Αυξημένη ζήτηση για επαγγελματίες του χώρου της Πληροφορικής θα πρέπει να αναμένεται κατά το 4ο τρίμηνο του 2018. Σύμφωνα με την έρευνα της ManpowerGroup, που ανακοινώθηκε χθες από τη ManpowerGroup Ελλάδας, συνολικά, το 21% των εργοδοτών στην Ελλάδα προβλέπει αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων για τους επόμενους τρεις μήνες, το 9% αναμένει μείωση, ενώ το 66% δεν αναμένει κάποια αλλαγή. Η εταιρεία προβλέπει αύξηση των προοπτικών προσλήψεων για το προσεχές τρίμηνο, κυρίως για θέσεις εξυπηρέτησης πελατών και επίσης, για επαγγελματίες πωλήσεων, επαγγελματίες πληροφορικής και ηλεκτρολόγους. Εκτιμά δε ότι οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης για το επόμενο τρίμηνο διαμορφώνονται στο +16%, αποτελώντας τις υψηλότερες για 10 και πλέον χρόνια, παρουσιάζοντας βελτίωση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων αναμένεται για το 4ο τρίμηνο του έτους στον τομέα των Επικοινωνιών και Μεταφορών. Οι εργοδότες του κλάδου έχουν αισιόδοξα σχέδια προσλήψεων για την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2018, με προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +18%. Οι προοπτικές προσλήψεων για τον τομέα των Μεταφορών και Επικοινωνιών εμφανίζονται ωστόσο αποδυναμωμένες κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Συγκρίσεις
Οι εργοδότες προβλέπουν αύξηση του αριθμού απασχολουμένων και στους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας κατά το προσεχές τρίμηνο. Η ισχυρότερη αγορά εργασίας αναμένεται να καταγραφεί στον τομέα του Εμπορίου (Λιανική και Χονδρική), όπου οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε +21%. Σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2018, οι προθέσεις προσλήψεων ενισχύονται σε επτά από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Επίσης, τα σχέδια προσλήψεων ενισχύονται σε έξι από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Μέγεθος οργανισμού
Οι εργοδότες αναμένουν αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων και στις τέσσερις κατηγορίες μεγέθους οργανισμού κατά το προσεχές τρίμηνο. Οι εργοδότες των μεγάλων επιχειρήσεων αναμένουν δραστήριο ρυθμό προσλήψεων, καταγράφοντας Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +36%, ενώ οι εργοδότες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αναμένουν σταθερή αύξηση του αριθμού απασχολουμένων, με Προοπτικές της τάξης του +18% αμφότεροι. Οι εργοδότες των πολύ μικρών επιχειρήσεων προβλέπουν μέτρια δραστηριότητα προσλήψεων, καταγράφοντας Προοπτικές της τάξης του +8%.

Διεθνής εικόνα
Αύξηση του αριθμού απασχολουμένων σε 43 από τις 44 χώρες και επικράτειες, που εξετάζει στην έρευνά της, αναμένεται η εταιρεία κατά το διάστημα από τον Οκτώβριο έως και το Δεκέμβριο.

Τα σχέδια προσλήψεων για το 4ο τρίμηνο ενισχύονται σε 22 από τις 44 χώρες και επικράτειες σε σύγκριση με το διάστημα από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο, αποδυναμώνονται σε 14 και παραμένουν αμετάβλητα σε οκτώ. Η αυτοπεποίθηση των εργοδοτών κατά το 4ο τρίμηνο είναι ισχυρότερη στην Ιαπωνία, την Ταϊβάν, τις ΗΠΑ, τη Ρουμανία και τη Σλοβενία, ενώ οι πιο αδύναμες προοπτικές προσλήψεων καταγράφονται στην Ελβετία, την Αργεντινή, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (περιφέρεια ΕΜΕΑ), αναμένεται αύξηση του αριθμού απασχολουμένων σε 25 από τις 26 χώρες. Τα σχέδια προσλήψεων βελτιώνονται σε 11 χώρες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά επιδεινώνονται σε εννέα. Οι πιο αισιόδοξες προθέσεις προσλήψεων καταγράφονται από τους εργοδότες σε Ρουμανία και Σλοβενία. Παράλληλα, οι Ελβετοί εργοδότες αναφέρουν τα πιο αδύναμα σχέδια προσλήψεων, καθώς και την μόνη αρνητική πρόβλεψη από τις 44 συμμετέχουσες χώρες και επικράτειες.

Πηγή: www.sepe.gr