Περισσότερες από δύο στις πέντε επιχειρήσεις (43%), οι οποίες είχαν πέσει θύμα επίθεσης DDoS (distributed denial of service) στο σύστημα Πληροφορικής τους, πιστεύουν ότι πίσω τους κρύβονταν οι ανταγωνιστές τους. Σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab και της B2B International, οι ανταγωνιστικές επιχειρήσεις θεωρούνται πιο πιθανοί ένοχοι σε σύγκριση με τους ψηφιακούς εγκληματίες, οι οποίοι αναφέρονται ως ύποπτοι από λιγότερα από δύο στα πέντε (38%) θύματα.
Η Έρευνα της Kaspersky Lab με τίτλο «2016 IT Security Risks*», διαπίστωσε ότι η βιομηχανική δολιοφθορά θεωρήθηκε ως η πιο πιθανή αιτία πίσω από μια επίθεση DDoS, καθώς βρισκόταν υψηλότερα στην κατάταξη από την πολιτική συνωμοσία και τις προσωπικές βεντέτες εις βάρος μιας επιχείρησης. Μόνο ένα στα πέντε θύματα επίθεσης (20%) κατηγόρησε ξένες κυβερνήσεις και οργανισμούς μυστικών υπηρεσιών, με το ίδιο ποσοστό (21%) να υποψιάζεται δυσαρεστημένους πρώην υπαλλήλους.
Κατά την αξιολόγηση της συνολικής εικόνας, περισσότερα από τα μισά (56%) θύματα επιθέσεων DDoS στην Ασία και τον Ειρηνικό κατηγορούν τους ανταγωνιστές τους, και πάνω από το ένα τέταρτο κατηγορεί ξένες κυβερνήσεις (28%). Οι προσωπικές κακίες βρίσκονται υψηλά στην κατάταξη επίσης για τη συγκεκριμένη περιοχή. Ένας στους τρεις (33%) κατηγορεί πρώην μέλη του προσωπικού. Ωστόσο, μόνο το ένα τρίτο (37%) των επιχειρήσεων στη Δυτική Ευρώπη υποψιάζεται βρώμικο παιχνίδι από τους ανταγωνιστές του, με το ένα πέμπτο (17%) να κατηγορεί ξένες κυβερνήσεις.
Παρατηρώντας τη συμπεριφορά ανάλογα με το μέγεθος των επιχειρήσεων, οι μικρές επιχειρήσεις είναι πιθανότερο να υποπτεύονται τους ανταγωνιστές τους όταν βιώνουν την εμπειρία μίας επίθεσης DDoS. Το 48% των εκπροσώπων μικρομεσαίων επιχειρήσεων θεωρεί πως αυτή είναι η πραγματικότητα, σε σύγκριση με μόλις το 36% των μεγάλων επιχειρήσεων. Αντιθέτως, οι εκπρόσωποι των μεγάλων εταιριών θεωρούν ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχουν πρώην υπάλληλοι και ξένες κυβερνήσεις.
«Είναι ξεκάθαρο ότι οι επιχειρήσεις νιώθουν ότι τα πληροφοριακά τους συστήματα και τα προσωπικά τους δεδομένα βρίσκονται υπό πολιορκία από όλες τις πλευρές» αναφέρει ο Kirill Ilganaev, Head of Kaspersky DDoS Protection της Kaspersky Lab. «Με τις επιθέσεις DDoS να είναι τόσο συχνές και ισχυρές, πολλοί υποψιάζονται ότι πίσω από αυτές κρύβονται οι ανταγωνιστές, ψάχνοντας τρόπους να θέσουν τους σντιπάλους τους εκτός δράσης και σαν αποτέλεσμα να κλέψουν τους πελάτες τους. Με αυτές τις ύπουλες τακτικές συνεχώς να αυξάνονται, αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τις επιχειρήσεις να προστατεύονται και να μένουν αδιαπέραστες από πιθανές επιθέσεις, ώστε να καταφέρουν να μείνουν στο παιχνίδι».
Για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να υπερασπιστούν τον εαυτό τους από τις επιθέσεις DDoS – ανεξάρτητα από την προέλευσή τους – το Kaspersky DDoS Protection παρέχει μία ολοκληρωμένη, ενοποιημένη λύση που περιέχει οτιδήποτε χρειάζεται μία επιχείρηση ώστε να ελαχιστοποιήσει την απειλή των επιθέσεων DDoS. Η λύση αυτή επιτρέπει στις επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται ομαλά από τη στιγμή που προστατεύονται από τις πιο πολύπλοκες και υψηλής έντασης επιθέσεις. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.
*Η «Corporate IT Security Risks» είναι η ετήσια έρευνα που πραγματοποιείται από την Kaspersky Lab σε συνεργασία με τη B2B International. Το 2016, ζητήσαμε από περισσότερους από 4.000 εκπρόσωπους μικρών, μεσαίων (50 – 999) και μεγάλων επιχειρήσεων (1000 +) από 25 χώρες τις απόψεις τους σχετικά με την ασφάλεια του τομέα της Πληροφορικής και πραγματικά περιστατικά που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν.