- Η παγκόσμια κυκλοφορία δεδομένων κινητών δικτύων προβλέπεται να αυξηθεί σχεδόν κατά 200% μεταξύ του 2024 και του τέλους του 2030.
- Προβλέπονται 6,3 δισεκατομμύρια παγκόσμιες συνδρομές 5G μέχρι το τέλος του 2030, εκ των οποίων το 60% αναμένεται να είναι 5G SA (Standalone).
- Η έκθεση περιλαμβάνει μελέτες περιπτώσεων από την T-Mobile (Η.Π.Α.), την Elisa (Φινλανδία) και την stc (Σαουδική Αραβία).
Το 5G Standalone (5G SA) και το 5G Advanced αναμένεται να είναι βασικές προτεραιότητες για τους παρόχους υπηρεσιών επικοινωνιών (CSPs) για το υπόλοιπο της δεκαετίας, καθώς αναπτύσσουν νέες δυνατότητες για τη δημιουργία προσφορών που επικεντρώνονται στην παροχή αξίας αντί για τον όγκο δεδομένων.
Η ανάλυση περιλαμβάνεται στο πλήθος των στατιστικών στοιχείων δικτύου της έκθεσης Ericsson Mobility Report (NASDAQ: ERIC) του Νοεμβρίου 2024, η οποία επεκτείνει την περίοδο πρόβλεψης μέχρι το τέλος του 2030.
Ενώ ο ρυθμός αύξησης της κυκλοφορίας δεδομένων στα κινητά δίκτυα μειώνεται – εκτιμάται στο 21% σε ετήσια βάση για το 2024 – αναμένεται να τριπλασιαστεί σχεδόν μέχρι το τέλος του 2030 σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.
Η έκθεση υπογραμμίζει πώς οι πάροχοι υπηρεσιών που κινήθηκαν πρώτοι ήδη προσφέρουν μοντέλα παροχής αξίας βασισμένα σε διαφοροποιημένη συνδεσιμότητα – εγγυημένη, αδιάλειπτη συνδεσιμότητα υψηλής ποιότητας όταν τη χρειάζεστε περισσότερο – για να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες εσόδων και ανάπτυξης. Περιλαμβάνονται σχετικές μελέτες περιπτώσεων από την T-Mobile στις Η.Π.Α. και την Elisa στη Φινλανδία.
Ο Fredrik Jejdling, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Επικεφαλής του Τομέα Δικτύων στην Ericsson, δήλωσε: «Η διαφοροποίηση υπηρεσιών και οι ευκαιρίες που βασίζονται στην απόδοση είναι κρίσιμες καθώς η βιομηχανία μας εξελίσσεται. Αυτό υπογραμμίζεται στην Έκθεση Ericsson Mobility Report του Νοεμβρίου 2024, η οποία περιλαμβάνει λεπτομερή ανάλυση, στατιστικά στοιχεία και περιπτώσεις χρήσης πελατών. Η μετάβαση προς προγραμματιζόμενα δίκτυα υψηλών επιδόσεων, που καθοδηγείται από την «ανοικτότητα» και το cloud, θα δώσει τη δυνατότητα στους παρόχους υπηρεσιών να προσφέρουν και να χρεώνουν υπηρεσίες βάσει της αξίας που παρέχουν, όχι απλώς του όγκου δεδομένων. Η έκθεση αυτή προσφέρει πολύτιμες γνώσεις για το τι μπορεί να επιτύχει η βιομηχανία μας και τα βήματα που απαιτούνται για να φτάσουμε εκεί».
Η έκθεση υπογραμμίζει τo παγκόσμιo δυναμικό για την ανάπτυξη διαφοροποιημένης συνδεσιμότητας, τονίζοντας ότι, πέρα από την Κίνα, το 5G στη μεσαία ζώνη συχνοτήτων έχει αναπτυχθεί μέχρι στιγμής σε περίπου 30% των σταθμών βάσης παγκοσμίως.
Από τους περίπου 320 παρόχους υπηρεσιών επικοινωνιών (CSPs) που προσφέρουν αυτή τη στιγμή εμπορικές υπηρεσίες 5G, λιγότερο από το 20% χρησιμοποιεί 5G Standalone (SA). Η πυκνότητα των σταθμών βάσης μεσαίας ζώνης και 5G SA θεωρείται βασικός καταλύτης για την αξιοποίηση του πλήρους δυναμικού του 5G, συμπεριλαμβανομένων των προγραμματιζόμενων και ευφυών δυνατοτήτων δικτύου.
Σχεδόν το 60% από τις 6,3 δισεκατομμύρια παγκόσμιες συνδρομές 5G που προβλέπονται έως το τέλος του 2030 αναμένεται να είναι συνδρομές 5G Standalone (SA).
Όσον αφορά στην παγκόσμια κίνηση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας, τα δίκτυα 5G προβλέπεται να διαχειρίζονται περίπου το 80% της συνολικής κίνησης δεδομένων κινητής τηλεφωνίας έως το τέλος του 2030, σε σύγκριση με το 34% μέχρι το τέλος του 2024.
Η Ασύρματη Σταθερή Πρόσβαση (Fixed Wireless Access – FWA) συνεχίζει να αυξάνει τη δημοτικότητά της παγκοσμίως ως η δεύτερη μεγαλύτερη χρήση του 5G μετά την ενισχυμένη Κινητή Ευρυζωνικότητα (enhanced Mobile Broadband – eMBB).
Σε τέσσερις από τις έξι περιοχές, περισσότερο από το 80% των παρόχων υπηρεσιών επικοινωνιών (CSPs) προσφέρουν πλέον Ασύρματη Σταθερή Πρόσβαση (FWA). Ο αριθμός των παρόχων FWA που προσφέρουν προγράμματα τιμολόγησης βασισμένα στην ταχύτητα – με παραμέτρους δεδομένων καθόδου και ανόδου παρόμοιες με αυτές των υπηρεσιών καλωδιακής ή οπτικής ίνας