Ελαφρά επιδείνωση κατέγραψε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική́ και Ανάπτυξη Λογισμικού́ στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο. Ο δείκτης κινήθηκε ελαφρώς καθοδικά́ τόσο έναντι του Ιουλίου του 2018, όσο και σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στις 52,9 μονάδες (από 71,4 μονάδες τον Ιούλιο), σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα (81,7 μονάδες).
Σύμφωνα με το IOBE και με το Μηνιαίο Δελτίο Ερευνών Οικονομικής Συγκυρίας για το Σεπτέμβριο του 2018, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων του κλάδου επιδεινώθηκαν αισθητά (-50 μονάδες από -21 μονάδες ο σχετικός δείκτης). Αντίστοιχα, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση κινήθηκαν επίσης πτωτικά το Σεπτέμβριο (στις -33 μονάδες από -3 μονάδες ο δείκτης), με το δείκτη των -18 μονάδων στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της να χάνει άλλες 7 μονάδες.
Στις προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου το σχετικό ισοζύγιο, επίσης, μειώθηκε (-8 μονάδες από +3 μονάδες), ενώ ως προς τις προβλέψεις για τις τιμές, η αποπληθωριστική τάση εξομαλύνθηκε περαιτέρω (-4 μονάδες από -12 μονάδες ο δείκτης). Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία του ΙΟΒΕ, το 25% (από 29%) των επιχειρήσεων δήλωνε απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία το Σεπτέμβριο, με το 39% να επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης, το 18% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και το 6% άλλους παράγοντες ως τα κυριότερα προσκόμματα στη λειτουργία του.
Ελληνική αγορά
Συνολικά, το Σεπτέμβριο παρατηρήθηκε σημαντική επιδείνωση του δείκτη οικονομικού κλίματος, παρά τη βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος υποχώρησε σημαντικά και διαμορφώθηκε στις 101,3 μονάδες, (από 105,3 μονάδες τον Ιούλιο). Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα, κυρίως, της έντονης επιδείνωσης των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία και τις Κατασκευές, ενώ αντίθετα η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινήθηκε ανοδικά. Καθοδική πορεία του οικονομικού κλίματος καταγράφεται και γενικότερα στην Ευρώπη, αν και λιγότερο έντονα. Η επιδείνωση, πάντως, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, έχει τομεακά και επιχειρηματικά χαρακτηριστικά, καθώς η βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποδηλώνει ότι, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, η έξοδος από το πρόγραμμα συμβάλει στη βελτίωση των προσδοκιών των νοικοκυριών.
Στην πλευρά των βιομηχανικών επιχειρήσεων, δύο παράγοντες τείνουν να επιβαρύνουν τις προοπτικές. Στο εξωτερικό περιβάλλον, εμφανίζονται κίνδυνοι από την επιβράδυνση της ζήτησης, κυρίως, λόγω της απόσυρσης μέτρων νομισματικής πολιτικής και από τους περιορισμούς που εγείρονται στο διεθνές εμπόριο από πολιτικές προστατευτισμού. Στο εσωτερικό πλαίσιο, η έξοδος από το τελευταίο πρόγραμμα δεν έχει, επί του παρόντος, συνοδευτεί από βελτίωση των όρων πρόσβασης στις διεθνείς αγορές και μείωση του κόστους χρηματοδότησης για τον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.
Ευρωπαϊκή οικονομία
Στο μεταξύ, επιδείνωση στο οικονομικό κλίμα σημειώθηκε στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος το Σεπτέμβριο επιδεινώθηκε σε σχέση με τον Ιούλιο, στην Ε.Ε. (κατά -1 μονάδες από 111,3 μονάδες στις 112,3 μονάδες) και την Ευρωζώνη (κατά -1,2 μονάδες από 110,9 μονάδες στις 112,1 μονάδες) μονάδες.
Σε επίπεδο των μεγαλύτερων χωρών, ο δείκτης κατέγραψε σχετική σταθερότητα στη Γερμανία (+0,3) και την Ολλανδία (-0,4), ενώ επιδεινώθηκε στην Ιταλία (-1,0) και την Ισπανία (-2,2) και κυρίως στη Γαλλία (-3,2). Στην Ε.Ε., οι επιδεινούμενες προσδοκίες το Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Ιούλιο είναι το αποτέλεσμα της επιδείνωσης των δεικτών στη Βιομηχανία (-1,3) και κυρίως στην καταναλωτική εμπιστοσύνη (- 3,5). Στο Λιανικό εμπόριο (+2,4) και τις Κατασκευές (+1,8) καταγράφεται άνοδος προσδοκιών και στις Υπηρεσίες σταθερότητα στο σχετικό δείκτη (+0,0).