Μια σημαντική έρευνα για τον τομέα της πληροφορικής στις ελληνικές επιχειρήσεις, πραγματοποίησε το περιοδικό IT Security Professional σε συνεργασία με τη Symantec, αναδεικνύοντας ζητήματα που σχετίζονται με το Data Protection και Virtualization.
Με βάση τις προηγούμενες έρευνες για την ασφάλεια πληροφοριών αλλά και για την αποδοχή των Windows 7 στις ελληνικές επιχειρήσεις – που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τη Symantec και δημοσιεύτηκαν σε προηγούμενα τεύχη του IT Security Professional – αποκτήθηκε πλέον μια πολύτιμη εμπειρία για την καταγραφή των τάσεων στον τομέα της πληροφορικής στην Ελλάδα.
Αξίζει να αναφέρουμε πως η συγκεκριμένη προσπάθεια ανάδειξης των τάσεων και της υπάρχουσας κατάστασης στις υποδομές πληροφορικής στο επιχειρηματικό περιβάλλον ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για την Ελλάδα, γίνεται για πρώτη φορά και τα αποτελέσματα που προκύπτουν είναι ιδιαίτερα σημαντικά.
Σε αυτό το τεύχος του περιοδικού δημοσιεύουμε τα αποτελέσματα μιας ακόμα σημαντικής έρευνας, με σκοπό να αποτυπώσουμε την κατάσταση και τις τάσεις στον τομέα του Data Protection και Virtualization. Με την πολύτιμη συνεισφορά της Symantec, η οποία είναι μία εταιρεία που εστιάζει στο Data Protection και πλέον έχει προσαρμόσει πλήρως τις προτάσεις της στις απαιτήσεις των εικονικών υποδομών, διαμορφώθηκε ένα πλαίσιο ερωτημάτων. Στα ερωτήματα αυτά απάντησαν οι υπεύθυνοι των ελληνικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα και τα αποτελέσματα που προκύπτουν παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Αν θέλαμε να αναφέρουμε συνοπτικά κάποια βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν, θα έπρεπε να επισημάνουμε τη μεγάλη βαρύτητα που φαίνεται να δίνουν πλέον οι ελληνικές επιχειρήσεις στο Disaster Recovery, ενώ η διαχείριση του όγκου δεδομένων θεωρείται ίσως η σημαντικότερη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν αυτήν την περίοδο. Επίσης, η μεγαλύτερη ευελιξία αξιολογείται ως το σημαντικότερο όφελος από την αποδοχή της τεχνολογίας του Virtualization, για την οποία από ό,τι δείχνουν τα αποτελέσματα της έρευνας, απαιτείται καλύτερη ενημέρωση προκειμένου να υλοποιηθεί σε ένα σημαντικό αριθμό εταιρειών στις οποίες δεν αποτελεί ακόμα μέρος της στρατηγικής τους.
Ταυτότητα της έρευνας
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2011 και η επιλογή του δείγματος των επιχειρήσεων που συμμετείχαν έγινε με σκοπό να υπάρχει πλουραλισμός στην κλίμακα μεγέθους, αλλά και με κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά που καθιστούν το data protection και το virtualization έννοιες αρκετά σημαντικές για αυτές. Συγκεκριμένα, στο σύνολο του δείγματος συγκαταλέγονται 203 εταιρείες και όπως φαίνεται και στο διάγραμμα 1, το 19 % απασχολεί λιγότερους από 50 εργαζομένους, το 28 % ανάμεσα σε 50 και 150 εργαζόμενους, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό (30 %) απασχολεί από 151 έως 500 εργαζομένους. Επίσης ένα ποσοστό που αγγίζει αθροιστικά το 23 % διαθέτει πάνω από 500 εργαζομένους. Στο διάγραμμα 2 διακρίνουμε τους κλάδους δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων που έλαβαν μέρος στην έρευνα, με την πλειοψηφία αυτών να προέρχεται από τη βιομηχανία (23%) και το εμπόριο (19%), ενώ ένα εξίσου σημαντικό ποσοστό (19%) προέρχεται από Οργανισμούς του δημοσίου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην έρευνα συμμετείχαν όλοι σχεδόν οι μεγάλοι τραπεζικοί Οργανισμοί αλλά και πάροχοι τηλεπικοινωνιών. Επίσης στα ερωτηματολόγια της έρευνας απάντησαν στη μεγάλη πλειοψηφία οι ΙΤ Managers και ΙΤ Administrators.
Επιχειρώντας αρχικά να καταγράψουμε το πώς διαχειρίζονται γενικότερα οι ελληνικές επιχειρήσεις το θέμα της προστασίας δεδομένων, θέσαμε το ερώτημα “Ποια είναι οι βασικές προτεραιότητες της κάθε επιχείρησης για την προστασία δεδομένων”. Όπως διακρίνουμε από τις απαντήσεις που λάβαμε, σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις του δείγματος (ποσοστό 47%) ανέδειξαν το Disaster Recovery ως βασική προτεραιότητα ενώ ακολουθούν με παρόμοια ποσοστά το Archiving (37%) και το Virtualization (36%).
Η διαχείριση του όγκου αποθήκευσης αλλά και η μείωση του χρόνου Backup/Recovery αποτελούν σύμφωνα με την έρευνα τις βασικότερες προκλήσεις (με ποσοστά 65% και 56% αντίστοιχα) που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι υπεύθυνοι των υποδομών πληροφορικής σε σχέση με την προστασία δεδομένων, ενώ εξίσου σημαντικό ποσοστό της τάξεως του 46 % καταλαμβάνει η διαχείριση Backup.
Σε σχέση τώρα με την τεχνολογία Virtualization, και τα βασικά οφέλη που προκύπτουν από την αξιοποίησή της στις υποδομές της πληροφορικής, θα ανέμενε κανείς ότι η πλειοψηφία των απαντήσεων σε μια σχετική ερώτηση θα ήταν η μείωση του κόστους. Αυτό όμως δεν αποτυπώνεται στη δική μας έρευνα, μιας και το 48 % του δείγματος απάντησε ότι το βασικότερο όφελος που προκύπτει είναι η ευελιξία, ενώ στη μείωση του κόστους συντήρησης απάντησε το 26%. Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι όσοι απάντησαν στην έρευνα δεν είναι οι επιχειρηματίες αλλά οι διαχειριστές των συστημάτων, για τους οποίους η ενίσχυση της λειτουργικότητας και η ευελιξία των υποδομών για τις οποίες είναι υπεύθυνοι είναι λογικό να παίζει σημαντικότερο ρόλο από την εξοικονόμηση κόστους συντήρησης.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας διαφαίνεται ότι υπάρχουν καθολικές υλοποιήσεις ή έστω τμήμα εφαρμογών virtualization σε σχεδόν τις μισές από τις ελληνικές επιχειρήσεις (συγκεκριμένα το 45% του δείγματος). Όσες επιχειρήσεις (55%) απάντησαν ότι δεν έχουν υλοποιήσει εφαρμογές virtualization, ο βασικότερος λόγος (σε ποσοστό 54%) είναι το γεγονός ότι η μετάβαση σε εικονικές υποδομές δεν αποτελεί βασική προτεραιότητά τους όσον αφορά στα ΙΤ Projects αυτή την περίοδο, ενώ εξίσου σημαντικός λόγος είναι η μη επαρκής ενημέρωση για τη συγκεκριμένη τεχνολογία.
Επίσης, αναφορικά με το χρονικό ορίζοντα που υπολογίζουν να υλοποιήσουν εφαρμογές virtualization όσες ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν προβεί ακόμα σε αυτή τη μετάβαση, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι κανένας δεν απάντησε θετικά ότι κάτι τέτοιο θα γίνει μέσα στον επόμενο χρόνο, ενώ το 35 % απέρριψαν τελείως το ενδεχόμενο αυτό προς το παρόν. Η αστάθεια που επικρατεί γενικότερα στο επιχειρηματικό περιβάλλον οδήγησε πολλούς από τους ερωτηθέντες να απαντήσουν στην ίδια ερώτηση ότι δεν γνωρίζουν ( 32%), ενώ ένα ποσοστό 27% απάντησε ότι σκοπεύουν να υλοποιήσουν εφαρμογές virtualization στα επόμενα 1 με 2 χρόνια.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις για το ποιους τομείς επέλεξαν – όσοι επέλεξαν να υλοποιήσουν εφαρμογές virtualization – μιας και η συντριπτική πλειοψηφία (91%) απάντησε τους server. Αναφορικά με το συνολικό ποσοστό των υποδομών που εχουν μεταβεί σε εικονικό περιβάλλον, το 60% του δείγματος των εταιρειών απάντησε ότι αυτό έχει συμβεί σε ποσοστό έως 25% των συνολικών τους υποδομών, ενώ πάνω από το 75 % του συνολικού περιβάλλοντος απάντησε το 17% του δείγματος.
Προχωρώντας σε πιο εξειδικευμένες ερωτήσεις της έρευνας με σκοπό να καταγράψουμε το πώς διαχειρίζονται ορισμένα κρίσιμα ζητήματα της πληροφοριακής τους υποδομής και προστασίας δεδομένων οι ελληνικές επιχειρήσεις, ρωτήσαμε τους υπευθύνους των εταιρειών αν έχουν κατά τη γνώμη τους τις κατάλληλες υποδομές για να καλύψουν απαιτήσεις backup και recovery. Οι μισοί σχεδόν από αυτούς (51%) ισχυρίστηκαν ότι εν μέρει διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές, αλλά μόνο για τους κρίσιμους τομείς δραστηριότητας της εταιρείας (διάγραμμα 11).
Σε ένα περιβάλλον οικονομικής ύφεσης έτσι όπως έχει δημιουργηθεί στη χώρα μας, τα λειτουργικά κόστη και στον τομέα της πληροφορικής αποτελούν σίγουρα ίσως τον πλέον σημαντικό παράγοντα για τη διαμόρφωση της στρατηγικής και των επιλογών σε μια επιχείρηση. Σε σχετικό ερώτημα λοιπόν για το κατά πόσο τα λειτουργικά κόστη που σχετίζονται με backup και recovery αυξάνονται χρόνο με το χρόνο, το 46 % των επιχειρήσεων απάντησε ότι τα λειτουργικά κόστη είναι σταθερά ή μειώνονται, ενώ το 43% απάντησε ότι ναι μεν τα κόστη αυξάνονται, αλλά παράλληλα θα ήθελαν να βρουν ένα τρόπο να τα μειώσουν .
Από την τελευταία ερώτηση της έρευνας προκύπτει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις – όπως ισχυρίζονται – διαθέτουν τους κατάλληλους μηχανισμούς για να ανακτούν τα φυσικά ή τα virtual συστήματα σε περίπτωση καταστροφής. Συγκεκριμένα, το 58% του δείγματος απάντησε ότι έχει δυνατότητες ανάκτησης μετά από καταστροφή των servers, ενώ το 28 % έχει δυνατότητες ανάκτησης επιπλέον ΚΑΙ των desktops/laptops . Μόλις ένα ποσοστό της τάξης του 12% θεωρεί ότι η ανάκτηση των δεδομένων είναι αρκετά δύσκολη διαδικασία και ακριβή για τα δεδομένα της δικής τους επιχείρησης.