Με τα οφέλη της ευελιξίας, επεκτασιμότητας, αυξημένης διαθεσιμότητας και μείωσης του κόστους, οι hybrid multi-cloud υποδομές γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς στις σύγχρονες επιχειρήσεις και οργανισμούς. Οι εν λόγω υλοποιήσεις, τους επιτρέπουν να εκμεταλλεύονται την αποδοτικότητα και την ευελιξία των πόρων που προσφέρουν τα δημόσια cloud, ενώ παράλληλα να διατηρούν τον πλήρη έλεγχο των κρίσιμων και ευαίσθητων δεδομένων και εφαρμογών στα τοπικά κέντρα δεδομένων. Παρ’ όλα αυτά, λόγω της συνθετότητας αυτών των περιβαλλόντων, δημιουργούνται προκλήσεις στον τομέα της διαχείρισης και της ασφάλειας της υποδομής που απαιτούν εξειδικευμένες πρακτικές για την ακεραιότητα των δεδομένων και των συστημάτων.

 

Βαγγέλης Μαραντίδης

Senior Solutions Manager, Uni Systems

www.unisystems.com

 

 

 

Με τα οφέλη της ευελιξίας, επεκτασιμότητας, αυξημένης διαθεσιμότητας και μείωσης του κόστους, οι hybrid multi-cloud υποδομές γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς στις σύγχρονες επιχειρήσεις και οργανισμούς. Οι εν λόγω υλοποιήσεις, τους επιτρέπουν να εκμεταλλεύονται την αποδοτικότητα και την ευελιξία των πόρων που προσφέρουν τα δημόσια cloud, ενώ παράλληλα να διατηρούν τον πλήρη έλεγχο των κρίσιμων και ευαίσθητων δεδομένων και εφαρμογών στα τοπικά κέντρα δεδομένων. Παρ’ όλα αυτά, λόγω της συνθετότητας αυτών των περιβαλλόντων, δημιουργούνται προκλήσεις στον τομέα της διαχείρισης και της ασφάλειας της υποδομής που απαιτούν εξειδικευμένες πρακτικές για την ακεραιότητα των δεδομένων και των συστημάτων.

Οι προκλήσεις ασφαλείας στις hybrid multi-cloud υποδομές

Από τις βασικότερες προκλήσεις που προκύπτουν από τη χρήση των hybrid multi-cloud υποδομών είναι η αυξημένη πολυπλοκότητα στη διαχείριση των συστημάτων και των δεδομένων, κάτι που απαιτεί πιο εξελιγμένες στρατηγικές και τεχνικές ασφάλειας.

Αφενός, το γεγονός ότι κάθε πάροχος έχει τις δικές του δυνατότητες και εργαλεία μπορεί να οδηγήσει σε κενά ή ασυμβατότητες στις πολιτικές ασφαλείας, αν δεν υπάρχει ο κατάλληλος συντονισμός. Αφετέρου, οι επιχειρήσεις, καλούνται να διαχειριστούν πολλαπλά περιβάλλοντα και οφείλουν να διασφαλίσουν ότι οι πολιτικές ασφάλειας είναι εναρμονισμένες και λειτουργούν αποτελεσματικά σε όλες τις cloud υποδομές. Παράλληλα, καθώς τα δεδομένα και οι εφαρμογές βρίσκονται διασκορπισμένα σε διαφορετικά συστήματα και περιβάλλοντα, αυτομάτως, αυξάνονται και τα σημεία που πρέπει να προστατευτούν από πιθανές επιθέσεις. Τέλος, τίθεται και το κύριο ζήτημα της κανονιστικής συμμόρφωσης: οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να κινούνται σε συγκεκριμένα κανονιστικά πλαίσια όπως για παράδειγμα ο GDPR για την προστασία των δεδομένων, ανεξάρτητα από το πού αποθηκεύονται ή μεταφέρονται.

Σύγχρονες πρακτικές ασφαλείας για τη hybrid multi-cloud υποδομή

Σε αυτά τα πολυπαραγοντικά περιβάλλοντα, για να διασφαλιστεί η προστασία των δεδομένων και των συστημάτων σε μια hybrid multi-cloud υποδομή, οι επιχειρήσεις οφείλουν να εφαρμόζουν συγκεκριμένες πρακτικές ασφαλείας που συνδυάζουν προηγμένες τεχνολογίες και στρατηγικές διαχείρισης. Πιο συγκεκριμένα:

1. Zero Trust Security

Η αρχιτεκτονική λύση του Zero Trust έχει αναδειχθεί ως η πλέον σύγχρονη και αποτελεσματική προσέγγιση για την ασφάλεια στο cloud. Κοινώς, αντί να θεωρείται ότι οι χρήστες και τα συστήματα εντός του δικτύου είναι αξιόπιστα, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, λειτουργεί με την υπόθεση ότι κάθε χρήστης, συσκευή ή εφαρμογή μπορεί να αποτελεί απειλή. Έτσι, εφαρμόζονται αυστηρά πρωτόκολλα ταυτοποίησης και ελέγχου πρόσβασης σε όλους, ανεξάρτητα από το αν βρίσκονται εντός ή εκτός του οργανισμού. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει:

  • Αυστηρή ταυτοποίηση: Με τη χρήση πολυπαραγοντικής αυθεντικοποίησης (MFA) και άλλων μεθόδων αναγνώρισης, όλοι οι χρήστες και οι συσκευές πρέπει να αυθεντικοποιούνται ανεξάρτητα από την τοποθεσία ή την κατηγορία τους.
  • Αυστηρός έλεγχος πρόσβασης: Οι χρήστες και οι συσκευές έχουν πρόσβαση μόνο σε συγκεκριμένα δεδομένα ή εφαρμογές που είναι απαραίτητα για την εργασία τους.
  • MicroSegmentation: Διαχωρισμός των δικτύων και των εφαρμογών σε μικρά τμήματα (segments). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σε περίπτωση κάποιου συμβάντος ασφάλειας, να περιορίζεται η επιφάνεια που δέχεται επίθεση, επιτυγχάνοντας τον περιορισμό παράπλευρων απωλειών.

2. Κρυπτογράφηση δεδομένων σε όλα τα στάδια

Η κρυπτογράφηση των δεδομένων αποτελεί έναν από τους πιο βασικούς και απαραίτητους τρόπους προστασίας τους σε μία hybrid multi-cloud υποδομή. Τα δεδομένα πρέπει να κρυπτογραφούνται τόσο όταν αποθηκεύονται, όσο και κατά τη μεταφορά τους μεταξύ των διαφόρων συστημάτων. Παρότι ορισμένοι cloud πάροχοι προσφέρουν ενσωματωμένες λύσεις κρυπτογράφησης, είναι πολύ σημαντικό οι επιχειρήσεις να εφαρμόζουν και τις δικές τους στρατηγικές για μεγαλύτερο έλεγχο, άρα κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο (end-to-end encryption). Με τον τρόπο αυτό, προστατεύονται τα δεδομένα σε όλα τα στάδια, από την αποθήκευση έως τη μεταφορά, ενώ διασφαλίζεται ότι ακόμη και αν τα δεδομένα υποκλαπούν, δεν μπορούν να αποκρυπτογραφηθούν χωρίς τα κατάλληλα κλειδιά. Ταυτόχρονα, πρέπει να γίνεται και αυστηρή διαχείριση των κλειδιών με περιορισμό πρόσβασης σε αυτά μόνο από εξουσιοδοτημένους χρήστες και υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

3. Συνεχής παρακολούθηση και ανάλυση απειλών

Σε μια hybrid multi-cloud υποδομή η συνεχής παρακολούθηση των συστημάτων είναι ζωτικής σημασίας για την άμεση ανίχνευση και αντιμετώπιση πιθανών απειλών και ανωμαλιών. Μέσω εργαλείων παρακολούθησης, συλλέγονται δεδομένα από όλη την υποδομή και παρέχεται αναγνώριση και ανάλυση ύποπτων δραστηριοτήτων σε πραγματικό χρόνο. Επιπλέον, τα εργαλεία αυτά ειδοποιούν άμεσα για πιθανές απειλές και αναλύουν τη συμπεριφορά με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης (AI και Machine Learning), η οποία υποστηρίζει την αναγνώριση μοτίβων κακόβουλης συμπεριφοράς ώστε να προειδοποιεί άμεσα για πιθανές επιθέσεις από εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες. Ως εκ τούτου, προτείνεται ανεπιφύλακτα η εγκατάσταση συστημάτων ανίχνευσης και πρόληψης εισβολών.

4. Ενοποιημένη διαχείριση ασφάλειας και αυτοματοποίηση

Μια ολιστική προσέγγιση, επίσης περιλαμβάνει και την ενοποιημένη διαχείριση ασφάλειας ώστε να διασφαλίζεται η ενιαία και ομοιγενής εφαρμογή των μέτρων προστασίας. Στο ίδιο πλαίσιο, η αυτοματοποίηση παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο, καθώς επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αντιδρούν ταχύτερα σε περιστατικά ασφάλειας. Συστήνεται, ως εκ τούτου, η υλοποίηση λύσεων τύπου Security Orchestration, Automation, and Response (SOAR) που σκοπός τους είναι να επιτρέπουν την ταχεία απόκριση σε επιθέσεις με την ενσωμάτωση και αυτοματοποίηση της ασφάλειας σε πολλαπλά επίπεδα. Η ενοποίηση των εργαλείων ασφάλειας σε μια πλατφόρμα προσφέρει κεντρική διαχείριση, επιτυγχάνοντας έτσι καλύτερη εποπτεία και έλεγχο της υποδομής.

Ανακεφαλαιώνοντας, η ασφάλεια μίας hybrid multi-cloud υποδομής αποτελεί μία σύνθετη διαδικασία που απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση και εξειδικευμένες στρατηγικές. Οι επιχειρήσεις προτείνεται να υιοθετήσουν προηγμένες πρακτικές, όπως Zero Trust, συνεχή παρακολούθηση και ανάλυση απειλών και κρυπτογράφηση δεδομένων με σκοπό να προστατεύσουν τα δεδομένα τους και τις εφαρμογές τους, ανεξάρτητα από το πού φιλοξενούνται ώστε να διασφαλίσουν την ακεραιότητα των συστημάτων τους.

H εμπειρία μας στη Uni Systems έχει δείξει ότι η διαρκής επένδυση σε συνεργασίες με μεγάλους κατασκευαστές κυβερνοασφάλειας, αλλά και η αναζήτηση νέων λύσεων, είναι απαραίτητη. Επίσης, έχουμε αναπτύξει ένα σύνολο υπηρεσιών για την ασφάλεια των Hybrid Multi-Cloud υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των:

  • Συλλογή και ανάλυση απαιτήσεων ασφάλειας
  • Ανάλυση κινδύνου και αξιολόγηση ευπάθειας (Risk Assessment)
  • Δοκιμές Διείσδυσης σε υποδομές (Penetration Tests)
  • Συμβουλευτικές υπηρεσίες ασφάλειας
  • Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση προσωπικού

Με το αυξανόμενο τοπίο απειλών, οι επιχειρήσεις οφείλουν να επενδύουν προληπτικά στην ασφάλεια των υποδομών, ώστε να προστατεύονται από απειλές στον κυβερνοχώρο. Έτσι η hybrid multi-cloud υποδομή καθίσταται ένα ευέλικτο και ταυτόχρονα ασφαλές και αξιόπιστο περιβάλλον για τις σύγχρονες επιχειρήσεις.