Σήμερα, η παραδοσιακή περίμετρος του δικτύου μεταβάλλεται συνεχώς, καθώς δημιουργούνται νέες επιχειρησιακές πρακτικές. Σύμφωνα με τη Μελέτη 2010 Midyear Security Report, που ανακοίνωσε η Cisco πριν από λίγους μήνες, οι νέες τάσεις (η κοινωνική δικτύωση, το virtualization, το cloud computing, καθώς και η αυξανόμενη χρήση φορητών συσκευών) έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ικανότητα των τμημάτων πληροφορικής να διατηρήσουν αποτελεσματική δικτυακή ασφάλεια.
Υπολογίζεται ότι ένας στους τέσσερις εργαζομένους παγκοσμίως εργάζεται από απόσταση (από το σπίτι του ή άλλο σημείο). Πρόκειται για τους “mobile workers”, ένα μοντέλο εργασίας που κερδίζει συνεχώς έδαφος.
Είναι προφανές ότι, όσο αυξάνεται η φορητότητα (mobility) των εργαζομένων, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα απώλειας δεδομένων. Καθώς οι εργαζόμενοι χρειάζεται να μετακινούνται όλο και πιο συχνά, αναπόφευκτα αυξάνεται και το ενδιαφέρον για την ασφάλεια και τη διαχείριση κινδύνων. Η Cisco, στην Αρχιτεκτονική της για Δίκτυα Χωρίς Περιορισμούς (Borderless Networks), έχει ενσωματώσει τεχνολογίες Ασφάλειας που “λύνουν τα χέρια” στους εργαζομένους, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα δεδομένα, τους πόρους και το προσωπικό της εταιρείας.
Σύμφωνα με τον Νίκο Μουρτζίνο, Product Sales Specialist, Borderless Security, Cisco, «Σε ένα δομημένο εργασιακό περιβάλλον, οι λειτουργίες γίνονται σε πολλά επίπεδα. Υπάρχουν επίπεδα που χειρίζεται ο ίδιος ο χρήστης, υπάρχουν άλλα που χειρίζεται αποκλειστικά το ΙΤ, και άλλα που τυγχάνουν διαχείρισης από κοινού. Για να είναι ασφαλής μια επιχείρηση, χρειάζεται μία συνολική προσέγγιση, που να καλύπτει τόσο το δίκτυο και το περιεχόμενο, όσο και τον χρήστη. Σε αντίθεση με άλλους κατασκευαστές, η Cisco προσεγγίζει την ασφάλεια ως σύνολο, προσφέροντας στις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους την ασφάλεια που χρειάζονται».
Όσο αυξάνεται η φορητότητα των εργαζομένων, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα απώλειας δεδομένων. Τα αποτελέσματα μελέτης της Cisco καταδεικνύουν ότι υπάρχει πραγματική ανάγκη για βελτιωμένες εταιρικές πολιτικές, εκπαίδευση του τελικού χρήστη και σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε εργαζόμενους και τμήματα Πληροφορικής. Η ποιότητα της σχέσης αυτής έχει και τον ανάλογο αντίκτυπο στην ανάπτυξη της εταιρείας, στην παραγωγικότητά της, στο ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα και στη διαχείριση κινδύνων.
«Αυτό που χρειάζεται είναι μια συνολική προσέγγιση, που να καλύπτει το περιεχόμενο, το δίκτυο και τον χρήστη. Υπάρχουν κομμάτια που χειρίζεται ο ίδιος ο χρήστης και άλλα που δεν αντιλαμβάνεται καν ότι υπάρχουν. Είναι σημαντικό η ασφάλεια να είναι σταθερά υψηλή σε όλα τα στάδια, ώστε ο χρήστης να αισθάνεται και να είναι ασφαλής», εξηγεί ο Νίκος Μουρτζίνος.
Πόσο περιορίζει όμως μία συνολική προσέγγιση τον εργαζόμενο από απόσταση; Μήπως η αυξημένη ασφάλεια «καταργεί», τελικά, τα οφέλη που προκύπτουν από τη φορητότητα στην εργασία; Ο Νίκος Μουρτζίνος διαφωνεί: «Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η αυξημένη ασφάλεια απελευθερώνει τον εργαζόμενο. Του επιτρέπει να έχει όλη την ευελιξία που χρειάζεται για να εργαστεί, χωρίς να ανησυχεί για απώλειες δεδομένων ή άλλες απειλές. Η ασφάλεια, για να είναι λειτουργική για την επιχείρηση, πρέπει να είναι ευέλικτη. Να ελέγχει, αλλά ταυτόχρονα να διευκολύνει την πρόσβαση των εργαζομένων από οπουδήποτε, από οποιαδήποτε τερματική συσκευή, οποιαδήποτε στιγμή. Η ασφάλεια δεν μπορεί να είναι συνώνυμο των περιορισμών στην επικοινωνία και την πρόσβαση, αλλά συνώνυμο της ελευθερίας στις συναλλαγές, χωρίς προβλήματα και απρόοπτα. Αυτή είναι η Ασφάλεια χωρίς Περιορισμούς».
Αυτό που η Cisco συνοψίζει σε δύο λέξεις: Borderless Security.