H ζήτηση για επαγγελματίες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας έχει αυξηθεί δραματικά. Ωστόσο, στην αγορά εργασίας εντοπίζεται σημαντικό κενό cyber-skills, που απειλεί την ασφάλεια τόσο ατόμων όσο και οργανισμών παγκοσμίως.
ORTHOLOGY
Ο όρος «cybersecurity skills gap» αναφέρεται στο χάσμα μεταξύ της ζήτησης και προσφοράς για εξιδεικευμένους επαγγελματίες στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Έρευνα του Burning Glass που διεξήχθητε το 2019 ανέδειξε πως ο αριθμός των αγγελιών για θέσεις cyber security έχει αυξηθεί κατά 94%, σε μόλις 6 χρόνια, ενώ το χάσμα cyber security skills μεγαλώνει κάθε χρόνο. Παράλληλα, ο αριθμός των cyber security θέσεων που μένουν κενές αυξήθηκε κατά 350%, από ένα εκατομμύριο θέσεις το 2013 σε 3.5 τρισεκατομμύρια το 2021, σύμφωνα με δημοσίευση στο Cybersecurity Ventures.
Οι αιτίες για την ραγδαία αύξηση του cybersecurity skills gap είναι πολλές. Αρχικά, ο τομέας της κυβερνοασφάλειας είναι σχετικά νέος και πολλά πανεπιστήμια πρόσφατα άρχισαν να προσφέρουν τα ανάλογα προγράμματα κατάρτισης. Αυτό έχει οδηγήσει σε έλλειψη ειδικευμένων υποψηφίων, καθώς πολύ απλά δεν υπάρχουν αρκετά άτομα με τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις για να καλύψουν τον αυξανόμενο αριθμό θέσεων εργασίας στον συγκεκριμένο τομέα.
Δεύτερον, ο κλάδος της κυβερνοασφάλειας εξελίσσεται συνεχώς. Νέες απειλές και τεχνολογίες αναδύονται με πρωτοφανή ρυθμό, πράγμα που σημαίνει ότι οι cybersecurity επαγγελματίες πρέπει να ανανεώνουν συνεχώς τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους. Αυτό απαιτεί σημαντική επένδυση χρόνου και πόρων, κάτι που μπορεί να είναι αποτρεπτικό για άτομα που σκέφτονται να κάνουν καριέρα στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.
Τρίτον, ο συγκεκριμένος κλάδος είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός. Οι επαγγελματίες της κυβερνοασφάλειας έχουν μεγάλη ζήτηση και οι εταιρείες είναι πρόθυμες να πληρώσουν υψηλά ποσά για να έχουν στο δυναμικό τους άτομα με τις απαραίτητες δεξιότητες και εμπειρία. Το παραπάνω οδηγεί τους επαγγελματίες της κυβερνοασφάλειας να αλλάζουν συνεχώς θέσεις εργασίας, αναζητώντας καλύτερες αμοιβές και παροχές, με αποτέλεσμα, οι εταιρείες δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να διατηρήσουν το ταλέντο στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, γεγονός που επιδεινώνει το χάσμα δεξιοτήτων.
Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το cybersecurity skills gap;
Το σημαντικότερο είναι να υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια για την προσέλκυση περισσότερων ατόμων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με αυξήσεις στην χρηματοδότηση για προγράμματα κυβερνοασφάλειας σε πανεπιστήμια και κολέγια. Ακόμη, είναι σημαντικό να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη συνεχή εκπαίδευση και επαγγελματική ανάπτυξη για τους επαγγελματίες της κυβερνοασφάλειας. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει προγράμματα κατάρτισης, προγράμματα πιστοποίησης και συνέδρια που παρέχουν ευκαιρίες στους επαγγελματίες της κυβερνοασφάλειας να μάθουν για τις πιο πρόσφατες απειλές και τεχνολογίες.
Παράλληλα, οι εταιρείες πρέπει να λάβουν μέτρα για να διατηρήσουν τους εργαζόμενους τους στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την προσφορά ανταγωνιστικών μισθών και παροχών, καθώς και την παροχή ευκαιριών για επαγγελματική ανάπτυξη και εξέλιξη εντός της εταιρείας.
Συμπερασματικά, το χάσμα δεξιοτήτων στον κυβερνοχώρο είναι ένα σοβαρό ζήτημα που απειλεί την ασφάλεια ατόμων, οργανισμών και κυβερνήσεων παγκοσμίως. Ωστόσο, υπάρχουν βήματα που μπορούν να ληφθούν για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της χρηματοδότησης για προγράμματα κυβερνοασφάλειας, της προώθησης της συνεχούς εκπαίδευσης και της επαγγελματικής ανάπτυξης, της διατήρησης ταλέντων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και της συνεργασίας για την αντιμετώπιση του παγκόσμιου κενού δεξιοτήτων στον κυβερνοχώρο.
Λαμβάνοντας αυτά τα βήματα, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι ο κλάδος της κυβερνοασφάλειας διαθέτει την τεχνογνωσία που απαιτείται για να προστατεύει τις επιχειρήσεις από την αυξανόμενη απειλή των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.