Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλούνται σήμερα να αντιμετωπίσουν οι Οργανισμοί αποτελεί αναμφισβήτητα η τεράστια αύξηση του όγκου ψηφιακών δεδομένων τους και ειδικότερα το πώς αυτά θα αξιοποιηθούν προς όφελος των ίδιων των Οργανισμών, πώς θα τα διαχειριστούμε καλύτερα και πιο αποδοτικά και φυσικά πώς αυτά θα προστατευθούν από τους κινδύνους που υπάρχουν σήμερα, μειώνοντας τα ρίσκα.
Στα πλαίσια λοιπόν του αφιερώματος του παρόντος τεύχους του IT Security Professional για την έννοια του “Big Data”, στελέχη εταιρειών που στο εύρος των δραστηριοτήτων τους προσεγγίζουν και το συγκεκριμένο ζήτημα, κλήθηκαν να μας απαντήσουν στα συγκεκριμένα αυτά ερωτήματα.
- Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε και να εκμεταλλευθούμε αποτελεσματικά την αύξηση του όγκου δεδομένων – ή αλλιώς τα λεγόμενα «Big Data» – προς όφελος των επιχειρηματικών πελατών;
- Ποια μπορεί να είναι η βέλτιστη διαχείριση των “Big Data” με βάση παραμέτρους όπως αποθήκευση, αρχειοθέτηση, Backup, αναζήτηση κ.ά.;
- Το εύρος και ο μεγάλος όγκος των επιχειρηματικών δεδομένων δημιουργούν νέες προκλήσεις και στον τομέα της ασφάλειας. Πώς διασφαλίζεται λοιπόν η προστασία των δεδομένων στην εποχή των Big Data;
Ευγένιος Ζερβούδης
Product Sales Specialist
Data Center & Virtualization
- Καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να διαχειριστούν τον όγκο, την ταχύτητα αλλά και τις νέες μορφές δεδομένων, τα παραδοσιακά μοντέλα εφαρμογών βάσεων δεδομένων και αποθήκευσης πληροφοριών αποδεικνύονται πλέον πολύπλοκα και οικονομικά ασύμφορα. Απαιτείται λοιπόν ριζική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι πληροφορίες αποθηκεύονται, αναλύονται και διατίθενται.
Τα “Big Data” αποτελούν μια σημαντική εξέλιξη σχετικά με τον τρόπο που οι εταιρείες διαχειρίζονται και χρησιμοποιούν τις πληροφορίες. Η Cisco θεωρεί το “Big Data” ως μία τεχνολογική κινητήρια δύναμη για την αγορά του IT, αξίας περισσότερο από $1,0 τρις δολαρίων. Η δυνητική αγορά και η ευκαιρία για τους μεγάλους Οργανισμούς βρίσκεται στη συλλογή αρχικών και ανεπεξέργαστων στοιχείων από διάφορες μικρότερες επιχειρήσεις και την παραγωγή πολύτιμων πληροφοριών. Η σωστή αξιοποίησή τους, ειδικά στη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επωφελής, για αυτό άλλωστε οι εταιρείες που πρώτες ανακάλυψαν το “χρυσό” πίσω από το “Big Data” αύξησαν από το 2005 τις επενδύσεις στους στη διαχείρισή του κατά 50%, στα 4 τρις δολάρια, σύμφωνα με την IDC. Η Cisco συνεργαζόμενη με τις κυριότερες εταιρείες της αγοράς των “Big Data”, όπως η Cloudera, η Greenplum, η MAPR technologies και η Oracle και με εφόδιο τη συνεχή εξέλιξη και καινοτομία των προϊόντων της, προσφέρει στους πελάτες της λύσεις και καθοδήγηση για τη βέλτιστη διαχείριση και αξιοποίηση των δεδομένων. - Για τα περισσότερα τμήματα IT το “Big Data” δεν απαιτεί απλά την ανάπτυξη μιας νέας τεχνολογίας ή λογισμικού. Αποτελεί ένα ακόμα πεδίο στο τμήμα IT, το οποίο σύντομα θα απαιτήσει νέο σχεδιασμό, δυνατότητες χειρισμού δεδομένων και σύγχρονες πολιτικές ασφάλειας, διαχείρισης και πρόσβασης.
Η Cisco σε συνεργασία με τις παραπάνω εταιρείες προσφέρει τα πιο σύγχρονα εργαλεία διαχείρισης των “Big Data”. To Cisco Unified Computing System (UCS) σε συνδυασμό με τα προϊόντα NoSQL Database της Oracle, UAP της GreenPlum και CDH της Cloudera (βασισμένο στο Apache Hadoop) προσφέρει λύσεις οικονομικά αποδοτικές, ευέλικτες και με απεριόριστες δυνατότητες επεκτασιμότητας – ίσως το πλέον σημαντικό χαρακτηριστικό που απαιτεί η διαχείριση των “Big Data”. Έτσι οι επιχειρήσεις μπορούν να διεισδύσουν στους νέους τύπους πληροφοριών και να σχεδιάσουν τον τρόπο εκμετάλλευσής τους. - Το κόστος από μία μόνο παραβίαση δεδομένων μπορεί να είναι τεράστιο για μία επιχείρηση. Το Ινστιτούτο Ponemon1 εκτιμά πως το κόστος αυτό μπορεί να κυμανθεί από 1 εκατ. δολάρια έως και 58 εκατ. δολάρια, ενώ η ζημιά δεν είναι μόνο οικονομική. Πρόβλημα στην εταιρική φήμη, απώλεια πελατών και μεριδίου αγοράς είναι πιθανές παράπλευρες δυσάρεστες καταστάσεις.
Μέσα σε αυτό το επιχειρηματικό τοπίο, το τμήμα ΙΤ των επιχειρήσεων θα πρέπει να σχεδιάσει εκείνες τις πολιτικές ασφάλειας που θα αντιμετωπίζουν τις συνεχώς αυξανόμενες απειλές και ταυτόχρονα θα εξυπηρετούν τις σύγχρονες απαιτήσεις των εργαζομένων και των πελατών που αναζητούν πρόσβαση σε πληροφορίες και υπηρεσίες.
Η Cisco με το Virtual Security Gateway (VSG) και το Cisco ASA 1000V Cloud Firewall, βοηθά τις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν μία end-to-end ασφάλεια σε cloud περιβάλλοντα. Δύο λύσεις που ανάλογα με τον ΙΤ σχεδιασμό του πελάτη μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως ανεξάρτητα προϊόντα για τον έλεγχο της άκρης του δικτύου (tenant edge) ή την τμηματοποίηση και ασφάλεια του συνόλου του δικτύου (intra-tenant).
1Email Attacks: This Time It’s Personal, Cisco, June 2011
Πάνος Κανελλόπουλος
Next Generation Computing
Solutions & Server Specialist
- Τα τελευταία χρόνια η αύξηση των επιχειρηματικών δεδομένων είναι αλματώδης. Τα λεγόμενα Big Data και οι τεχνικές εκμετάλλευσης των Big Data συγκεντρώνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί μπορούν να αξιοποιηθούν ως μία «μηχανή» μέσω της οποίας η επιχείρηση δημιουργεί «άμεσο και δυναμικό» reporting – σχεδόν σε πραγματικό χρόνο σε κάποιες περιπτώσεις. Η δυνατότητα αυτή βοηθά την επιχείρηση στη λήψη καλύτερων αποφάσεων, συνδυάζοντας δεδομένα από ετερογενείς πηγές.
- Η Dell εδώ και αρκετά χρόνια έχει σημαντική παρουσία σε εταιρικές λύσεις που σχετίζονται με πολύ μεγάλα σύνολα δεδομένων. Αρκετές από τις κορυφαίες εταιρείες online gaming χρησιμοποιούν υποδομές που βασίζονται σε Dell PowerEdge Servers, ενώ δικτυακές υποδομές Dell Force 10 χρησιμοποιούνται σε Οργανισμούς που διακινούν πολύ μεγάλο όγκο δεδομένων, όπως για παράδειγμα αρκετές εταιρείες που προσφέρουν πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Για την αξιοποίηση των δεδομένων στο χώρο των λύσεων Big Data η Dell συνεργάζεται με την Cloudera, η οποία αποτελεί μία από τις ηγέτιδες εταιρείες λογισμικού για τις λύσεις Hadoop.
Το άμεσο πλεονέκτημα των λύσεων Big Data και του Hadoop ειδικότερα, είναι η απλοποίηση της διαδικασίας συλλογής δεδομένων χωρίς να απαιτείται η ένταξή τους σε σχεσιακές βάσεις.
Αντίθετα, η συσχέτιση μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας τα δεδομένα στην πρωτογενή μορφή τους.
Ο βασικότερος περιορισμός για την ταχύτητα επεξεργασίας των δεδομένων είναι οι υπολογιστικοί πόροι των διαθέσιμων υποδομών (επεξεργαστική ισχύς, μνήμη, αποθηκευτικοί πόροι). Σε ό,τι αφορά στο μέγεθος των δεδομένων, πρακτικά δεν υφίσταται περιορισμός με δυνατότητες αξιοποίησης petabytes δεδομένων. Η Dell διαθέτει τις ανοιχτές (βασισμένες σε x86 τεχνολογία) λύσεις Dell PowerEdge servers, οι οποίες προσφέρουν το επίπεδο ισχύος και επεκτασιμότητας που χρειάζεται, όπως επίσης και δικτυακό εξοπλισμό και λύσεις αποθήκευσης για τη δημιουργία των βέλτιστων υποδομών που χρειάζεται ο πελάτης. Η συνεργασία με την Cloudera εξασφαλίζει την πλήρη συμβατότητα των λύσεων, αφαιρώντας το αντίστοιχο ρίσκο από τους πελάτες.
Εκτός της συμβατότητας, η Dell προσφέρει στους πελάτες της δοκιμασμένες λύσεις για το περιβάλλον Hadoop σε ό,τι αφορά στη σύνθεση των κόμβων αλλά και στο συνολικό hadoop cluster, ελαχιστοποιώντας το χρόνο που απαιτείται για δοκιμές. Επίσης παρέχει εργαλεία διαχείρισης για την ενσωμάτωση του περιβάλλοντος Hadoop στο σύνολο των εταιρικών υποδομών, αφαιρώντας από τα τμήματα ΙΤ ανάγκες για την ξεχωριστή διαχείρισή του. - Ο μεγάλος όγκος δεδομένων έχει κάνει την ασφάλεια πρώτη προτεραιότητα στην ανάπτυξη του Hadoop Big Data, το οποίο μπορεί να διαθέτει τεχνικές ασφάλειας όπως Simple Authentication & Security Layer (SASL) with Kerberos, Delegation Tokens, Job Tokens and Block Access Tokens καθώς επίσης και Symmetric Encryption.
Η Dell συνιστά στους πελάτες την ένταξη των λειτουργιών ασφάλειας του Ηadoop (όπως το authentication και authorization των χρηστών) στο ευρύτερο πλαίσιο της εταιρικής ασφάλειας, ώστε στο περιβάλλον hadoop να διατηρείται το σύνολο των πολιτικών ασφαλείας της εταιρείας. Με ανάλογο τρόπο οι καταγραφές (logs) του Ηadoop πρέπει να συσχετίζονται με αντίστοιχες καταγραφές άλλων εταιρικών συστημάτων, ώστε να διαπιστώνονται ταχύτατα οποιαδήποτε συμβάντα.
Ο βασικός στόχος είναι η προσφορά των υπηρεσιών με διαφάνεια και ασφάλεια προς τους τελικούς χρήστες, χωρίς κόστος στην ταχύτητα αναζήτησης και reporting – η οποία προσφέρει και το βασικότερο όφελος από τις υποδομές Big Data Hadoop.
Πάνος Αδριανός
Country Manager της EMC για Ελλάδα, Κύπρο & Μάλτα
- Παρόλο που ως έννοια τα big data δεν είναι κάτι καινούριο, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τώρα πλέον υπάρχει διαθέσιμη η τεχνολογία και τα εργαλεία που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους ή κλάδου, να τα αξιοποιήσουν πλήρως. Μέχρι τώρα η εξαγωγή πληροφοριών μέσα από έναν πολύ μεγάλο όγκο δεδομένων – αυτό δηλαδή που αποδίδουμε με τον όρο “big data” – ήταν συχνά απαγορευτική, καθώς συχνά απαιτούσε εξειδικευμένη (custom-built) και ακριβή τεχνολογία. Σήμερα, χάρη στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα του storage και των analytics, κάθε Οργανισμός μπορεί να αντλεί ουσιαστικές πληροφορίες από τα big data, οι οποίες θα τον βοηθήσουν να γίνει περισσότερο ευέλικτος, καινοτόμος και ανταγωνιστικός.
Από επιχειρηματικής πλευράς, το ενδιαφέρον για τα big data γίνεται όλο και μεγαλύτερο, επειδή οι εταιρείες θέλουν:- Να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερα για τους πελάτες τους: να εντοπίσουν ποιοι είναι αυτοί που αφήνουν το μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους, να βρουν τρόπους να μη χάνουν πελάτες από τον ανταγωνισμό (churn) και να βρουν ιδέες που θα τους επιτρέψουν να αυξήσουν το έσοδο ανά πελάτη.
- Να λειτουργούν πιο αποδοτικά: να αποκτήσουν πλήρη εικόνα των επιχειρησιακών τους διαδικασιών – είτε αυτές αφορούν στην παραγωγή και στον ποιοτικό έλεγχο των προϊόντων, είτε την εξυπηρέτηση των πελατών – να βελτιώσουν την αποδοτικότητα και τον τρόπο λειτουργίας τους.
- Να μπορούν να διαχειρίζονται καλύτερα τον όποιο επιχειρηματικό κίνδυνο: να βελτιώσουν την ασφάλεια των υποδομών ΙΤ και να μειώσουν την πιθανότητα εξαπάτησής τους μέσω διαδικτυακών επιθέσεων.
- Να έχουν τη δυνατότητα να καινοτομούν: να ανακαλύπτουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες, να εντοπίζουν καινούριες επιχειρηματικές ευκαιρίες.
Τα big data δημιουργούν μεγάλες απαιτήσεις, καθώς είναι διαφορετικό από αυτό που εννοούσαμε μέχρι σήμερα με τον όρο ‘εταιρικά δεδομένα’ (enterprise data). Βασικά χαρακτηριστικά των big data είναι τα παρακάτω:- Είναι ογκώδη: οι επιχειρήσεις συνήθως παράγουν και συλλέγουν μεγάλες ποσότητες πληροφοριών, αλλά στην περίπτωση των big data μιλάμε για εντελώς άλλη τάξη μεγέθους.
- Δεν είναι δομημένα: μεταξύ των Big data περιλαμβάνονται log files από το Ίντερνετ, σκαναρισμένες φωτογραφίες, βίντεο από συστήματα ασφαλείας, σχόλια σε κάποιο website, βιομετρικά στοιχεία και διάφορες άλλες μορφές ψηφιοποιημένης πληροφορίας. Τα δεδομένα αυτά δεν αποθηκεύονται εύκολα στις στήλες και τις γραμμές μιας κλασικής βάσης δεδομένων, όμως σύμφωνα με τους ειδικούς αντιπροσωπεύουν το 80% περίπου της αύξησης της διαθέσιμης πληροφορίας.
- Αλλάζουν: πολλές φορές τα Big data αλλάζουν σε πραγματικό ή σχεδόν πραγματικό χρόνο. Για παράδειγμα, τα σχόλια των επισκεπτών ενός website. Τέτοια δεδομένα θα πρέπει να συλλέγονται ανά τακτά διαστήματα, προκειμένου να ανιχνεύονται οι συνήθειες και οι τάσεις που διαμορφώνονται.
Εκτός αυτού οι επιχειρήσεις αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν όλο τον πλούτο των big data θα πρέπει να είναι σε θέση να αναλύουν το σύνολο των διαθέσιμων πληροφοριών όχι μόνο μία φορά, αλλά σε τακτική βάση. Μια στιγμιαία αποτύπωση των δεδομένων (snapshot) δεν λέει κατ’ ανάγκη όλη την ιστορία και δεν μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση κάποιου συγκεκριμένου επιχειρηματικού προβλήματος.
- Για τα Big data χρειάζεται περισσότερος αποθηκευτικός χώρος, με δυνατότητα κλιμακωτών επεκτάσεων και ευελιξία στην πρόσβαση των διαθέσιμων πληροφοριών, χωρίς επιβάρυνση των λειτουργικών πόρων του συστήματος. Παραδοσιακά, η αρχιτεκτονική των συστημάτων αποθήκευσης επιτρέπει την επέκτασή τους ανάλογα με τον όγκο των δεδομένων. Όμως οι επεκτάσεις αυτού του είδους (scaling up) σημαίνουν προσθήκη καινούριου hardware ή δημιουργία αυτόνομων σιλό με πληροφορίες, ενώ δεν αντιμετωπίζουν το πώς οι προσθήκες αυτές επιβαρύνουν τη συνολική απόδοση των υποδομών ΙΤ. Αν κοιτάξουμε παραδοσιακές αρχιτεκτονικές όπως τα συστήματα RAID, θα διαπιστώσουμε ότι συνήθως οδηγούν σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό αποθηκευτικών μέσων και στη δημιουργία ενός απομονωμένου περιβάλλοντος (σιλό πληροφοριών). Αντί για αυτό, προσφέρουμε λύσεις που μπορούν να συγκεντρώνουν τις διαθέσιμες πληροφορίες σε ένα ενιαίο σύστημα αποθήκευσης δεδομένων κάθε τύπου, με μεγάλα περιθώρια επέκτασης.
Αυτές οι λύσεις συμπληρώνονται με αυτόματες διαδικασίες διαχείρισης, provisioning και tiering, ώστε το σύστημα να μπορεί να ανταποκρίνεται στην ταχύτατη αύξηση του όγκου των δεδομένων. Με άλλα λόγια, οι επιχειρήσεις χρειάζονται συστήματα που έχουν σχεδιαστεί λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των big data και διαθέτουν τα εξής χαρακτηριστικά:- Δυνατότητα επέκτασης (Scalability), ώστε να μπορεί να αποθηκεύεται πολύ μεγάλος, και συνεχώς αυξανόμενος όγκος δεδομένων. Εύκολη προσθήκη αποθηκευτικών μέσων, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες.
- Υψηλές επιδόσεις ώστε να διατηρείται ο χρόνος απόκρισης του συστήματος σε χαμηλά επίπεδα και να καλύπτονται οι αυξανόμενες απαιτήσεις της επιχείρησης.
- Υψηλή αποδοτικότητα ώστε να μπορεί να πέφτει το κόστος αποθήκευσης και επεξεργασίας των δεδομένων.
- Απλή λειτουργία ώστε να είναι δυνατή η διαχείριση κατά πολύ πολλαπλάσιου όγκου δεδομένων, χωρίς επιπλέον προσωπικό ΙΤ.
- Προστασία των επιχειρησιακών δεδομένων προκειμένου να εξασφαλίζεται η υψηλή διαθεσιμότητα των πληροφοριών και η συνέχιση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης σε περίπτωση καταστροφής
- Δυνατότητα λειτουργικής ενσωμάτωσης σε σύνθετο υπολογιστικό περιβάλλον (Interoperability) και εξασφάλιση της απαραίτητης ευελιξίας των υποδομών, ώστε να μπορούν να υποστηριχθούν διαφόρων ειδών εφαρμογές και πρωτόκολλα (π.χ. Hadoop).
Ένα παράδειγμα λύσης που απαντά στις ανάγκες ενός επιχειρηματικού πελάτη που συγκεντρώνει Big data είναι η σειρά Isilon της EMC, που προσφέρει πλήθος εξαιρετικά ευέλικτων λύσεων για την αποθήκευση δεδομένων, οι οποίες καλύπτουν ιδανικά τις απαιτήσεις που δημιουργεί η αποθήκευση και η επεξεργασία των big data. Εξοπλισμένη με το πρωτοποριακό λειτουργικό σύστημα Isilon OneFS, η Isilon είναι μια εξαιρετικά αποδοτική και αξιόπιστη πλατφόρμα NAS, η οποία μπορεί να επεκτείνεται εύκολα τόσο από πλευράς μέσων αποθήκευσης όσο και από πλευράς επιδόσεων. Απλοποιεί τη διαδικασία και μειώνει το χρόνο που απαιτείται για τη διαχείριση των δεδομένων σε λίγες μόλις ώρες την εβδομάδα, ενώ χάρη στη λειτουργία tiered storage εξασφαλίζει τη βέλτιστη χρήση των διαθέσιμων πόρων. Επίσης διαθέτει τον υψηλότερο λόγο χρησιμοποίησης των διαθέσιμων πόρων σε σχέση με όλα τα συστήματα της αγοράς, μεγιστοποιώντας την απόδοση της αρχικής επένδυσης (ROI), ενώ παράλληλα διασφαλίζεται μικρότερη δαπάνη και χαμηλότερο κόστος λειτουργίας.
- Η τεχνολογία Big Data έχει εισχωρήσει στις επιχειρήσεις φέρνοντας μαζί της τεράστιες ευκαιρίες αλλαγών. Παράλληλα όμως συνοδεύεται από δυσκολίες οι οποίες συχνά οδηγούν σε λιγότερο αποδοτική λειτουργία, απειλούν την ασφάλεια των δεδομένων και δοκιμάζουν την αποδοτικότητα της όλης επιχειρησιακής διαδικασίας.
Η RSA, το τμήμα Ασφάλειας εφαρμογών της EMC, προσφέρει ένα μηχανισμό ταυτοποίησης χρηστών που λαμβάνει υπόψη τον εκάστοτε κίνδυνο (risk-aware authentication) ο οποίος θα βοηθήσει τους Οργανισμούς να διασφαλίζουν σε μόνιμη βάση την ταυτότητα όσων αποκτούν πρόσβαση στις υποδομές τους και να επιβάλουν μια ενιαία πολιτική ελέγχου της πρόσβασης στο cloud.
Λευτέρη Χανιωτάκη
Enterprise Services Leader
Global Technology Services
- Τα οφέλη του “Big Data” για τους επιχειρηματικούς πελάτες είναι πολλαπλά. Η δυνατότητα για την επεξεργασία τεράστιου όγκου πληροφοριών επιτρέπει τη χρήση των δεδομένων με εντελώς νέους τρόπους, επιτρέποντας την εισαγωγή της καινοτομίας σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Η πρωτότυπη και έξυπνη διαχείριση και ανάλυση της πληροφορίας παρέχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε όλους τους τομείς. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
- Smarter Healthcare: Εταιρείες και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε άμεσες και αξιόπιστες διαγνώσεις με τη χρήση έξυπνων συστημάτων, τα οποία διασταυρώνουν εκατομμύρια παραμέτρους σε πραγματικό χρόνο, ώστε να προτείνουν θεραπείες οι οποίες είναι προσαρμοσμένες στο συγκεκριμένο ασθενή.
- Smarter Commerce: Είναι πλέον δυνατή η άμεση συλλογή και επεξεργασία του αγοραστικού προφίλ των καταναλωτών μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να είναι δυνατή η προσωποποιημένη και άμεση πληροφόρησή τους για προϊόντα που τους ενδιαφέρουν, την κατάλληλη στιγμή.
- Smarter Cities: Στο χώρο των Δημοσίων Υπηρεσιών είναι δυνατή η κεντρική συλλογή όλων των πληροφοριών που επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία μιας πόλης, όπως είναι η κίνηση στους δρόμους, τα ατυχήματα, οι πυρκαγιές, οι τεχνικές εργασίες κ.λπ. και η χρήση τους για τον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών κοινής ωφελείας και την ελάττωση του χρόνου πρώτης απόκρισης μετά από μια επείγουσα κλήση.
- . Είναι προφανές ότι η μεγάλη αύξηση του όγκου των δεδομένων δημιουργεί τεράστιες τεχνολογικές προκλήσεις όσον αφορά στον τρόπο αποθήκευσης, διαχείρισης και επεξεργασίας τους. Η χρήση τεχνολογιών τεράστιας παράλληλης επεξεργασίας είναι απαραίτητη. Επίσης οι εργασίες που αφορούν στα Big Data απαιτούν να υπάρχει η δυνατότητα για άμεση, μεγάλη αύξηση των διαθέσιμων πόρων σε δίκτυο, επεξεργαστική ισχύ, μνήμη και αποθηκευτικούς χώρους για μικρό χρονικό διάστημα. Πιστεύουμε ότι η χρήση τυποποιημένων τεχνολογιών cloud (private, public ή hybrid) βασισμένων σε ανοιχτά standards, μπορεί να δώσει τη λύση στο πρόβλημα αυτό, καθώς εγγυάται την ελαστικότητα, την αμεσότητα, τον αυτοματισμό αλλά και την ευκολία συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων φορέων και λύσεων. Για τον τομέα αυτό η ΙΒΜ έχει αναπτύξει λύσεις οι οποίες αφορούν σε όλες τις πλατφόρμες και αρχιτεκτονικές, χτίζοντας πάνω στη μακροχρόνια εμπειρία μας από το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη διαχείριση των μεγαλύτερων υπολογιστικών συστημάτων στον πλανήτη.
- Η συλλογή, αποθήκευση, επεξεργασία και χρήση όλης αυτής της πληροφορίας δημιουργεί νέες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας. Για την αντιμετώπισή τους είναι απαραίτητος ο σχεδιασμός των συστημάτων με την Ασφάλεια ως απαραίτητο συστατικό τους από την αρχή, καλύπτοντας τους τομείς της ασφάλειας των χρηστών, των εφαρμογών, των συστημάτων, αλλά και των ίδιων των δεδομένων. Λύσεις data masking, κρυπτογράφησης των δεδομένων, προστασίας της δικτυακής κίνησης αλλά και των ίδιων των βάσεων δεδομένων, είναι απαραίτητες. Η ίδια η επεξεργασία των πληροφοριών ασφαλείας σε πραγματικό χρόνο (Security Intelligence) αποτελεί μία από τις πρώτες εφαρμογές του Big Data στην πράξη. Στην ΙΒΜ έχουμε αναπτύξει ένα πλήρες Security Framework στο οποίο εντάσσουμε όλες μας τις λύσεις, με γνώμονα τα κατάλληλα κανονιστικά πλαίσια.
Φρανκ Ζερβός
Technology Sales Consulting Director
Southeast Europe & Greece
Oracle Ελλάς
- Συχνά αναφέρονται ως κύρια χαρακτηριστικά των «Big Data» ο όγκος, η ταχύτητα δημιουργίας, η προέλευση και η ποικιλία ειδών τους, όμως το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό τους είναι ο τρόπος επεξεργασίας τους που πρέπει να διευκολύνει την κατηγοριοποίηση, το συσχετισμό και τον εντοπισμό των δεδομένων εκείνων που παρέχουν αξία και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον επιχειρηματικό πελάτη. Η διασύνδεσή τους με τα δομημένα δεδομένα που αποθηκεύει ο πελάτης επιτρέπει τον εμπλουτισμό τους και η ανάλυσή τους δίνει τη δυνατότητα να ενσωματωθούν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Με αυτόν τον τρόπο η εξαγωγή συμπερασμάτων και η λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων βασίζονται σε όλο το φάσμα των διαθέσιμων δεδομένων, με αποτέλεσμα μειωμένο ρίσκο και πραγματικά στοχευμένες επιχειρηματικές κινήσεις που αφορούν – ανάλογα της δραστηριότητας του πελάτη – σε βέλτιστες τιμολογιακές πολιτικές, υλοποίηση και διάθεση νέων προϊόντων και υπηρεσιών, προσέλκυση νέων πελατών, στοχευμένο marketing, κατανόηση και εκμετάλλευση καταναλωτικής συμπεριφοράς, εντοπισμό και αντιμετώπιση απατών και εν γένει πρόβλεψη μελλοντικών καταστάσεων.
- Η εξέλιξη στο χώρο των «Big Data» απαιτεί υποδομές συλλογής, αποθήκευσης, ανάλυσης και διαχείρισης που βασίζονται σε μη καθιερωμένες αρχιτεκτονικές, αφού είναι διαφορετικές οι απαιτήσεις σε ταχύτητα, χώρο και ισχύ.
H βέλτιστη διαχείριση λοιπόν, όσον αφορά στην αποθήκευση των δεδομένων απαιτεί υποδομή με δυνατότητα χαμηλής, προβλέψιμης υστέρησης (latency) και υποστήριξη ευέλικτων και δυναμικών δομών δεδομένων που μπορούν να αλλάξουν εύκολα, χωρίς ανάγκη αναδιοργάνωσης στο επίπεδο αποθήκευσης (storage layer).
Η υποδομή αρχειοθέτησης και οργάνωσης πρέπει να μπορεί να επεξεργαστεί και να διαχειριστεί τα δεδομένα στην αρχική τους θέση αποθήκευσης, αποφεύγοντας τη μεταφορά τόσο μεγάλου όγκου δεδομένων, εξοικονομώντας έτσι χρόνο και χρήμα .
Καθώς η μετακίνηση των δεδομένων είναι περιορισμένη, η αναζήτηση γίνεται συνήθως σε κατανεμημένο περιβάλλον, όπου κάποια δεδομένα παραμένουν στην αρχική θέση αποθήκευσης και προσπελαύνονται με εργαλεία που έχουν δυνατότητες ανάλυσης, κλιμάκωσης και συνδυασμού δεδομένων διαφορετικών τύπων.
Πολλές τεχνολογίες έχουν αναπτυχθεί για να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τις παραπάνω απαιτήσεις, με αποτέλεσμα τα συστήματα διαχείρισης των “Big Data” να περιλαμβάνουν λύσεις Not Only SQL (NoSQL) αρκετά εξειδικευμένες και λύσεις SQL που βασίζονται στις Σχεσιακές Βάσεις Δεδομένων, με αυξημένες δυνατότητες διαχείρισης και ασφάλειας. - Το γεγονός ότι για λόγους απόδοσης και ταχύτητας επεξεργασίας τα «Big Data» βρίσκονται κυρίως σε μη σχεσιακά περιβάλλοντα αποθήκευσης και επεξεργασίας και πρακτικά υλοποιούνται σε cloud υποδομές, είναι από μόνο του λόγος για να χρειάζεται αυξημένη προστασία των δεδομένων. Για να γίνει αυτό, πρέπει ο Οργανισμός/επιχείρηση να θέσει ως προτεραιότητα την υλοποίηση στρατηγικής ασφάλειας που θα του επιτρέψει να έχει πλήρη και συνεχή εικόνα όχι μόνο οποιασδήποτε δραστηριότητας που επιδρά στα δεδομένα, αλλά και σε κάθε κομμάτι δεδομένων που παράγεται, από οποιαδήποτε πηγή και αν προέρχεται. Με τον τρόπο αυτό, αφενός μπορεί να κατανοήσει καλύτερα πιθανά ρίσκα στην ασφάλεια και προστασία των δεδομένων, αλλά και να αναγνωρίσει, να απομονώσει και να επανορθώσει οποιοδήποτε ζήτημα τη στιγμή που θα προκύψει, προλαμβάνοντας την επέκτασή του. Χρειάζονται λοιπόν να υλοποιηθούν αποτελεσματικές τεχνικές πιστοποίησης και εξουσιοδότησης χρηστών, ελέγχου και παρακολούθησης, διαχωρισμού καθηκόντων και βέβαια κρυπτογράφησης των ευαίσθητων πληροφοριών ελέγχου και κατηγοριοποίησης των δεδομένων. Η υλοποίηση αυτών των μηχανισμών ασφάλειας πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μην επιβαρύνει την απόδοση και ταχύτητα, που είναι βασικά χαρακτηριστικά ενός «Bid Data» συστήματος. Επιπλέον, οι παραπάνω μηχανισμοί πρέπει να είναι πλήρως ευθυγραμμισμένοι με τους μηχανισμούς ασφάλειας της cloud υποδομής.