Η πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την F5 Networks, της οποίας μοναδικός Gold Unity Partner σε Ελλάδα και Κύπρο αποτελεί η Pylones Hellas, ανέδειξε τη μεταστροφή των επιχειρήσεων το τελευταίο – δύσκολο έτος – προς τις εφαρμογές που αναπτύχθηκαν εν μέσω της πανδημίας και της αλλαγής του τρόπου εργασίας με δεδομένη και την πολύ πιο έντονη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού των οργανισμών τους.
Η έρευνα, State of Application Strategy 2021, είναι η 7η κατά σειρά που πραγματοποιείται σε ετήσια βάση και πραγματοποιήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο μεταξύ 1.500 ερωτηθέντων οργανισμών και επιχειρήσεων, όλων των κλάδων και όλων των μεγεθών. Η έρευνα επικεντρώθηκε για πρώτη φορά σε υπεύθυνους λήψης αποφάσεων πληροφορικής.
Τα αποτελέσματά της, καταγράφουν αξιόπιστα τις προτεραιότητες, τις ανησυχίες και τις βραχυπρόθεσμες προσδοκίες των ανθρώπων που είναι πιο υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση των πιο δύσκολων προκλήσεων της ψηφιακής οικονομίας του σήμερα, αλλά κυρίως του αύριο – που έρχεται γρηγορότερα από ποτέ.
Η έρευνα επικεντρώθηκε σε τρεις βασικούς άξονες:
Ο πρώτος αφορά στην ψηφιακή επέκταση (digital expansion) των οργανισμών και επιχειρήσεων και τον εκσυγχρονισμό των εφαρμογών που χρειάζεται για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Κατά το προηγούμενο έτος, αλλά και μέχρι σήμερα, οι εταιρείες αναγκάστηκαν να επιτρέψουν την απομακρυσμένη εργασία σε πρωτοφανή επίπεδα και παράλληλα να εφεύρουν νέους τεχνολογικούς τρόπους εξυπηρέτησης των πελατών τους. Οι αλλαγές αυτές οδήγησαν στη ζήτηση για ψηφιακές υπηρεσίες σε κάθε κλάδο, για κάθε ρόλο και σε όλο το εύρος της επαγγελματικής και κατ’ επέκταση προσωπικής μας ζωής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι – σύμφωνα με την έρευνα της F5 – παρουσιάστηκε 133% αύξηση στον αριθμό των οργανισμών που εκσυγχρονίζουν τις εφαρμογές τους.
Ο δεύτερος άξονας αφορά στην πολυπλοκότητα (complexity) των εφαρμογών, η οποία αυξάνεται ως ένα βασικό παράγωγο του εκσυγχρονισμού. Καθώς οι εφαρμογές εκσυγχρονίζονται βάσει των αναγκών που προέκυψαν και με απώτερο στόχο να οδηγήσουν προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό, άλλαξε και το portfolio των εφαρμογών των επιχειρήσεων. Όταν τα φετινά αποτελέσματα της έρευνας συγκρίνονται με τα αντίστοιχα του 2020, βλέπουμε ότι οι παραδοσιακές εφαρμογές, ειδικά αυτές που έχουν κατασκευαστεί για αρχιτεκτονικές client / server, αντικαθίσταται αργά αλλά σταθερά από άλλες σύγχρονες, mobile εφαρμογές.
Η πολυπλοκότητα αυξάνεται καθώς όλο και περισσότεροι οργανισμοί χρησιμοποιούν πολλαπλές αρχιτεκτονικές εφαρμογών. Σχεδόν οι μισοί οργανισμοί (49%) διαχειρίζονται πέντε ή περισσότερες αρχιτεκτονικές, σε αντίθεση με την έκθεση του 2020 όπου μόνο το 18% είχε αυτήν την δυνατότητα.
O τρίτος άξονας αφορά στην αξιοποίηση των δεδομένων καθώς εξελίσσεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Οι οργανισμοί βρίσκονται πλέον σε καλύτερη θέση ώστε να αξιοποιήσουν τα δεδομένα από τις εφαρμογές τους με APIs. Ως αποτέλεσμα, τα security apps και η τεχνολογίες παράδοσης (delivery) βελτιώνονται για να παίρνουν καλύτερες και πιο γρήγορες αποφάσεις και κατά συνέπεια να ενεργούν πιο γρήγορα για την προστασία της απόδοσης των εφαρμογών και των δεδομένων τους. Η βελτίωση της απόδοσης των εφαρμογών, αποτελεί για το 49% των ερωτηθέντων, τον πρώτο και κύριο στόχο της επιχείρησης / οργανισμού.
Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες πιστεύουν ότι έχουν ήδη τα εργαλεία που χρειάζονται για την «καλή υγεία» των εφαρμογών υψηλής προτεραιότητας. Αυτό που μπορεί να λείπει, με βάση τις απαντήσεις της έρευνας, είναι οι συναφείς δεξιότητες, καθώς και συναίνεση για το ποια data πρέπει να χρησιμοποιηθούν, πότε και από ποιον.
O κ. Εμμανουήλ Νέτος, Γενικός Διευθυντής της Pylones Hellas, Gold Partner τα τελευταία 20 χρόνια για Ελλάδα και Κύπρο για όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες της F5 Networks (NGINX – SHAPE – VOLTERRA), αναφέρει σχετικά με την έρευνα ότι: «Από πολλές απόψεις, οι οργανισμοί σε όλο τον κόσμο έχουν υψώσει το ανάστημά τους απέναντι στις προκλήσεις του COVID-19 και της αναταραχής που επέφερε παγκοσμίως. Αντιμέτωποι με απρόσμενες και επείγουσες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας, εργασιών και καθημερινών διαδικασιών, κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό να απαντήσουν με αποτελεσματικές τεχνολογικές λύσεις. Κατάφεραν σε μικρό χρονικό διάστημα να βελτιώσουν και να εκσυγχρονίσουν τις εφαρμογές τους και παράλληλα να βελτιώσουν τα συστήματα ασφάλειας που τις υποστηρίζουν. Χρειάζεται περαιτέρω εξέλιξη σε δύο τομείς. Ο ένας είναι η συλλογή των real-time application data και ο δεύτερος είναι τα insights που τα δεδομένα αυτά μπορούν να αποκαλύψουν. Η Pylones Hellas έχει τα σύγχρονα εργαλεία για να προσφέρει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να πετύχουν ένα δυνατό συνδυασμό, αυτοματοποιώντας διαδικασίες ώστε να είναι σε θέση να διαχειριστούν μεγάλο όγκο δεδομένων, αναγνωρίζοντας έγκαιρα ζητήματα διαθεσιμότητας και απόδοσης πριν αυτά συμβούν και ενεργώντας γρήγορα με στόχο να διασφαλιστεί η απαραίτητη ποιότητα υπηρεσιών για τον πελάτη τους».
«Κατεβάστε» όλη την έρευνα: State of Application Strategy 2021