Η Σημασία της Εφοδιαστικής Αλυσίδας

Οι απειλές που προέρχονται από την εφοδιαστική αλυσίδα έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε έναν από τους σημαντικότερους κινδύνους για την ασφάλεια των οργανισμών. Η αύξηση των σχετικών επιθέσεων καταγράφεται συστηματικά σε διεθνείς αναφορές, όπως αυτή του ENISA για το 2024 (ENISA Threat Landscape 2024), όπου η εφοδιαστική αλυσίδα αναφέρεται ως μία από τις κορυφαίες πηγές απειλών. Η φύση της πολυπλοκότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας δημιουργεί ευκαιρίες για επιθέσεις, καθώς ένας ευάλωτος προμηθευτής μπορεί να γίνει σημείο εισόδου για κακόβουλους παράγοντες. Οι συνέπειες μιας παραβίασης μπορεί να είναι καταστροφικές, ιδίως για κρίσιμες υποδομές, όπου η ανθεκτικότητα και η ασφάλεια αποτελούν πρωταρχικούς στόχους

 

Cyber Noesis
www.cybernoesis.com

 

 

 

 

Σημαντική απειλή που σχετίζεται με την εφοδιαστική αλυσίδα συνιστά η εγκατάσταση λογισμικού ή μιας ενημέρωσης λογισμικού η οποία δημιουργεί κενά ασφάλειας οδηγώντας σε παραβίαση των συστημάτων ή σε διακοπή λειτουργίας του οργανισμού. Αυτό μπορεί να προκύψει είτε σκόπιμα – στην περίπτωση που κάποιος έχει καταφέρει να μολύνει το λογισμικό με κακόβουλο κώδικα, είτε λόγω λαθών και ευπαθειών στον κώδικα.

Μία γενικότερη απειλή αφορά τις πρακτικές των προμηθευτών κατά την ανάπτυξη προϊόντων και παροχή υπηρεσιών, οι οποίες ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τον οργανισμό ή/και να μην ικανοποιούν απαιτήσεις συμμόρφωσης, επιφέροντας και νομικές και επιχειρησιακές συνέπειες.  Βασικά μέτρα προστασίας είναι η αρχική αξιολόγηση των υποψήφιων προμηθευτών καθώς και η τακτική παρακολούθηση των κινδύνων/αποκλίσεων που έχουν αναγνωριστεί και η επαναξιολόγησή του.

Οι Δράσεις της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ένα ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των κινδύνων εφοδιαστικής αλυσίδας. Ο Κανονισμός Κυβερνοασφάλειας της ΕΕ θέσπισε το Ευρωπαϊκό πλαίσιο πιστοποίησης κυβερνοασφάλειας για την Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ICT). Αυτό το πλαίσιο, μαζί με την Οδηγία NIS2, τονίζει την ανάγκη διασφάλισης των εξαρτήσεων λογισμικού και μετριασμού των ευπαθειών που απειλούν ζωτικής σημασίας υποδομές. Επιπλέον, ο Κανονισμός Κυβερνοανθεκτικότητας της ΕΕ (EU Cyber Resilience Act) και η Οδηγία  για την Ανθεκτικότητα Κρίσιμων Οντοτήτων δίνουν έμφαση στον συστηματικό εντοπισμό, την εκτίμηση και τη μείωση των κινδύνων, ώστε να προστατευθούν κρίσιμα συστήματα, υπηρεσίες και οντότητες.

Αυτά τα ρυθμιστικά εργαλεία θέτουν υψηλά πρότυπα για τη διασφάλιση της αλυσίδας εφοδιασμού. Ωστόσο, η συμμόρφωση με τα πρότυπα και τις οδηγίες δημιουργεί την ανάγκη εξειδικευμένων εργαλείων ικανών να ανιχνεύουν και να διαχειρίζονται ολιστικά τους κινδύνους. Προς αυτή την κατεύθυνση, η ΕΕ έχει δρομολογήσει μέσω έργων, όπως το AIP4SEC και το R2D2, τη δημιουργία προηγμένων εργαλείων και μεθοδολογιών τεχνητής νοημοσύνης, σχεδιασμένων να ενισχύσουν την ασφάλεια, την ανθεκτικότητα απέναντι σε κυβερνοαπειλές και την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα στις κρίσιμες υποδομές και τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Η Συμβολή της Cyber Noesis

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου R2D2, η Cyber Noesis έχει αναπτύξει δύο καινοτόμα εργαλεία που αξιοποιούν προηγμένες τεχνολογίες, όπως η βαθιά μάθηση και το blockchain και στοχεύουν στη διαχείριση κινδύνων της εφοδιαστικής αλυσίδας:

  • το Sandbox Tool το οποίο εστιάζει στην προστασία από ευπάθειες συστημάτων και λογισμικού και
  • το Supplier SelfAssessment Tool, το οποίο εστιάζει στην συνολική αξιολόγηση των προμηθευτών.

Ας δούμε παρακάτω τα βασικά οφέλη των δύο αυτών εργαλείων.

 Προστασία από ευπάθειες συστημάτων και λογισμικού

Το Sandbox Tool παρέχει τη δυνατότητα δοκιμής νέων συστημάτων, συσκευών ή λογισμικών σε ένα απομονωμένο και ασφαλές περιβάλλον πριν από την ένταξή τους σε παραγωγικά περιβάλλοντα. Το εργαλείο αξιολογεί τη δικτυακή κίνηση, συγκρίνοντάς τη με προκαθορισμένα προφίλ επικοινωνίας (traffic baselines), και χρησιμοποιεί βαθιά μάθηση για την ανάλυση των αποτελεσμάτων. Τα αποτελέσματα καταχωρούνται σε blockchain, εξασφαλίζοντας διαφάνεια και ακεραιότητα δεδομένων. Η διαδικασία αυτή διασφαλίζει ότι κακόβουλο λογισμικό ή άλλα τρωτά σημεία δεν εισέρχονται στις κρίσιμες υποδομές.

Αξιολόγηση Προμηθευτών

Το Supplier SelfAssessment Tool δίνει τη δυνατότητα στους οργανισμούς συστηματικής αξιολόγησης και παρακολούθησης του επιπέδου ασφάλειας και συμμόρφωσης των προμηθευτών. Μέσω ενός συστήματος αυτοαξιολόγησης, οι οργανισμοί μπορούν να εντοπίσουν αδυναμίες και να προσαρμοστούν σε διεθνή πρότυπα, όπως το ISO 27001. Οι οργανισμοί μπορούν να επαναξιολογούν την πρόοδο στις πολιτικές και διαδικασίες τους και να εντοπίζουν περιοχές που χρειάζονται βελτίωση. Επιπρόσθετα, το εργαλείο παρέχει αναλυτικά δεδομένα και συγκριτικά αποτελέσματα για τις επιδόσεις των προμηθευτών και των οργανισμών, ενισχύοντας τη συνεργασία και τη διαφάνεια στην αλυσίδα εφοδιασμού και συμβάλλοντας στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων.

Συμπέρασμα

Η διαχείριση κινδύνων στην εφοδιαστική αλυσίδα είναι μια πρόκληση που απαιτεί καινοτόμες λύσεις και εξειδικευμένα εργαλεία. Τα Sandbox Tool και Supplier SelfAssessment Tool της Cyber Noesis παρέχουν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την προστασία των κρίσιμων υποδομών, για την ενίσχυση της ασφάλειας, της ανθεκτικότητας και συμμόρφωσης με διεθνή πρότυπα και ρυθμιστικές απαιτήσεις και κατ’ επέκταση, της διαφάνειας και της εμπιστοσύνης μεταξύ συνεργατών και πελατών. Σ’ έναν κόσμο όπου οι κυβερνοαπειλές αυξάνονται συνεχώς, οι οργανισμοί που επενδύουν σε τέτοιες λύσεις αποκτούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ενώ παράλληλα προστατεύουν αποτελεσματικά τις κρίσιμες υποδομές τους και ενισχύουν την εμπιστοσύνη στην αλυσίδα εφοδιασμού τους.