Όλες οι έρευνες συμφωνούν ότι τα τελευταία χρόνια ο ανθρώπινος παράγοντας αποτελεί τη σημαντικότερη απειλή της κυβερνοασφάλειας κάθε εταιρείας/οργανισμού. Είτε πρόκειται για κακή διαχείριση των passwords, είτε για απρόσεκτη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων, οι χρήστες συνήθως δεν ακολουθούν κατάλληλες πρακτικές για να διασφαλίζουν τα προσωπικά και εταιρικά δεδομένα, ούτε γνωρίζουν πως να αντιληφθούν μία επίθεση και πως να αντιδράσουν.
Βασίλης Μιχαλόπουλος
Product & Key Account Manager
Digital Sima – www.digitalsima.gr
Χαρακτηριστικό είναι ότι σε έρευνα της Kaspersky σχετικά με την ασφάλεια των δικτύων, περισσότερο από το 76% των εργαζομένων παγκοσμίως απάντησαν πως δεν έχουν παρακολουθήσει κανένα σεμινάριο ή εκπαίδευση, σχετικά με την ασφάλεια σε καθεστώς τηλε-εργασίας, ενώ και περισσότερες από το 50% των επιχειρήσεων δήλωσαν πως δεν έχουν κάποια διαδικασία εκπαίδευσης των χρηστών.
Πλέον υπάρχουν αρκετές πλατφόρμες παγκοσμίως που παρέχουν εκπαίδευση στο προσωπικό. Τα τελευταία χρόνια ξεχωρίζει η πλατφόρμα της Kaspersky, Kaspersky Automated Security Awareness Platform (K-ASAP), το οποίο έχει βραβευθεί από τους μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης, μεταξύ άλλων και από Forrester Wave και την Gartner Peer Insights (βαθμολογία 4.8 στα 5). Καλύπτει 8 βασικούς τομείς του cyber security (Email, Web browsing, GDPR, Passwords & accounts, Mobile devices, Protecting confidential data, Pc security, Social networks & messengers), έχει 3 επίπεδα δυσκολίας με περισσότερα από 200 μαθήματα, διαθέτει online πλατφόρμα με 600 χιλιάδες λέξεις καθώς είναι συνεχώς επικαιροποιημένο και διαδραστικό. Είναι εξαιρετικά φιλικό προς τον χρήστη και δεν απαιτεί γνώσεις ΙΤ για το setup και την διαχείριση των εκπαιδευόμενων. Επίσης, διαθέτει phishing stimulator, tests και προσομοιώσεις, καθώς και επίσημα πιστοποιητικά περάτωσης κάθε ενότητας. Επιπλέον, παρέχει την δυνατότητα στους διαχειριστές ασφαλείας, να λαμβάνουν ανά πάσα στιγμή reports που αφορούν το πλήρες ιστορικό της εκπαίδευσης είτε ανά εργαζόμενο, είτε ανά ομάδα εργαζομένων, είτε για το σύνολο των εκπαιδευόμενων. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι η μοναδική πλατφόρμα η οποία διατίθεται εξ’ ολοκλήρου στα Ελληνικά, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς οι νέες και εν μέρη δυσνόητες για κάποιους έννοιες καλό είναι να επεξηγούνται στη μητρική γλώσσα των εκπαιδευόμενων.
Ένα επιπλέον εργαλείο που τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγεται μεταξύ άλλων στις βέλτιστες τεχνικές ασφαλείας, είναι το Endpoint Detection and Response (EDR), το οποίο παρέχει την δυνατότητα στην ΙΤ ομάδα της εκάστοτε εταιρείας, να έχει μεγαλύτερο βάθος πληροφόρησης σχετικά με τις ενδεχόμενες απειλές-επιθέσεις και έχει γεωμετρική αύξηση στην ζήτηση του, λόγω τις πολυπλοκότητας των σύγχρονων επιθέσεων. Η λύση της Kaspersky δείχνει να ξεχωρίζει, έχοντας δημιουργήσει ένα enterprise προϊόν που παρέχει την δυνατότητα για sandboxing, απομόνωση, ιχνηλάτηση και χαρτογράφηση των zero day επιθέσεων και αποτελεσματική σύγκριση με παρόμοιες απειλές.
Η Digital SIMA είναι επίσημος διανομέας της Kaspersky στην Ελλάδα.