Η εφαρμογή Συστήματος Επιχειρηματικής Συνέχειας συμβάλλει στη μείωση της έκθεσης της επιχείρησης σε απειλές / κινδύνους – μέσω της διαδικασίας αξιολόγησης της επικινδυνότητας – στην προστασία των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης και στην ενίσχυση της ασφάλειας του προσωπικού της.
Διεθνείς έρευνες δείχνουν ότι:
- Το 80% των επιχειρήσεων που δεν διαθέτουν σχέδια επιχειρηματικής συνέχειας, παύουν τη λειτουργία τους αμέσως μετά την εκδήλωση ενός σοβαρού γεγονότος.
- Το 90% των επιχειρήσεων που αντιμετώπισαν κάποιο σοβαρό περιστατικό, δεν μπόρεσαν να ανακάμψουν και ανέστειλαν τη λειτουργία τους.
- Μία στις πέντε επιχειρήσεις αντιμετωπίζει ένα σοβαρότατο πρόβλημα κάθε πέντε χρόνια, χωρίς να γνωρίζει όμως αν θα μπορέσει να επιβιώσει.
- Τρομοκρατία, φυσικά φαινόμενα, οικονομική κρίση, είναι γεγονότα, τα οποία μεταξύ των άλλων επηρεάζουν τις επιχειρήσεις, με ανυπολόγιστο κόστος και συνέπειες όχι μόνο για τις ίδιες αλλά και την εφοδιαστική αλυσίδα γενικότερα.
- Το κόστος που καλούνται να πληρώσουν οι ασφαλιστικές ανέρχεται σε περίπου 1.2 δισεκατομμύρια ευρώ.
- Το 69% των επιχειρήσεων που έθεσαν σε εφαρμογή τα πλάνα επιχειρηματικής συνέχειας κατά την εμφάνιση ενός προβλήματος, μείωσαν σημαντικά την επίπτωση από τη διακοπή της λειτουργίας τους.
- Το ένα τέταρτο των επιχειρήσεων διαθέτουν συγκεκριμένο προϋπολογισμό για την επιχειρηματική συνέχεια.
- Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις (με σειρά σημαντικότητας, όπως κατατάχθηκαν από επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε έρευνες) είναι η οικονομική κρίση, η συμμόρφωση με το κανονιστικό πλαίσιο, η δυσφήμιση του ονόματος της επιχείρησης, η εμπορευματοποίηση των τιμών (commoditization), η διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας, ο ολοένα αυξανόμενος ανταγωνισμός, η ευθύνη τρίτων μερών/ συνεργατών/ υπεργολάβων, οι διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, καθώς και η αδυναμία διατήρησης ή προσέλκυσης ‘ταλέντων’ στην επιχείρηση.
Και φυσικά, σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης οι κίνδυνοι αυτοί γίνονται περισσότεροι, πολύπλοκοι και κλιμακώνονται, τη δε απώλεια ακόμη και μίας μέρας λειτουργίας την πληρώνουν πολύ χειρότερα οι επιχειρήσεις.
Πόσο έτοιμη είναι σήμερα η ελληνική επιχείρηση να αντιμετωπίσει κινδύνους οι οποίοι μπορεί να αποβούν μοιραίοι για τη λειτουργία αλλά και την ίδια την επιβίωσή της; Στα πλαίσια της εταιρικής διακυβέρνησης, τι μέτρα λαμβάνει μία επιχείρηση ώστε να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία της; Είναι γνωστό δε, πως μία επιχείρηση είναι τόσο ανθεκτική όσο και τα εξωτερικά ενδιαφερόμενα μέρη στα οποία βασίζεται.
Πόσο απαραίτητη θεωρεί σήμερα η Διοίκηση μίας επιχείρησης την ύπαρξη πλάνων για την επιχειρηματική συνέχεια; Θεωρείται πραγματική ανάγκη ή είναι άλλο ένα «αναγκαίο κακό»; Μήπως υπάρχει εφησυχασμός και νοοτροπία του τύπου «δεν πρόκειται να μας συμβεί εμάς ποτέ κάποια καταστροφή που να οδηγήσει στο κλείσιμο της επιχείρησης»; Μήπως υπάρχει αναγκαιότητα αλλαγής κουλτούρας;
Διαβάζοντας κανείς τα άρθρα που γράφουν άτομα σαν και μένα, που προέρχονται από φορείς πιστοποίησης, είναι εύλογο να σκεφθεί ότι το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να πουλήσουμε «υπηρεσίες» σε όσο γίνεται περισσότερους πελάτες. Η πραγματικότητα όμως βρίσκεται αλλού. Τα πρότυπα των διαφόρων συστημάτων διαχείρισης – είτε πρόκειται για το ISO 9001 που καλύπτει τα θέματα ποιότητας ή το ISO 14001 που καλύπτει τα θέματα περιβάλλοντος ή το BS 25999 που καλύπτει την επιχειρηματική συνέχεια – εκπονούνται για να καλύψουν τις εκφρασμένες ανάγκες των επιχειρήσεων από τις ίδιες τις επιχειρήσεις, μέσω των διαφόρων Ενώσεών τους, σε συνεργασία με τους φορείς τυποποίησης π.χ. ISO (International Standardization Organization).
Οι Διοικήσεις των σημερινών επιχειρήσεων θα πρέπει λοιπόν να αναλογιστούν την αναγκαιότητα εφαρμογής διαφόρων συστημάτων διαχείρισης, ως εργαλεία καθημερινής λειτουργίας και διοίκησης. Κυρίως σε μία δύσκολη περίοδο, με την οικονομική κρίση και τους ολοένα αυξανόμενους κινδύνους που προκύπτουν από αυτή, θα πρέπει να ενεργήσουν κατά τρόπο που να εξασφαλίσει τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων
μερών, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την απρόσκοπτη και ομαλή λειτουργία της επιχείρησής τους.
Η εφαρμογή Συστήματος Επιχειρηματικής Συνέχειας συμβάλλει στην προστασία των συμφερόντων όλων των ενδιαφερόμενων μερών, στη μείωση της έκθεσης της επιχείρησης σε απειλές / κινδύνους μέσω της διαδικασίας αξιολόγησης της επικινδυνότητας, στην προστασία των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης και στην ενίσχυση της ασφάλειας του προσωπικού της. Συμβάλλει επίσης στην προστασία του ονόματος της επιχείρησης και στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας και θέσης της αγοράς, με τη διασφάλιση της παροχής προϊόντων/ υπηρεσιών στους πελάτες της και στην αποφυγή περιστατικών ευθύνης (liability).
Το LRQA είναι ένας από τους πρώτους που έχουν διαπιστευτεί από το UKAS για την πιστοποίηση Συστημάτων Διαχείρισης της Επιχειρηματικής Συνέχειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Μεταξύ των πελατών μας, συγκαταλέγονται μεγάλες εταιρείες από διάφορους επιχειρηματικούς τομείς, όπως η British Telecom και η Vodafone.
Οι πελάτες αυτοί μας έχουν επιλέξει λόγω της παροχής υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, της ανεξαρτησίας μας, καθώς και γιατί οι επιθεωρητές μας παρέχουν προστιθέμενη αξία, μεταφέροντας καλές πρακτικές στην εφαρμογή μέτρων για την επιχειρηματική συνέχεια των επιχειρήσεων.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην κα Κατερίνα Λιάνα, LRQA EMBS Technical Manager, τηλέφωνο επικοινωνίας 210-4580892, email: katerina.liana@lr.org
Της Κατερίνας Λιάνα
LRQA EMBS Technical Manager