Να ανεβάσει ταχύτητα στην εγχώρια έρευνα και καινοτομία επιχειρεί η Κυβέρνηση, προωθώντας την εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας. Στόχος του έργου, που έχει συνολικό προϋπολογισμό €18,6 εκατ., είναι να βελτιωθούν σημαντικά οι ταχύτητες σύνδεσης των Πανεπιστημίων και των Ερευνητικών Κέντρων της χώρας στο Διαδίκτυο, προκειμένου να αναβαθμιστεί η έρευνα και καινοτομία.
Το έργο της εγκατάστασης δικτύου οπτικών ινών βρέθηκε στο επίκεντρο χθεσινής σύσκεψης των υπουργών Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά, και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνου Γαβρόγλου, παρουσία και του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας. Στη συνάντηση εργασίας οριστικοποιήθηκε το πλάνο για τη δρομολόγηση του έργου εγκατάστασης δικτύου οπτικών ινών στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας.
Σύμφωνα με όσα επιβεβαιώθηκαν χθες, τα κονδύλια για το έργο θα προέλθουν από το Τομεακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020” (ΕΠΑΝΕΚ). Η δράση θα υλοποιηθεί από τη γενική γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ και το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) του Υπουργείου Παιδείας.
Επιπλέον, χθες οι κ.κ. Παππάς και Γαβρόγλου υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων ΨΗΠΤΕ και ΥΠΠΕΘ, το οποίο προβλέπει την ψηφιοποίηση της Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που θα υλοποιήσουν η ΓΓΤΤ και το ΕΔΕΤ. Επίσης, το Μνημόνιο Συνεργασίας προβλέπει την παροχή κινήτρων και ευκαιριών προς τους μαθητές, τους φοιτητές, το διδακτικό και το διοικητικό προσωπικό των εκπαιδευτικών οργανισμών για την αύξηση της χρήσης των σύγχρονων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας.
Υπερυψηλές ταχύτητες
Αναφερόμενος στο έργο για τη διασύνδεση των ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με το Διαδίκτυο σε υπερυψηλές ταχύτητες, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, τόνισε πως πρόκειται “για ένα έργο που εντάσσεται στην αρχή που έχουμε θέσει ως οδηγό μας στο Υπουργείο: να φέρουμε “Το Αύριο, Σήμερα για Όλους””. Αναφορικά δε με τη συνεργασία των δύο Υπουργείων, ο κ. Παππάς σχολίασε: “Υπογράψαμε Μνημόνιο Συνεργασίας, που αφορά στη δυνατότητα της μαθητιώσας και της φοιτητιώσας νεολαίας, των δασκάλων και των καθηγητών της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες, σε εφαρμογές και σε λογισμικά, ασφαλή και σύγχρονα, για να μπορούν να επιτελούν το έργο τους”.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων υπογράμμισε σχετικά: “Για τους φοιτητές, τους ερευνητές, τους εκπαιδευτικούς, εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι να συνδεθούμε, όχι μόνο “καλωδιακά”, αλλά να είμαστε έτοιμοι να συνδεθούμε και τεχνολογικά και ως κουλτούρα. Οι νέες τεχνολογίες δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστη την καθημερινότητά μας. Ούτε στα Πανεπιστήμια, ούτε στα σχολεία, ούτε στα ερευνητικά κέντρα”.
πηγή : sepe.gr