Ελαφρά ανοδικά κινήθηκε το επιχειρηματικό κλίμα στην εγχώρια αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού τον Ιούνιο, μετά από τη μικρή επιδείνωση που είχε σημειωθεί το Μάιο. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού κινήθηκε ανοδικά τόσο έναντι του Μαΐου, όσο και σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.
Σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Ιούνιο, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στις 82,8 μονάδες (από 79,9 μονάδες το Μάιο). Βελτιωμένες ήταν οι επιδόσεις του δείκτη και σε σχέση με την εικόνα του Ιουνίου του 2017, ήταν κινούνταν στα επίπεδα των 74,6 μονάδων. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων του κλάδου παρέμειναν στα ίδια σχεδόν επίπεδα με τον περασμένο μήνα (στις -17 μονάδες ο δείκτης), ενώ οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση επιδεινώθηκαν οριακά (+6 από +8 μονάδες ο δείκτης). Ο δε ισοσκελισμένος δείκτης στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της τρέχουσας ζήτησης κέρδισε τον Ιούνιο 11 μονάδες.
Στις προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου, το ισοσκελισμένο ισοζύγιο, επίσης, αυξήθηκε κατά 11 μονάδες, ενώ ως προς τις προβλέψεις για τις τιμές η αποπληθωριστική τάση ενισχύθηκε (-26 μονάδες από -13 μονάδες ο δείκτης). Στο μεταξύ, το 23% των επιχειρήσεων (από 26% τον περασμένο μήνα) δηλώνει εκ νέου απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με το 21% να επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης, το 32% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και το 5% άλλους παράγοντες ως τα κυριότερα προσκόμματα στη λειτουργία του.
Στις Υπηρεσίες, όπου ανήκει ο κλάδος της Πληροφορικής – Ανάπτυξης Λογισμικού, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών κινήθηκε οριακά ανοδικά τον Ιούνιο και διαμορφώθηκε στις 107,4 μονάδες (από 105,5 μονάδες τον Μάιο), σε υψηλότερα επίπεδα, πάντως, σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά (97,3 μονάδες). Από τις επιμέρους μεταβλητές του δείκτη, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων παρέμειναν στα ίδια επίπεδα, ενώ οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της, ενισχύθηκαν.
Ελληνική οικονομία
Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα διέκοψε τον Ιούνιο την ανοδική πορεία του προηγούμενου διμήνου και διαμορφώθηκε στις 102,5 μονάδες (από 104,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα). Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα της επιδείνωσης των επιμέρους δεικτών των επιχειρηματικών προσδοκιών στο Λιανικό εμπόριο και τις Κατασκευές, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε εκ νέου.
Στο Λιανικό Εμπόριο, η πτώση συσχετίζεται με την ήπια υποχώρηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών, η οποία προσφάτως αποτυπώθηκε και στα σχετικά στοιχεία του ΑΕΠ, ως αποτέλεσμα των πιέσεων στο διαθέσιμο εισόδημά τους από τα νέα μέτρα άμεσης και έμμεσης φορολογίας το 2018.
Η φθίνουσα τάση στον Κατασκευαστικό τομέα, κυρίως, στο σκέλος που αφορά στα ιδιωτικά έργα, καταγράφεται σε ένα χρονικό διάστημα στο οποίο, κατόπιν πολύμηνης αναμονής, ανακοινώθηκαν αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, προκαλώντας αδράνεια σε ορισμένα τμήματα της αγοράς, έως ότου εκτιμηθούν οι μεταβολές που αυτές θα επιφέρουν, στη φορολογία των ακινήτων και ευρύτερα.
“Επιπλέον, o Ιούνιος είναι ο μήνας, όπου οι περισσότεροι πολίτες και μικρές επιχειρήσεις ολοκληρώνουν την αποτύπωση των φορολογικών υποχρεώσεων τους, εξέλιξη που μπορεί να επηρεάζει αρνητικά τις προσδοκίες όλων. Καθώς ο μεγαλύτερος όγκος της έρευνας ολοκληρώθηκε πριν τις αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup, η όποια επίδραση αυτών στις προσδοκίες των επιχειρήσεων και νοικοκυριών δεν μπορεί να αποτιμηθεί αυτόν το μήνα”, αναφέρει το ΙΟΒΕ.
Ευρωζώνη και Ε.Ε.
Αμετάβλητο παρέμεινε τον Ιούνιο το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη, ενώ σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα βρέθηκε στην Ε.Ε. Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο παρέμεινε στα ίδια επίπεδα στην Ευρωζώνη για τρίτο διαδοχικό μήνα, στις 112,3 μονάδες (από 112,5 μονάδες) μονάδες, ενώ στην Ε.Ε. χάνει οριακά έδαφος (-0,6), κινούμενος στις 112,2 μονάδες. Σε επίπεδο τριμήνου, οι δείκτες γενικά σταθεροποιούνται, έχοντας καταγράψει οριακές απώλειες των 0,5 μονάδων από το Μάρτιο και στις δύο περιπτώσεις.
Στην Ευρωζώνη, οι αμετάβλητες προσδοκίες ήταν το αποτέλεσμα των σταθερών ή οριακά ανοδικών δεικτών στη Βιομηχανία (+0,0), τις Υπηρεσίες (+0,0) και το Λιανικό εμπόριο (+0,1), αφού η οριακή πτώση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη (-0,7) και Κατασκευές (-1,5) δεν επηρεάζει την εξέλιξη του δείκτη.
Σε επίπεδο των μεγαλύτερων χωρών, ο δείκτης επιδεινώθηκε στη Γερμανία (- 0,8) και την Ολλανδία (-1,8), βελτιώθηκε στη Γαλλία (+1,0) και την Ιταλία (+1,2) και παρέμεινε αμετάβλητος στην Ισπανία (+0,0).
Στην Ε.Ε. καταγράφηκε σταθερότητα στον δείκτη στην Πολωνία (+0,0) και πτώση στο Ηνωμένο Βασίλειο (-0,5). Σε τομεακό επίπεδο, οι προσδοκίες ακολουθούν την τάση της Ευρωζώνης στις Κατασκευές, τη Βιομηχανία και την καταναλωτική εμπιστοσύνη, αλλά αντίθετα επιδεινώνονται στις Υπηρεσίες και βελτιώνονται στο Λιανικό Εμπόριο.