Το κορυφαίο ετήσιο event της CISCO για την Ευρώπη, που διοργανώθηκε στο Λονδίνο είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε, αποκομίζοντας χρήσιμες πληροφορίες, εικόνες και πολύτιμες εμπειρίες, μια γεύση των οποίων θα επιχειρήσουμε να παρουσιάσουμε στο ρεπορτάζ που ακολουθεί.

Είναι λογικό όταν προετοιμάζεσαι για μια δημοσιογραφική αποστολή σε ένα τόσο σημαντικό event στο χώρο του ΙΤ, όπως είναι το Cisco live, οι προσδοκίες που δημιουργούνται για το επίπεδο της οργάνωσης και το περιεχόμενο των συνεδριακών εκδηλώσεων, να είναι μεγάλες. Όταν η επίσκεψη ολοκληρωθεί, αυτό που μένει μεταξύ άλλων είναι να διαπιστώσεις κατά πόσο οι προσδοκίες αυτές δικαιώθηκαν ή όχι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορούμε εύκολα να ισχυριστούμε ότι ολοκληρώνοντας την επίσκεψή μας στο φετινό CISCO live που διεξήχθη στο Λονδίνο από τις 28 Ιανουαρίου μέχρι 1 Φεβρουαρίου, οι προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί ξεπεράστηκαν – και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Όλα τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά του event ήταν εφάμιλλα του μεγέθους και του κύρους που διαθέτει η CISCO, επαληθεύοντας με τον πλέον εμφατικό τρόπο τον κορυφαίο ρόλο που έχει η εταιρεία στον τομέα του IT. Καταρχήν, ο χώρος όπου διεξήχθη το Cisco live, δηλαδή το Εκθεσιακό και Συνεδριακό κέντρο ExCel Centre του Λονδίνου, αποτελεί από μόνο του ένα βασικό κριτήριο που προσδιόριζε το μέγεθος της εκδήλωσης. Πρόκειται για ένα συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο πραγματικά τεραστίων διαστάσεων, το οποίο υποστήριζε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις πολύ υψηλές χωροταξικές απαιτήσεις της διοργάνωσης, όπως: κεντρική αίθουσα χιλιάδων θέσεων για τις Keynote ομιλίες, με εντυπωσιακή οπτικοακουστική υποδομή, δεκάδες άλλες αίθουσες για τις παρουσιάσεις των επιμέρους θεματικών ενοτήτων, μια εξίσου πάρα πολύ μεγάλη αίθουσα όπου έλαβε χώρα το εκθεσιακό μέρος του Cisco live με την ονομασία “World of Solutions” καθώς και πολλοί άλλοι υποστηρικτικοί χώροι για επαγγελματικές συναντήσεις, γεύματα, δημοσιογραφική εργασία κ.ά.

Το βασικό χαρακτηριστικό και του φετινού Cisco live ήταν σίγουρα ο πλουραλισμός των επιλογών που είχαν οι συμμετέχοντες, προκειμένου να αποκομίσουν πολύτιμες εμπειρίες
Συγκεκριμένα, οι επισκέπτες του Cisco live 2013 είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν να παρακολουθήσουν μια σειρά από Keynotes παρουσιάσεις από κορυφαία στελέχη της Cisco που ανέπτυξαν τις βασικές στρατηγικές της εταιρείας, πάνω από 200 θεματικές εκπαιδευτικές ενότητες, τεχνικά σεμινάρια, case studies και labs σε τομείς όπως: Collaboration, Data Center & Virtualization, Mobility, Routing and Switching, Security, Video, Mobility, Network Management. Στο Cisco live οργανώθηκαν παρουσιάσεις που απευθύνονταν σε όλα τα επίπεδα των επαγγελματιών – από τους πιο άπειρους μέχρι και τους πλέον καταρτισμένους και υψηλού επιπέδου επαγγελματίες.
Επιχειρώντας μια αξιολόγηση στον οργανωτικό τομέα του CISCO live, οφείλουμε να επισημάνουμε την αρτιότητα που διέκρινε όλους τους τομείς της διοργάνωσης, κάτι στο οποίο συνέβαλε σε σημαντικό βαθμό η πολύ μεγάλη διάθεση αλλά και η σωστή διαχείριση ανθρώπινων πόρων και υποδομών. Ειδικότερα και σε ό,τι μας αφορά, η εξυπηρέτηση και υποστήριξη που έλαβαν οι δημοσιογραφικές αποστολές που προέρχονταν από όλη την Ευρώπη, από τους διοργανωτές του Cisco Live, ήταν άψογη και ουσιαστική. Συνεπώς και με βάση το πρόγραμμα που είχε καταρτιστεί, μπορούμε να αναδείξουμε παρακάτω κάποια από τα highlights του Cisco live 2013.

Η εναλλακτική προσέγγιση της Cisco
Όλοι μας γνωρίζουμε τη CISCO για την ηγετική θέση που έχει παγκοσμίως στις λύσεις ΙΤ. Την πρώτη μέρα φιλοξενίας μας στο Λονδίνο, είχαμε όμως την ευκαιρία να ενημερωθούμε και να γνωρίσουμε κάποιες εναλλακτικές προσεγγίσεις αναφορικά με τις δραστηριότητες της εταιρείας σε πρακτικό επίπεδο τεχνολογικών εφαρμογών, αλλά και σε ερευνητικά project ευρύτερου ενδιαφέροντος
Συγκεκριμένα, επισκεφθήκαμε το Κέντρο Καινοτομίας του Greenwitch που αποτελεί μέρος της ψηφιακής κοινότητας του Λονδίνου “Greenwitch Digital Peninsula” και υποστηρίζεται από το Royal Borough of Greenwitch, εκπαιδευτικά ιδρύματα καθώς και μια ανεξάρτητη ομάδα εταιρειών τεχνολογίας, στην οποία συμμετέχει η CISCO. Στην ουσία μιλάμε για ένα ερευνητικό κέντρο που αναπτύσσει καινοτόμες τεχνολογίες για επιχειρηματικές εφαρμογές και όχι μόνο. Εκεί συναντήσαμε τον Phil Smith, CEO Cisco UK and Ireland, ο οποίος είχε την ευκαιρία να μας ενημερώσει για το πώς αξιοποιείται η τεχνολογική κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο, στοχεύοντας στη δημιουργία ευκαιριών για την οικοδόμηση ενός μέλλοντος που θα κυριαρχεί η τεχνολογική καινοτομία προς όφελος της πόλης και των κατοίκων της. Η Cisco, η συμβολή της οποίας στην τεχνολογική υποδομή των αγώνων υπήρξε κομβική, έχει δεσμευτεί στην αξιοποίηση της κληρονομιάς των Ολυμπιακών Αγώνων και εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση, σε συνεργασία με πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα, ερευνητικούς φορείς και άλλες εταιρείες. Στα πλαίσια αυτών των προσπαθειών δίνεται έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξη του οικοσυστήματος τεχνολογικής καινοτομίας, στο οποίο θα συμμετέχουν και θα εξελιχθούν start-up επιχειρήσεις. Το κλειδί για την υλοποίηση του οράματος του ψηφιακού μέλλοντος, όπως επισήμανε ο Phil Smith, είναι η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με στόχο τη διασύνδεση των διαθέσιμων πόρων σε ένα ασφαλές, σταθερό και λειτουργικό περιβάλλον. Στη συνέχεια, ο Ian Foddering, CTO Cisco UK and Ireland, παρουσίασε το πρόγραμμα με τον τίτλο British Innovation Gateway (BIG) – στο οποίο ηγείται η Cisco και εγκρίθηκε από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου – και αφορά στην υποστήριξη νέων και καινοτόμων επιχειρήσεων στον τομέα της τεχνολογίας. Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού (www.ciscobig.co.uk) η Cisco ανακαλύπτει, υποστηρίζει και αξιολογεί πρωτοβουλίες που προέρχονται είτε από μικρές εταιρείες στο ξεκίνημά τους είτε από επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς είτε από μεμονωμένα πρόσωπα, δημιουργώντας έτσι μια “κοινότητα καινοτομίας”. Παράλληλα, διοργανώνει διαγωνισμούς και προσφέρει βραβεία για τις πιο καινοτόμες ιδέες ανάμεσα στα μέλη της κοινότητας του προγράμματος BIG. Όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε, η προσφορά ευκαιριών για την ανάπτυξη νέων ιδεών από νέες επιχειρήσεις και την εξέλιξή τους σε τεχνολογικές καινοτομίες, βρίσκεται στο DNA της Cisco. Η φιλόδοξη στόχευση στην ολική αναδιάρθρωση του τεχνολογικού οικοσυστήματος στη διάσημη περιοχή του Greenwich στο Λονδίνο, με βασική έμπνευση τη διασύνδεση κοινοτήτων που ασχολούνται με την τεχνολογία και την ανάπτυξη «έξυπνων» πόλεων, ήταν το επίκεντρο της παρουσίασης του κου Trevor Dorling από το Royal Borough of Greenwich.

Κλείνοντας τις ενημερώσεις στα πλαίσια της επίσκεψής μας στο Κέντρο Καινοτομίας του Greenwitch, είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για το “Bloodhound Project”, ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα που φιλοδοξεί να καταρρίψει κάθε προηγούμενο ρεκόρ επίγειας ταχύτητας, με βάση ένα 13,4 μέτρων όχημα, υβρίδιο πυραύλου και τετράτροχου, που στοχεύει να φθάσει σε ταχύτητα τα 1700 χλμ./ώρα (1,4 mach).
Η Cisco συμμετέχει και υποστηρίζει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, παρέχοντας όλες τις απαιτούμενες υποδομές δικτύωσης και τηλεδιάσκεψης μέσω video, που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του εγχειρήματος, μιας και πρόκειται για μια ομαδική προσπάθεια προσώπων και φορέων που ζουν και εργάζονται σε διαφορετικά μέρη.

Internet of Everything
Κατά την πρώτη ημέρα επίσκεψής μας στο ExCel Centre και στο Cisco live 2013, παρακολουθήσαμε σημαντικά Keynotes από κορυφαία στελέχη της CISCO. ” Το αύριο αρχίζει εδώ” ήταν το κεντρικό μήνυμα στο οποίο κατέληξε η ομιλία του Jeremy Bevan, Head of Technology Marketing EMEA και μπορούμε να πούμε ότι σηματοδότησε ολόκληρο το event. Η ερμηνεία του συγκεκριμένου μηνύματος σχετίζεται με το όραμα της CISCO για έναν πλήρως διασυνδεδεμένο κόσμο, όπου όλοι οι άνθρωποι, οι διαδικασίες, οι εφαρμογές και οι συσκευές θα αποκτήσουν διαδικτυακές δυνατότητες, δημιουργώντας πρωτόγνωρες ευκαιρίες όχι μόνο για την περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρηματικών λειτουργιών, αλλά για όλη την ανθρωπότητα ανεξαιρέτως. Το όραμα αυτό, όπως τόνισε ο ομιλητής, αρχίζει ήδη σταδιακά να γίνεται πραγματικότητα με την καθοριστική συμβολή της Cisco και βασίζεται σε 3 πυλώνες: τα όνειρα και τις εμπνεύσεις κάποιων ανθρώπων, την εξέλιξη της τεχνολογίας και τον κάθε έναν από εμάς ξεχωριστά.

Τη στρατηγική για έναν κόσμο όπου τα πάντα θα συνδέονται μεταξύ τους μέσα από την προσέγγιση του “Internet of Everything”που προωθεί η Cisco, ανέλυσε στη συνέχεια η Padmasree Warrior, Chief Technology and Strategy Officer της εταιρείας. Θέλοντας να δώσει έμφαση στις αλλαγές που έχει επιφέρει διαχρονικά η δικτύωση, η ομιλήτρια ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το 1984, όταν και δημιουργήθηκε η Cisco, υπήρχαν 1.000 συσκευές που ήταν συνδεδεμένες στο Internet σε όλο τον κόσμο. Μέχρι το 1992 ο αριθμός αυτός έγινε 1 εκατομμύριο, ενώ έως το 2020, αναμένουμε 50 δισεκατομμύρια συσκευές να συνδεθούν στο Internet! Έτσι λοιπόν, μέσα σε ένα τόσο δραματικά διαφορετικό περιβάλλον IT σε σχέση με το παρελθόν και με τα σημερινά Megatrends τoυ Mobile και του Cloud, επέρχονται κοσμογονικές αλλαγές στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Η προσέγγιση του «Internet of Everything» επισήμανε η Padmasree Warrior μπορεί να αποτελέσει τον πυλώνα για την ανάπτυξη μιας νέας στρατηγικής και ενός νέου μοντέλου στο IT, που θα επιτρέψουν την ομαλή προσαρμογή των επιχειρήσεων στο νέο περιβάλλον. Το μοντέλο αυτό, το οποίο οι επιχειρήσεις οφείλουν να αφομοιώσουν, στόχο έχει την οικοδόμηση ενός “εφαρμογο-κεντρικού έξυπνου δικτύου” που θα προκύπτει από το συνδυασμό hardware + Software + Services.

«Πιστεύουμε ότι τα δίκτυα μπορούν και πρέπει να γίνουν απλούστερα στη δομή τους, πιο ασφαλή και πιο εύκολα στη λειτουργία τους», επισήμανε στη συνέχεια στην ομιλία του ο Rob Soderbery, SVP/GM Enterprise Networking Group της Cisco, επισημαίνοντας όμως ότι «.. οι αλλαγές που επιφέρουν οι συνεχώς αυξανόμενοι νέοι χρήστες, οι νέοι τύποι συσκευών και όλα αυτά τα νέα πράγματα που εισέρχονται στο δίκτυό σας, μπορεί να φαίνεται ότι λειτουργούν ενάντια σε αυτήν την ιδέα, στην απαίτηση δηλαδή να παραμείνει το δίκτυο λειτουργικό και ασφαλές, έχοντας τη δυνατότητα να «φιλοξενήσει» και αυτές τις συσκευές και να κρατήσει το δίκτυο σε ασφαλές επίπεδο».
Προκειμένου λοιπόν να βρεθεί τρόπος ώστε τα δίκτυα των επιχειρήσεων να είναι σε θέση να φιλοξενήσουν τα smartphones και tablets των υπαλλήλων τους, υιοθετώντας αποδοτικά το BYOD στις επιχειρηματικές λειτουργίες, ο Rob Soderbery παρουσίασε μια σειρά νέων λύσεων που θα βοηθήσουν τους Οργανισμούς να αναβαθμίσουν τα δίκτυά τους, έτσι ώστε η διαχείρισή τους να γίνει ευκολότερη. Στον πυρήνα της νέας αυτής σειράς λύσεων βρίσκεται η μονάδα Unified Access Data Plane ASIC, που καθορίζει τη δημιουργία μιας νέας αρχιτεκτονικής, ενοποιώντας τη διαχείριση του ενσύρματου και ασύρματου traffic από μία μόνο μονάδα, με απλό και ασφαλή τρόπο. Τα προϊόντα Unified Access μετουσιώνουν το τρίπτυχο: Ένα δίκτυο, Μία πολιτική, Μία διαχείριση – και μέσα σε αυτά συναντάμε το Cisco Catalyst 3850 Unified Access Switch που προσφέρει μια φυσική υποδομή διαχείρισης για ενσύρματα και ασύρματα δίκτυα, καθώς και το νέο 5760 Unified Access Controller WLAN, με απόδοση 60Gbps, η διαχείριση του οποίου γίνεται μέσω του IOS λογισμικού της Cisco, επιτρέποντας στη μονάδα αυτή να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα είδη των συσκευών που είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο, το πόσο εύρος ζώνης χρησιμοποιούν και σε ποιους ανήκουν.

Το Data Center του μέλλοντος όπως το οραματίζεται η CISCO, θα χαρακτηρίζεται από την ενοποίηση των υποδομών και την υιοθέτηση κεντρικής διαχείρισης – όπως επισήμαναν στηn κοινή τους παρουσίαση αλλά και τη συνέντευξη τύπου που μας παραχώρησαν η Padmasree Warrior και ο Rob Soderbery – και θα περιλαμβάνει ένα περιβάλλον με πολλά Clouds, απεριόριστες δυνατότητες προγραμματισμού με πελατοκεντρική και εφαρμογοκεντρική προσέγγιση, καθώς και μια πλατφόρμα απόλυτα ευέλικτη που θα βασίζεται στο μοντέλο της Cisco με την ονομασία ONE (Open Network Enviroment).

Το νέο τοπίο των απειλών και η προσέγγιση της ενοποιημένης ασφάλειας
Στη δεύτερη μέρα του συνεδρίου, η ασφάλεια είχε την τιμητική της. Ο Chris Young, SVP Security της Cisco, παρουσίασε τα αποτελέσματα της Ετήσιας Έκθεσης Ασφάλειας της CISCO σε συνδυασμό με μια άλλη σχετική με την ασφάλεια μελέτη (Cisco Connected World Technology Report) ενώ παράλληλα προέβη σε δύο σημαντικές ανακοινώσεις για τη στρατηγική της εταιρείας στην αντιμετώπιση των απειλών μέσα από την Keynote ομιλία του.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας – όπως παρουσιάστηκαν σε σχετική συνέντευξη τύπου με τη συμμετοχή και του Adam Philpott, Director, Security Sales, EMEAR, η συντριπτική πλειοψηφία των online απειλών για την ασφάλεια στοχεύουν πλέον στις μεγάλες μηχανές αναζήτησης, σε ιστοσελίδες λιανικής πώλησης καθώς και ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι οι πιθανότητες προσβολής από κακόβουλο περιεχόμενο είναι 21 φορές μεγαλύτερες στις ιστοσελίδες online αγορών και 27 φορές μεγαλύτερες στις μηχανές αναζήτησης από ό,τι είναι σε μια ιστοσελίδα με πλαστό λογισμικό. Επίσης παρατηρήθηκε ότι οι πιθανότητες προσβολής από κακόβουλο περιεχόμενο είναι 182 φορές μεγαλύτερες στις online διαφημίσεις από ό,τι μέσω πορνογραφικών ιστοσελίδων. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενημερωθήκαμε ότι τα Android malware παρουσίασαν αύξηση 2577% κατά το 2012 ! αλλά παρόλα αυτά, τα malware κινητών συσκευών αντιπροσωπεύουν μόνο το 0,5% του συνόλου των malware που συναντάμε στο Web. Από την έρευνα προέκυψε ακόμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διατήρησαν την πρώτη θέση των επιθέσεων από malware παγκοσμίως, με ποσοστό 33%.
Στη δεύτερη μελέτη με τίτλο Cisco Connected World Technology Report που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας, προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία για τη συμπεριφορά της επόμενης γενιάς εργαζομένων παγκοσμίως (γενιά Υ όπως την ονομάζουν). Οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε αυτήν τη γενιά πιστεύουν σύμφωνα με την έρευνα σε ποσοστό 91% ότι η εποχή της ιδιωτικής ζωής έχει πλέον περάσει, ενώ ταυτόχρονα ένας στους τρεις δεν ανησυχεί για τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγονται. Επίσης, πολλοί εργαζόμενοι νέας γενιάς δήλωσαν ότι νιώθουν πιο άνετα να παρέχουν προσωπικά στοιχεία σε ιστοσελίδες λιανικής πώλησης από ό,τι στα τμήματα ΙΤ των εταιρειών που εργάζονται. Αν και οι περισσότεροι ερωτηθέντες από τη γενιά Y δεν εμπιστεύονται πολλές ιστοσελίδες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων τους (75%), αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης δεν αποτρέπει την online συμπεριφορά τους. Επίσης το 57% των μελών της γενιάς Y επιτρέπουν τη χρήση των προσωπικών δεδομένων τους από site λιανικών πωλήσεων, ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης καθώς και άλλες online κοινότητες αν πρόκειται να επωφεληθούν με κάποιο τρόπο. Στην ίδια έρευνα τέθηκαν επίσης θέματα που αφορούν στην πολιτική ασφαλείας στις επιχειρήσεις και σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν 9 στους 10 επαγγελματίες IT (90%) δήλωσαν ότι διαθέτουν πολιτική που διέπει τη χρήση συσκευών στην εργασία, αλλά μόνο 2 στους 5 ερωτηθέντες από τη γενιά Y δήλωσαν ότι γνώριζαν την ύπαρξη μιας τέτοιας πολιτικής. Οι επαγγελματίες ΙΤ γνωρίζουν ότι πολλοί εργαζόμενοι δεν ακολουθούν τους κανόνες, αλλά δεν αντιλαμβάνονται απόλυτα την έκταση του φαινομένου, μιας και όπως προκύπτει, περισσότεροι από τους μισούς (52%) επαγγελματίες ΙΤ σε παγκόσμιο επίπεδο πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοί τους συμμορφώνονται προς τις πολιτικές IT, αλλά σχεδόν 3 στους 4 (71 %) των εργαζόμενων της γενιάς Y δηλώνουν ότι δεν υπακούουν απόλυτα σε πολιτικές.

Για να αντιμετωπίσει λοιπόν η Cisco το νέο τοπίο απειλών όπως αυτό διαμορφώνεται έπεται και από την υιοθέτηση των IT Megatrends (mobility & Cloud) έχει αναπτύξει μια στρατηγική με την οποία αντιμετωπίζει ολιστικά το θέμα της προστασίας των δεδομένων, μέσα από ενοποιημένες πλατφόρμες για τον εντοπισμό, την προστασία και θεραπεία των κινδύνων. Η στρατηγική αυτή βασίζεται στη σύγκλιση όλων των μηχανισμών ασφαλείας που είναι διαθέσιμοι σήμερα σε μια απλή και εύκολη στη διαχείριση πλατφόρμα. Όπως ανακοινώθηκε, η ιδέα αυτή βρίσκει πρακτική εφαρμογή στην εξέλιξη της λύσης Identity Services Engine, ISE 1.2, που επιτυγχάνει καθολική αναγνώριση και βέλτιστη δυνατή διαχείριση των φορητών συσκευών των εταιρικών χρηστών στο εταιρικό δίκτυο, όπως επίσης έχει τη δυνατότητα να καθορίσει πολιτικές πρόσβασης σε συγκεκριμένες εφαρμογές, δεδομένα και υπηρεσίες για κάθε μία από αυτές ξεχωριστά.
Η δεύτερη σημαντική ανακοίνωση σε σχέση με την ασφάλεια, αφορούσε στην εξαγορά της εταιρείας “Cognitive Security”με έδρα την Τσεχία, η οποία έχει αναπτύξει τεχνολογίες analytics που βοηθούν στον εντοπισμό των απειλών μέσα και έξω από το δίκτυο. Η Cisco πιστεύει ότι μέσω των τεχνολογιών analytics της Cognitive Security μπορεί να ενισχυθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η προστασία από προηγμένες απειλές στον κυβερνοχώρο και ανοίγουν το δρόμο για την ανάπτυξη νέων προϊόντων μόλις ολοκληρωθεί η εξαγορά εντός του τρέχοντος έτους.
Στην ίδια μέρα του συνεδρίου είχαμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε και τις keynote ομιλίες του David Yen, SVP/GM of Cisco’s Data Center Group, που ανέδειξε την προσέγγιση της Cisco για τα Unified Data Center με βασικά χαρακτηριστικά το ενοποιημένο υπολογιστικό περιβάλλον και την ενοποιημένη διαχείριση, προσφέροντας μια ανοιχτή, ευέλικτη και ασφαλή πλατφόρμα για ένα multi-cloud περιβάλλον που καλύπτει τις ανάγκες του σήμερα και θα προετοιμάσει το έδαφος για το μέλλον.
Παράλληλα, παρακολουθήσαμε την keynote ομιλία του Snorre Kjesbu, Vice President of Cisco’s Collaboration Endpoint Technology Group, ο οποίος εξήγησε το πώς ένα σύνολο λύσεων που βασίζεται σε μια ενοποιημένη αρχιτεκτονική επικοινωνίας, αναβαθμίζει σημαντικά την απόδοση και την ισχύ του δικτύου, προσφέροντας ευφυΐα, επεκτασιμότητα και απεριόριστες δυνατότητες για όλους όσοι συνδέονται σε αυτό.

World of Solutions
Εκτός από τις συνεδριακές εκδηλώσεις που παρακολουθήσαμε, είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στο World of Solutionς, την καρδιά του εκθεσιακού μέρους του Cisco live, όπου επισκεφθήκαμε πολλά από τα περίπτερα των χορηγών του event – και παράλληλα συνεργατών της Cisco. Εκεί συναντήσαμε μεταξύ άλλων τις εταιρείες NetApp, EMC, Shneider Electric, Intel, Oracle και VMware και ακόμα περίπου 100 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του IT.

Στο ειδικά διαμορφωμένο Cisco Campus που ήταν το μεγαλύτερο και πολυεπίπεδο περίπτερο του “World of Solutions” οι μηχανικοί της CISCO ήταν χωρισμένοι στους διακριτούς τομείς, όπου η CISCO έχει επιλέξει να εντάσσει τις λύσεις που προσφέρει, όπως: Collaboration, Borderless Networks, Unified Communications, Security, Data Center and Cloud κ.ά., ενώ στα ειδικά booth του κάθε τομέα παρουσίαζαν ζωντανά όλες τις καινοτόμες τεχνολογίες της εταιρείας και τις εφαρμογές που καλύπτουν, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να συμμετέχουν ενεργά σε διαδραστικές παρουσιάσεις με ερωτήσεις και απαντήσεις.

Συνέντευξη με τον
Gordon Thomson
Vice President, Borderless networking

Ποιοι ήταν οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν τη Cisco πριν μερικά χρόνια να αναπτύξει μια ειδική σειρά λύσεων κάτω από το όνομα “Borderless Networking”; Ήταν λόγοι marketing ή ουσίας;

Πριν κάποια χρόνια αντιληφθήκαμε ότι η ανάπτυξη μεμονωμένων προϊόντων, όσο αποδοτικά και αν είναι, αν δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλύουν ανάγκες των πελατών σε συνεργασία και με άλλες λύσεις, δεν μπορούν να καλύψουν τις σημερινές προκλήσεις. Αντιληφθήκαμε δηλαδή εγκαίρως ότι χρειαζόμασταν προϊόντα που θα μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα μαζί, θα δώσουν συνολικές λύσεις στην πολυπλοκότητα που προέρχεται από τις διαφορετικού τύπου υποδομές δικτύωσης ή τις διαφορετικές πολιτικές των τμημάτων ΙΤ. Τα προϊόντα αυτά λοιπόν που ανήκουν στη σειρά Borderless networking, επιλύουν τα θέματα που σχετίζονται με την πολυπλοκότητα και η ομαδοποίησή τους κάτω από αυτό το brand δεν έγινε απλά με όρους marketing, αλλά έπειτα από βαθιά κατανόηση των τεχνολογικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι πελάτες μας στις επιχειρηματικές τους λειτουργίες και αναπτύχθηκαν ως αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς των μηχανικών μας στα R&D τμήματα της Cisco.

Ποιες είναι λοιπόν οι βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρχουν για να αναπτυχθεί ένα δίκτυο «χωρίς περιορισμούς»;
Για να μπορεί ένα εταιρικό δίκτυο να είναι πραγματικά “χωρίς περιορισμούς” πρέπει να καλύπτονται κάποιες βασικές παράμετροι που σχετίζονται πρωταρχικά με τη λειτουργική διαχείριση του δικτύου. Πρώτα από όλα, πρέπει να αναγνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή ποιος θέλει να συνδεθεί στο δίκτυό μας, από ποια συσκευή, πού ακριβώς θέλει να συνδεθεί μέσα στο δίκτυο και ταυτόχρονα πρέπει να είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε τα επίπεδα πρόσβασης που θα έχει ο χρήστης σε οποιοδήποτε σημείο θελήσει να συνδεθεί, καθώς και να του προσφέρουμε την απαιτούμενη απόδοση. Στη Cisco έχουμε αναπτύξει τις λύσεις Unified Access, που βασίζονται στο τρίπτυχο “One Policy, One Management και One Network” που επιτρέπουν τη διασύνδεση προσώπων, διαδικασιών, δεδομένων και συσκευών, με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια, υποστηρίζοντας μια μοναδική πολιτική και μια κεντρική διαχείριση σε όλο το δίκτυο, με απόλυτη ορατότητα, ανεξάρτητα αν η πρόσβαση προέρχεται από ενσύρματη, ασύρματη ή VPN σύνδεση.

Θα μπορούσατε να μας αναφέρετε τα βασικά τεχνολογικά και λειτουργικά πλεονεκτήματα για μια επιχείρηση, που προκύπτουν υιοθετώντας τις λύσεις Borderless networking, ανάλογα με τον τομέα δραστηριοποίησής της;

Ας πάρουμε το παράδειγμα των υπηρεσιών υγείας. Ένας γιατρός μπορεί πλέον να έχει πρόσβαση στα αρχεία και τους φακέλους κάθε ασθενή του, μέσα από το tablet του, οπουδήποτε και αν βρίσκεται, έτσι ώστε να μπορεί να προσφέρει τις συμβουλευτικές υπηρεσίες του αν χρειαστεί, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να βρίσκεται στο γραφείο του. Ένα βασικό πλεονέκτημα λοιπόν, αφορά στην εμπειρία ευελιξίας που βιώνουν οι ίδιοι οι εταιρικοί χρήστες, έχοντας τη δυνατότητα να δουλεύουν αυτό που θέλουν, όποτε θέλουν και από όπου και αν βρίσκονται, κάτι που σημαίνει ενίσχυση της παραγωγικότητας χωρίς αύξηση του λειτουργικού κόστους. Ένα δεύτερο πλεονέκτημα είναι η ενίσχυση των πολιτικών συμμόρφωσης που επιφέρει η καθιέρωση μιας πολιτικής για όλο το δίκτυο, η οποία μειώνει τα ρίσκα, μιας και ο διαχειριστής θα μπορεί να γνωρίζει τα πάντα που «αγγίζουν» το εταιρικό δίκτυο.

Η τάση του consumerization στο ΙΤ και η δυνατότητα να συνδεόμαστε από οπουδήποτε με οποιαδήποτε συσκευή στο εταιρικό μας δίκτυο, αναμφισβήτητα επιφέρει νέα ρίσκα. Πώς μπορούμε λοιπόν να εξαλείψουμε τους περιορισμούς πρόσβασης και ταυτόχρονα να διατηρήσουμε την ασφάλεια σε υψηλά επίπεδα;

Πιστεύω ότι η Cisco είναι η μοναδική εταιρεία που μπορεί να επιλύσει τη συγκεκριμένη πρόκληση ολοκληρωτικά. Η απαίτηση που προκύπτει δεν είναι απλά να υπάρξει μια ασφαλής σύνδεση από μια φορητή συσκευή που διαθέτει ο κάθε εταιρικός χρήστης. Ο καθένας μπορεί να το κάνει αυτό. Η σημαντική πρόκληση που εμπεριέχει το στοιχείο της πολυπλοκότητας, είναι όταν ο χρήστης διαθέτει παραπάνω από μία και διαφορετικού τύπου συσκευές, όπως ένα Mac laptop, ένα i-pad ή ένα άλλου τύπου Smartphone. Το θέμα που ανακύπτει είναι να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή όταν αυτές οι συσκευές συνδέονται στο δίκτυο, βρίσκονται στην κατοχή του εξουσιοδοτημένου χρήστη, γιατί είναι πολύ πιθανόν ο χρήστης να μην έχει πάντα μαζί του όλες τις συσκευές και έτσι να ελλοχεύει ο κίνδυνος κάποιος να μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση με μία από αυτές, από διαφορετικό μέρος. Το πρόβλημα λοιπόν είναι ότι μπορεί να έχω δύο συσκευές σε δυο διαφορετικά μέρη και αυτό όντως δημιουργεί ένα ρίσκο. Η Cisco είναι η μόνη εταιρεία που μπορεί να αναγνωρίσει και να συνδυάσει πληροφορίες που αφορούν στον τόπο και το χρόνο σύνδεσης της κάθε συσκευής στο δίκτυο και σε περίπτωση όπου μία συσκευή του χρήστη είναι συνδεδεμένη στο δίκτυο από ένα σημείο, δεν επιτρέπεται ταυτόχρονα να συνδεθεί κάποια άλλη συσκευή του ίδιου χρήστη από άλλο μέρος.
Συνέντευξη με την
Paula Dowdy
Senior Vice President, Services, EMEAR

Ποιο το βασικό όφελος για την επιχείρηση αλλά και τους εταιρικούς χρήστες, όταν αυτοί υιοθετούν την τάση του “Bring your own device”;

Το εμφανές επιχειρηματικό πλεονέκτημα του BYOD, είναι η επιπλέον χρηστικότητα της προσωπικής συσκευής του κάθε εταιρικού χρήστη, μέσω της οποίας μπορεί να έχει πρόσβαση στις διαθέσιμες εταιρικές εφαρμογές και λειτουργίες από το σπίτι του ή οπουδήποτε αλλού, ενισχύοντας την παραγωγικότητα της επιχείρησης. Από την πλευρά των χρηστών είναι αλήθεια ότι η σύγκλιση εργασίας και προσωπικής ζωής σε επίπεδο χρόνου και χώρου αποτελεί μια σύγχρονη πραγματικότητα, που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Έτσι λοιπόν, υιοθετώντας την αξιοποίηση των προσωπικών μας συσκευών για εργασίες που αφορούν στην εταιρεία στην οποία εργαζόμαστε, μπορούμε να προσαρμοστούμε ευκολότερα στη νέα αυτή πραγματικότητα.

Πώς μπορούν όμως οι επιχειρήσεις να επιτρέπουν την πρόσβαση των προσωπικών συσκευών των χρηστών στο εταιρικό δίκτυο και ταυτόχρονα να προστατεύουν τα εταιρικά δεδομένα;

Είναι γεγονός ότι πλέον απαιτείται η χάραξη συγκεκριμένων πολιτικών συμμόρφωσης που θα λαμβάνουν υπόψη τους τη νέα πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται από την έξαρση του Mobility και του BYOD. Σε αυτό που στη Cisco εστιάζουμε εδώ και καιρό για να καλύψουμε τη συγκεκριμένη απαίτηση, είναι η προσέγγιση της πλατφόρμας ISE (Identity Services Engine). Μέσω αυτής της πλατφόρμας επιτυγχάνουμε την ενίσχυση της ασφάλειας στις ίδιες τις συσκευές των εταιρικών χρηστών, εφαρμόζοντας διαφορετικά επίπεδα πρόσβασης στα διάφορα σημεία του εταιρικού δικτύου, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιότητα του κάθε υπαλλήλου, τη θέση που βρίσκεται αλλά και το χρόνο που έχει δικαίωμα να συνδεθεί. Έτσι, μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε εφαρμογές, δεδομένα και υπηρεσίες, διασφαλίζοντας την προστασία των εταιρικών δεδομένων.

Ποιες είναι οι προκλήσεις που προκύπτουν από τη μετάβαση από το IPv4 στο IPv6 και πώς οι υπηρεσίες της Cisco συνεισφέρουν στην ομαλή μετάβαση και υιοθέτηση του IPv6;

Η Cisco έχει προετοιμαστεί εδώ και πολύ καιρό για τη μετάβαση αυτή και μάλιστα είναι μεταξύ των ιδρυτών του World IPv6. Οι υπηρεσίες της Cisco βοηθούν σημαντικά τις μεγάλες επιχειρήσεις και πολλούς παρόχους υπηρεσιών προς την κατεύθυνση υιοθέτησης του IPv6, παρέχοντας ένα αποτελεσματικό πλάνο σταδιακής μετάβασης που περιλαμβάνει την προετοιμασία, το σχεδιασμό και την υποστήριξη που απαιτείται. Αποδεδειγμένα οι υπηρεσίες αυτές δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες μας να εξοικονομήσουν χρόνο, κόστος και πόρους, καθώς και να θέσουν τις απαραίτητες προτεραιότητες για τις κρίσιμες επιχειρηματικές τους λειτουργίες στα πλαίσια του IPv6.

Μπορείτε να μας αναφέρετε τα οφέλη που προκύπτουν από τις υπηρεσίες Cisco Collaboration Optimization Services;
Στις μέρες μας, η επιχειρηματική καινοτομία και ευελιξία βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην ευελιξία επικοινωνίας και συνεργασίας των στελεχών μιας εταιρείας, με οποιονδήποτε επιλέξουν, από οπουδήποτε και αν βρίσκονται και μέσω οποιασδήποτε συσκευής. Οι υπηρεσίες βελτιστοποίησης συνεργασίας (Collaboration Optimization Services) της CISCO καλύπτουν σήμερα τις απαιτήσεις των πολλαπλών επιλογών collaboration που υπάρχουν και της πολυπλοκότητας των υποδομών, ενοποιώντας τις διάφορες διαθέσιμες πλατφόρμες επικοινωνίας όπως αυτές της μετάδοσης φωνής, τηλεδιάσκεψης video, social media κ.ά. Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες προσφέρουν μια προσέγγιση που εστιάζει στη βελτιστοποίηση της δικτυακής υποδομής που αξιοποιείται για το collaboration και εξετάζει τη στρατηγική της κάθε επιχείρησης ξεχωριστά, προκειμένου να προσφέρουν την απαραίτητη απόδοση και ποιότητα σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρησιακών λειτουργιών και αλληλεπίδρασης με τους πελάτες.

Ποιοι είναι οι κεντρικοί πυρήνες των υπηρεσιών της CISCO στην περιοχή EMEAR και πώς αυτές μπορούν βοηθήσουν τις επιχειρήσεις στη Νότια Ευρώπη που επηρεάζονται από την οικονομική κρίση;

Οι υπηρεσίες για επιχειρήσεις της CISCO στην περιοχή EMEAR αντιπροσωπεύουν πάνω από το 20% των υπηρεσιών που προσφέρει η εταιρεία συνολικά παγκοσμίως, υποστηρίζοντας δύο πυρήνες δραστηριοτήτων: τις τεχνικές υπηρεσίες που είναι μία από τις παραδοσιακές δραστηριότητες της CISCO, αλλά πλέον αρκετά αναβαθμισμένες, καθώς και την προληπτική συντήρηση δικτύων και άλλες εξειδικευμένες επαγγελματικές υπηρεσίες, που επιταχύνουν τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών προς όφελος επιχειρηματικών λειτουργιών. Γενικά είμαστε μια εταιρεία που βασίζεται στο μοντέλο των συνεργατών, αναφορικά με την προώθηση των υπηρεσιών και των λύσεων που παρέχουμε. Υποστηρίζουμε τους συνεργάτες να βγουν στην αγορά και να υποστηρίξουν τους πελάτες τους, ενώ με πελάτες όπως οι πολύ μεγάλοι πάροχοι υπηρεσιών, διατηρούμε μια πιο άμεση σχέση μαζί τους, εφόσον αυτοί το θελήσουν.
Σε σχέση με τις χώρες της Νότιας Ευρώπης όπως η Ελλάδα, προσανατολίζουμε τις υπηρεσίες και τις λύσεις που προσφέρουμε, εστιάζοντας στην ελαχιστοποίηση της πολυπλοκότητας των υποδομών και στη μείωση του κόστους λειτουργίας των δικτύων και των υποδομών.

 

Συνέντευξη με τον
Adam Philpott
Director, Security Sales, EMEAR

O τομέας ασφάλειας της Cisco είχε παρουσιάσει τα προηγούμενα χρόνια μια πτώση. Σήμερα και με βάση κάποιες τελευταίες έρευνες φαίνεται ότι η Cisco έχει ανακτήσει το χαμένο έδαφος σημαντικά. Τι άλλαξε ;
Αυτή είναι μια καλή ερώτηση. Η αλήθεια είναι ότι πλέον εστιάζουμε περισσότερο στο security. Πριν από μερικά χρόνια το security ήταν για μας απλά μια επιπρόσθετη δραστηριότητα. Είχαμε κάποια πολύ καλά προϊόντα, αλλά μέχρι εκεί. Αυτό που πραγματικά άλλαξε, ήταν ότι είδαμε πολύ πιο σοβαρά τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην ασφάλεια, ενώ παράλληλα ολοένα και περισσότεροι πελάτες μας ζητούσαν να τους πούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να τους βοηθήσουμε σε αυτόν τον τομέα. Έτσι, εξετάσαμε σοβαρά το παραπάνω ζήτημα, είδαμε πως οι πελάτες μας αναζητούσαν τη βοήθειά μας και ρωτήσαμε τον εαυτό μας: Πώς μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες τους με ένα διαφορετικό τρόπο, έναν καλύτερο τρόπο, αναβαθμίζοντας την αποτελεσματικότητα σε αυτόν τον τομέα; Έτσι εξετάσαμε πολύ προσεκτικά το portofolio των λύσεών μας σε αυτόν τον τομέα, πήραμε κάποιες σημαντικές αποφάσεις όσον αφορά στο πού θα έπρεπε να συνεχίσουμε να επενδύουμε και πού όχι, με στόχο να φέρουμε όλες αυτές τις δυνατότητες της ασφάλειας μαζί, σε λύσεις ενοποιημένης αρχιτεκτονικής και να τις διαθέσουμε στην αγορά. Και νομίζω πως αυτό ακριβώς έγινε. Δεν έχουμε φθάσει ακόμα στον τελικό προορισμό μας, είμαστε ακόμα στο ταξίδι, αλλά νομίζω πως τα σημάδια είναι πάρα πολύ θετικά και δείχνουν ότι αυτό που κάνουμε είναι το σωστό για τους πελάτες μας.

Στην ασφάλεια υπάρχουν πολλοί πάροχοι λύσεων που ανταγωνίζεστε. Γιατί πιστεύετε ότι ένας Οργανισμός πρέπει να επενδύσει σε λύσεις ασφαλείας της Cisco;

Μελετώντας την αγορά του security μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι είναι αρκετά κατακερματισμένη. Για παράδειγμα, εξετάζοντας τα μερίδια στις περισσότερες αγορές στο IT, θα δούμε ότι υπάρχουν συνήθως 2-3 σημαντικοί παίχτες. Κοιτώντας όμως την αγορά του security, θα δούμε πως υπάρχουν εκατοντάδες παίχτες! Από την πλευρά των καταναλωτών αυτό είναι αρνητικό, γιατί για κάθε ένα από τα προβλήματα που επιθυμούν να λύσουν, ακόμα και για μέρος αυτών, υπάρχουν πολλές διαφορετικές λύσεις από πολλούς διαφορετικούς πάροχους. Για τους πελάτες αυτό δημιουργεί μια πρόκληση, αφού θα πρέπει να αναγνωρίσουν ποιο είναι το πιο σημαντικό τους πρόβλημα και πώς θα το λύσουν. Εκτός αυτού υπάρχει άλλη μία σημαντική πρόκληση: Πώς μπορώ να κοιτάξω το θέμα του security ολιστικά; Το ζήτημα δεν είναι να αντιμετωπίσεις ένα μέρος του προβλήματος, αλλά να παρέχεις μια ολοκληρωμένη λύση, μια ολοκληρωμένη ασφαλή δυνατότητα για την προστασία των πληροφοριών. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος του security. Επιπλέον τίθεται και το θέμα του κόστους για την εφαρμογή μιας στρατηγικής ασφαλείας που θα βασίζεται σε πολλαπλούς κατασκευαστές.
Για να το απλοποιήσω, το security ουσιαστικά έχει να κάνει με τη διαχείριση των ρίσκων.
Και εμείς ως Cisco, σε αυτό εστιάζουμε. Ως ένας μοναδικός πάροχος για τους πελάτες προστατεύουμε τα δεδομένα των πελατών, δίνοντάς τους όμως τη δυνατότητα να μπορούν να εργάζονται ευέλικτα με τον τρόπο που επιθυμούν, να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και να ανταποκρίνονται πιο γρήγορα στα αιτήματα των πελατών τους. Πολύ σημαντικό επίσης ζήτημα είναι αυτό της ενσωμάτωσης. Είναι πολύ δύσκολο να μπορέσεις να συνδυάζεις αποδοτικά, προϊόντα που έχεις αγοράσει από πολλούς διαφορετικούς προμηθευτές. Αυτά είναι μερικά από τα οφέλη τα οποία ένας μοναδικός πάροχος όπως η Cisco μπορεί να προσφέρει και δεν νομίζω πως το παραπάνω μπορεί να επιτευχθεί με πολλαπλούς πάροχους στο περιβάλλον σου.

Πώς αντιμετωπίζετε τα ενδεχόμενα κενά που μπορεί να υπάρχουν στους διάφορους τομείς ασφάλειας στο εύρος των λύσεων που προσφέρετε και πώς σκοπεύετε να τα καλύψετε;

Νομίζω ότι καμία στρατηγική ανάπτυξης λύσεων ασφάλειας δεν μπορεί να καλύψει το 100% και πάντα θα υπάρχουν κάποια κενά. Για αυτό και εμείς αναπτύσσουμε τη στρατηγική των συνεργασιών. Ένα καλό παράδειγμα πάνω σε αυτό είναι ο τομέας του Mobile Device Management (MDM). Η στρατηγική μας σε αυτόν τον τομέα είναι να “χτίσουμε”, να “αγοράσουμε” – όπως η εξαγορά της Cognitive Security – και να “συνεργαστούμε”. Και ιδιαίτερα στον τομέα του MDM, έχουμε κάνει πολλές συνεργασίες. Ο λόγος που κάνουμε συνεργασίες σε αυτόν τον τομέα και σε άλλους, είναι επειδή ήδη υπάρχουν πολλοί πάροχοι και η τεχνολογία αναπτύσσεται με πολύ γοργούς ρυθμούς. Όταν λοιπόν κρίνουμε ότι είναι νωρίς για εμάς να επενδύσουμε σε ένα τομέα, τότε επιλέγουμε τη συνεργασία, ώστε να καλύψουμε μια συγκεκριμένη ανάγκη. Προφανώς και δεν είναι δυνατό να καλύψουμε όλα τα κενά που μπορούν να υπάρχουν μόνοι μας. Οπότε αναζητούμε τις βέλτιστες λύσεις που υπάρχουν στην αγορά, τις αξιολογούμε, τις ενσωματώνουμε στα δικά μας σχέδια και τις διαθέτουμε στους πελάτες μας, προσδίδοντας αξία στις λύσεις που τους παρέχουμε.

Ποια από τις λύσεις ασφαλείας της Cisco πιστεύετε ότι έχει τη μεγαλύτερη δυναμική σήμερα; Και σε ποιους τομείς ασφάλειας θα εστιάσετε το επόμενο χρονικό διάστημα;

Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρα η νέα έκδοση του Identity Services Engine που παρουσιάστηκε στις εκδηλώσεις του Cisco live, μιας και επιλύει ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα το οποίο έχει προκύψει από την έξαρση της φορητότητας. Κάθε φορά που προσθέτεις μια συσκευή, πρέπει να αναρωτηθείς: τι θα επιτρέψω στη συσκευή να κάνει, πώς θα διαχειρίζομαι και θα ελέγχω ποιος χρησιμοποιεί αυτήν τη συσκευή, τι δικαιώματα πρόσβασης θα πρέπει να έχει. Αν όλα αυτά γίνονται κατά περίπτωση και χειροκίνητα, τότε αυτό σημαίνει τεράστιο κόστος σε εργατοώρες και χρόνο, αν σκεφτούμε τη συνεχιζόμενη προσθήκη φορητών συσκευών και εφαρμογών. Το πρόβλημα αυτό λύνεται αυτόματα, με την υιοθέτηση της λύσης Identity Services Engine.
Για το επόμενο διάστημα θα εστιάσουμε στο content business, στην ασφάλεια των Data Center, καθώς και στο Cloud Threat Intelligence.

Του Βλάση Αμανατίδη