένων απαιτούν από τις επιχειρήσεις να διασφαλίζουν την ασφάλεια των δεδομένων των πελατών τους. Μια παραβίαση μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, περιλαμβάνοντας πρόστιμα, απώλεια πελατών και φήμης, και ακόμη και νομικές ενέργειες.

Αν και οι κυβερνοεπιθέσεις δε διακρίνουν μεταξύ μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων, οι ΜΜΕ είναι συχνά λιγότερο προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις αυτές. Για αυτό, είναι σημαντικό να ενισχύσουν τη στρατηγική ασφάλειας τους με πρακτικές που περιλαμβάνουν την εκπαίδευση των υπαλλήλων, την υιοθέτηση ασφαλών διαδικασιών και τη χρήση κατάλληλων τεχνολογιών.

Οι Βασικές Στρατηγικές για την Κυβερνοασφάλεια

  1. Εκπαίδευση του Προσωπικού: Οι εργαζόμενοι είναι το πρώτο τείχος άμυνας. Είναι ζωτικής σημασίας να εκπαιδευτούν για να αναγνωρίζουν τις απειλές, όπως οι phishing επιθέσεις και οι ύποπτες δραστηριότητες. Οι προγραμματισμένες εκπαιδεύσεις και οι εργασίες επί τόπου μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση της ευαισθητοποίησης.
  2. Πολυπαραγοντική Αυθεντικοποίηση (MFA): Η απλή χρήση ενός κωδικού πρόσβασης δεν είναι πλέον επαρκής. Η εφαρμογή της πολυπαραγοντικής αυθεντικοποίησης προσφέρει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας, μειώνοντας τον κίνδυνο πρόσβασης από κακόβουλους χρήστες. Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι η ενεργοποίηση της MFA μπορεί να αποτρέψει το 99% των επιθέσεων που στοχεύουν τα διαπιστευτήρια.
  3. Ασφαλής Διαχείριση Κωδικών Πρόσβασης: Η διαχείριση των κωδικών πρόσβασης είναι κρίσιμη. Οι εργαζόμενοι πρέπει να ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης και να εξετάσουν τη χρήση εργαλείων διαχείρισης κωδικών πρόσβασης για να διευκολύνουν αυτή τη διαδικασία.
  4. Αυτοματοποιημένη Ασφάλεια και Εργαλεία Διαχείρισης: Οι λύσεις ασφάλειας, όπως τα Security Information and Event Management (SIEM) και Extended Detection and Response (XDR), μπορούν να βοηθήσουν στην παρακολούθηση και την ανάλυση των δεδομένων, μειώνοντας τον φόρτο εργασίας των IT managers.
  5. Δημιουργία Στρατηγικής Αντιμετώπισης Κινδύνων: Είναι σημαντικό για τις ΜΜΕ να αναπτύξουν μια στρατηγική για την αντιμετώπιση των κινδύνων που περιλαμβάνει την ανάλυση των πιθανών απειλών και τη σχεδίαση κατάλληλων μέτρων.

Λύσεις ESET για Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις

Η ESET προσφέρει μια σειρά από λύσεις που είναι ειδικά σχεδιασμένες για να καλύψουν τις ανάγκες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων:

  • ESET PROTECT: Το ESET PROTECT προσφέρει αυτοματοποιημένες διαδικασίες για την ενημέρωση λογισμικού, τον προγραμματισμό σαρώσεων και την αυτόματη απενεργοποίηση υπολογιστών, απελευθερώνοντας πολύτιμο χρόνο για την ομάδα ασφάλειας.

Πρόκειται για μια πλατφόρμα που παρέχει ολοκληρωμένη ασφάλεια, περιλαμβάνοντας παρακολούθηση συστημάτων, προστασία από κακόβουλο λογισμικό και εργαλεία διαχείρισης. Το ESET PROTECT διευκολύνει τη διαχείριση της ασφάλειας μέσω ενός απλού, φιλικού προς το χρήστη interface, επιτρέποντας στους IT managers να εστιάσουν σε στρατηγικές αντί σε επαναλαμβανόμενες διαδικασίες.

  • ESET Secure Authentication: Αυτή η λύση προσφέρει έναν εύκολο τρόπο ώστε εταιρείες όλων των μεγεθών να εφαρμόσουν έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA) σε συστήματα που χρησιμοποιούνται ευρέως, όπως Εικονικά ιδιωτικά δίκτυα (VPN), Remote DesktopProtocol, Outlook Web Access, σύνδεση στο λειτουργικό σύστημα και άλλα, για να αποτρέψουν παραβιάσεις δεδομένων και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις συμμόρφωσης. Υποστηρίζει τεχνολογίες όπως εφαρμογές για κινητά με ειδοποιήσεις push, tokens υλικού, κλειδιά FIDO και άλλες προσαρμοσμένες μεθόδους.
  • ESET AI Advisor: Μια καινοτόμος λειτουργία που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίζει και να προειδοποιεί τους διαχειριστές σχετικά με πιθανές απειλές. Η AI Advisor, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες του ESET Inspect, διασφαλίζει ότι οι διαχειριστές δεν θα επιβαρύνονται με περιττά άγχη, αυξάνοντας την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα.
  • Automated Patch Management: Η συγκεκριμένη λειτουργία επιτρέπει στους IT διαχειριστές να αυτοματοποιούν τις ενημερώσεις και τη διαχείριση των παροχών λογισμικού, μειώνοντας την ανάγκη για χειροκίνητες επεμβάσεις και εξασφαλίζοντας ότι τα συστήματα παραμένουν ενημερωμένα και ασφαλή.

Managed Detection and Response (MDR): Σχεδιασμένη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το MDR της ESET προσφέρει ενισχυμένη προστασία για την αντιμετώπιση των πιο συνηθισμένων προκλήσεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο και περιλαμβάνει σύγχρονη προστασία για τα τελικά σημεία, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τις εφαρμογές cloud, ανίχνευση και επιδιόρθωση ευπαθειών, καθώς και ελεγχόμενη παρακολούθηση, αναζήτηση και αντιμετώπιση απειλών.

Αυτή η υπηρεσία μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια ειδικά για επιχειρήσεις που δε διαθέτουν δική τους ομάδα IT, καθώς αντιμετωπίζει τις ελλείψεις προσωπικού στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και διασφαλίζει τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς για την ασφάλιση διαδικτυακών κινδύνων, προσφέροντας αξιοσημείωτο μέσο χρόνο ανίχνευσης και αντίδρασης 20 λεπτών, ολοκληρωμένη κονσόλα MDR και τακτικές αναφορές για απόλυτη ψυχική ηρεμία.

Η προστασία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην ψηφιακή εποχή είναι επιτακτική. Με τις σωστές λύσεις και τις απαραίτητες γνώσεις, οι ΜΜΕ μπορούν να προστατεύσουν τα δεδομένα τους και να ενισχύσουν την ασφάλειά τους. Η ESET βρίσκεται δίπλα τους, προσφέροντας εργαλεία και υπηρεσίες που διευκολύνουν αυτή τη διαδικασία. Με τη σωστή προσέγγιση και υποστήριξη, οι ΜΜΕ μπορούν να νιώσουν ασφαλείς και προστατευμένες στον ψηφιακό κόσμο.