Πριν από μερικά χρόνια χρησιμοποιούσαμε το διαδίκτυο για να ανταλλάσσουμε μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και για να αναζητούμε πληροφορίες. Η έλευση τεχνολογιών όπως οι cloud υπηρεσίες και το virtualization, έριξαν κατακόρυφα το κόστος κτίσης για σημαντικά μέρη της υποδομής μιας επιχείρησης βοηθώντας αυτές να χρησιμοποιήσουν εφαρμογές που μέχρι τότε δε μπορούσαν.
Όμως, καθώς όλο και μεγαλύτερο μέρος της εργασίας μας γινόταν μέσω του διαδικτύου, η ανάγκη για όσο γίνεται περισσότερο bandwidth, προκειμένου να λειτουργήσουν σωστά όλες αυτές οι εφαρμογές μεγάλωνε, κάτι που οδήγησε τις εταιρίες να επενδύουν όλο και μεγαλύτερα ποσά για τη μίσθωση γραμμών που θα τους προσέφεραν τις ταχύτητες που απαιτούνταν. Παράλληλα με την ανάγκη για όσο γίνεται μεγαλύτερο bandwidth, όλες αυτές οι διαδικτυακές εφαρμογές, έκαναν την ανάγκη για αδιάλειπτη πρόσβαση στο διαδίκτυο ακόμη μεγαλύτερη και από την ανάγκη για ταχύτητα. Οι πάροχοι άρχισαν να προσφέρουν συνδέσεις MPLS που παρέχουν συμμετρικό bandwidth και επιτρέπουν ταυτόχρονα, την ασφαλή διασύνδεση των υποκαταστημάτων μιας εταιρίας και τη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Οι MPLS και άλλου είδους συνδέσεις εγγυημένου bandwidth, προσφέρουν μεν αυξημένη ταχύτητα πρόσβασης στο διαδίκτυο όμως υστερούν όταν μιλήσουμε για διαθεσιμότητα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό όταν το μεγαλύτερο μέρος της λειτουργίας μιας επιχείρησης γίνεται μέσω του διαδικτύου. Οι εταιρίες που χρησιμοποιούν MPLS συνδέσεις για τη σύνδεση τους με το διαδίκτυο, συνήθως δε διαθέτουν κάποια εναλλακτική σε περίπτωση που η κεντρική τους σύνδεση υποστεί κάποια βλάβη ή στη καλύτερη περίπτωση διαθέτουν κάποια SDSL γραμμή που τους παρέχει σαν backup ο πάροχος τους, η οποία όμως στις περισσότερες των περιπτώσεων δε μπορεί να καλύψει ούτε καν τις βασικές ανάγκες της εταιρίας σε περίπτωση βλάβης και ο μόνος λόγος ύπαρξης της είναι για να καλύπτει τους όρους διαθεσιμότητας της σύμβασης του πελάτη με τον πάροχο. Επιπλέον, λόγω του υψηλού κόστους των γραμμών MPLS, οι εταιρίες επιλέγουν να δρομολογούν μέσω των γραμμών αυτών μόνο τα δεδομένα που είναι κρίσιμα για την εταιρία και σε πολλές περιπτώσεις διατηρούν έναν επιπλέον αριθμό ADSL/VDSL γραμμών για κάποιες άλλες από τις δευτερεύουσες υπηρεσίες που χρειάζονται πρόσβαση στο διαδίκτυο προκειμένου να μην επιβαρύνουν τη κεντρική τους γραμμή. Στο τέλος καταλήγουν με ένα δαιδαλώδες δίκτυο από γραμμές που το μεγαλύτερο διάστημα παραμένουν αχρησιμοποίητες, χωρίς κεντρική διαχείριση ή στη καλύτερη των περιπτώσεων διαχειριζόμενες ελλιπώς από ένα load balance router.
Οι μικρότερες εταιρίες που δε μπορούν ν αντέξουν το κόστος μιας μισθωμένης γραμμής, αναγκάζονται να λειτουργούν με μια σειρά από ADSL/VDSL συνδέσεις τις οποίες διαχειρίζεται ένας δρομολογητής που συνήθως αναλαμβάνει να δημιουργήσει και τις VPN συνδέσεις μεταξύ των υποκαταστημάτων της εταιρίας. Όσο πιο μεγάλο είναι το δίκτυο υποκαταστημάτων, τόσο πιο σύνθετη γίνεται η διαχείριση και οι IT’s καταλήγουν να προσπαθούν να τιθασεύσουν μια σειρά από γραμμές και τις IP διευθύνσεις τους τις οποίες πρέπει να μοιράσουν ανάμεσα στα υποκαταστήματα της εταιρίας. Κι όταν κάποια από τις γραμμές παρουσιάσει πρόβλημα, τότε υποχρεώνονται να υπερφορτώσουν τις υπόλοιπες γραμμές τους με επιπλέον συνδέσεις μέχρι ν αποκατασταθεί η βλάβη, κι όλα αυτά χειροκίνητα.
Μια λύση για όλες τις απαιτήσεις
Με τις Multi Wan Bonding υπηρεσίες και τους δρομολογητές της VIPRINET μπορούμε να δώσουμε λύση σε όλα τα παραπάνω προβλήματα. Συνδυάζουμε σε ENA σύστημα όλες τις διαθέσιμες γραμμές μιας εταιρίας προς το διαδίκτυο, δημιουργώντας έτσι ΜΙΑ σύνδεση που θα αξιοποιήσει μέχρι και το τελευταίο bit διαθέσιμης ταχύτητας και θα προσφέρει μια αξιόπιστη και υψηλής διαθεσιμότητας σύνδεση στο διαδίκτυο. Ταυτόχρονα οι πελάτες μας ανεξαρτητοποιούνται από τους παρόχους τους και τα δίκτυα τους. Συνδυάζοντας γραμμές από διαφορετικούς παρόχους και με το εξελιγμένο λογισμικό της Viprinet ο κίνδυνος να υπάρξει ολική διακοπή της υπηρεσίας μειώνεται δραματικά ενώ με τη χρήση ασυρματικών συνδέσεων (3G/4G) μπορούμε να επιτύχουμε διαθεσιμότητα 100%!. Επιπλέον η ένταξη ενός νέου υποκαταστήματος στο δίκτυο μιας εταιρίας απαιτεί σημαντικά λιγότερο χρόνο, η εταιρία μπορεί να επιλέξει τον πάροχο της με βάση τη διαθεσιμότητα στο συγκεκριμένο σημείο, χωρίς να μένει εξαρτημένη από ένα πάροχο. Με το εξελιγμένο QOS και μέσω του γραφικού περιβάλλοντος το οποίο είναι κοινό σε όλα τα συστήματα μας, μπορούμε να ορίσουμε ποιες εφαρμογές είναι κρίσιμες για την επιχείρηση και ο δρομολογητής της VIPRINET με τη πατενταρισμένη τεχνολογία zero packet loss που εξαλείφει την απώλεια πακέτων και προσφέρει ως και 30% καλύτερη απόδοση, θα φροντίσει ώστε τα δεδομένα θα φτάσουν στο προορισμό τους στην ώρα τους. Εφαρμογές όπως υπηρεσίες VOiP, Video streaming και Video conference λειτουργούν όπως θα λειτουργούσαν και στο τοπικό δίκτυο. Με κρυπτογράφηση (AES-256) που βασίζεται σε αλγορίθμους που δημιούργησε η ίδια η Viprinet και όχι σε ανοικτά πρωτόκολλα που παρουσιάζουν σημαντικά κενά ασφαλείας, τα δεδομένα της κάθε εταιρίας είναι εξασφαλισμένα. Κάθε υποκατάστημα που συνδέεται στο κεντρικό HUB αποκτά αυτόματα μια VPN διασύνδεση με όλα τα υπόλοιπα υποκαταστήματα της εταιρίας σας, ανεξάρτητα από το πάροχο της σύνδεσης του, ενώ με τον VPN client οι υπάλληλοι μιας εταιρίας μπορούν να έχουν πρόσβαση στο εσωτερικό δίκτυο και σε πολύτιμες πληροφορίες, απ’ οπουδήποτε στο κόσμο. Έτσι δημιουργούμε ένα ομογενοποιημένο, πάντα διαθέσιμο, κεντρικά διαχειριζόμενο δίκτυο, όπου όλες οι συνδέσεις συμμετέχουν στη δημιουργία ενός δυναμικού δικτύου το οποίο μεγαλώνει καθώς μεγαλώνει και η επιχείρηση σας.
Του Ηλία Παύλου
General Manager
iPhoenix Networks