Η ανάκτηση δεδομένων είναι μια επιστήμη που είναι παρεξηγημένη, αφού πολλοί πιστεύουν πως επειδή έχουν γνώσεις Η/Υ και μπορούν να επισκευάσουν ένα laptop που έχει καμένη μητρική, μπορούν να κάνουν και ανάκτηση δεδομένων.Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, αφού η ανάκτηση δεδομένων απαιτεί βαθιά γνώση του αντικειμένου, εξαιρετική τεχνογνωσία και συνεχές διάβασμα. Δεν είναι τυχαίο ότι σαν εταιρία επενδύουμε συνεχώς σε χρόνο και χρήμα στο R&D, καθώς οι σκληροί δίσκοι εξελίσσονται, γίνονται ταχύτεροι, πολυπλοκότεροι.

Χρήσιμες συμβουλές για την ασφάλεια των δεδομένων:

  • Τα USB Sticks δεν είναι αξιόπιστα αποθηκευτικά μέσα. Πολύ εύκολα φθείρονται λόγω υγρασίας, υψηλής ή χαμηλής θερμοκρασίας, χαμηλής ποιότητας κατασκευής κλπ
  • Ανακτούμε δεδομένα και από κρυπτογραφημένα μέσα, οπότε μη βασίζεστε σε αυτό.
  • Διατηρείτε αντίγραφα των σημαντικών δεδομένων σε 3 διαφορετικά μέσα. Ένα εξ αυτών θα πρέπει να είναι σε διαφορετικό χώρο από τα άλλα δύο για να εξαλειφθεί η πιθανότητα δυσάρεστων περιστατικών όπως φυσικών καταστροφών (πυρκαγιά, πλημμύρα κλπ) και διαρρήξεων.
  • Ο “καλύτερος σκληρός δίσκος” είναι αυτός από τον οποίο υπάρχουν αντίγραφα. Μην στηρίζεστε σε μάρκες, εταιρίες και φήμες ποιότητας.
  • Οι SSD δίσκοι έχουν πλεονέκτημα λόγω ταχύτητας αλλά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι και δεν θα πρέπει να τους εμπιστευόμαστε με δεδομένα κρίσιμης σημασίας.
  • Το cloud είναι μια καλή λύση αλλά σκεφτείτε ότι εύκολα θα μπορούσαν τα αρχεία σας να πέσουν σε τρίτα χέρια, ιδίως αν εμπιστευτείτε cloud κάποιας εταιρίας στην τύχη.
  • Το RAID 1 προσφέρει μεγάλη ασφάλεια αλλά όχι σε περιπτώσεις overwrite (εκ παραδρομής Save σε κάποιο αρχείο ενώ δεν πρέπει) ή βραχυκυκλώματος.
  • Το RAID 5 προσφέρει εξαιρετική ασφάλεια αλλά θα πρέπει να γίνεται monitor συχνά για πιθανά προβλήματα.
  • Το RAID 0 προσφέρει ταχύτητα αλλά μηδενική ασφάλεια.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει κανείς να αξιολογεί την αξία των δεδομένων που περιέχει ο σκληρός του δίσκος: Αν τα δεδομένα δεν είναι ιδιαίτερης αξίας, μπορεί κάλλιστα να πειραματιστεί. Αν όμως τα δεδομένα είναι σημαντικά, τότε ο “φίλος που ξέρει”, το “μαγαζί που επισκευάζει Η/Υ” και το “κόλπο που διάβασα στο Internet” θα πρέπει να μπουν στην άκρη, και ο δίσκος να πάει σε κάποιο σοβαρό εργαστήριο ανάκτησης που διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό, την τεχνογνωσία και τις εγκαταστάσεις για να ανακτήσει με ασφάλεια τα δεδομένα.

του Δημήτρη Λούλη
Senior Data Recovery Engineer
Northwind Data Recovery