Η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική εκμάθηση βρίσκονται σχεδόν καθημερινά στους τίτλους ειδήσεων των μεγαλύτερων ειδησεογραφικών ιστοσελίδων, ενώ περιβάλλονται και από έντονη ρητορική για τις επόμενες εξελίξεις στον χώρο. Άραγε, θα εκμεταλλευτούν περαιτέρω οι κυβερνοεγκληματίες τη μηχανική εκμάθηση για να επινοήσουν νέες επιθέσεις; Και θα μπορέσουν οι αμυνόμενοι να κατασκευάσουν ένα μοντέλο μηχανικής εκμάθησης ικανό να ανιχνεύει όλα τα κακόβουλα προγράμματα;
Στη Sophos, πιστεύουν ότι η μηχανική εκμάθηση είναι ένα ουσιαστικό και κρίσιμο κομμάτι της κυβερνοασφάλειας, ωστόσο οφείλει να αποτελεί μόνο ένα τμήμα μιας ευρύτερης λύσης για να είναι αποτελεσματική.
Δεν είναι συνετό για οποιοδήποτε προϊόν ασφάλειας να βασίζεται αποκλειστικά στη μηχανική εκμάθηση ως πρωτεύον ή μοναδικό επίπεδο άμυνας. Μια προσέγγιση του τύπου «όλα τα αυγά-σε-ένα-καλάθι» διευκολύνει στην ουσία τους τους επιτιθέμενους, και τους αφήνει μόνο με μία πόρτα για να «σπάσουν». Ένα προϊόν που βασίζεται σε μία ουσιαστική προσέγγιση πολλαπλών τεχνολογιών, όπως είναι το Sophos Intercept Xπροβάλλει ένα συμπληρωματικό και ενισχυτικό σύνολο εμποδίων που θα πρέπει να ξεπεραστούν ταυτόχρονα για να εκτελεστεί με επιτυχία μία επίθεση.
Η μηχανική μάθηση είναι μόνο μία από ένα σύνολο τεχνολογιών προστασίας στο Intercept X που έχει σχεδιαστεί για τον εντοπισμό κακόβουλων προγραμμάτων και δυνητικά ανεπιθύμητων εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένων και άγνωστων απειλών. Στη Sophos πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα την εφαρμογή της μηχανικής εκμάθησης, πέρα από το να κάνει απλώς προβλέψεις για αρχεία. Επιπλέον, η Sophos συμπεριλαμβάνει επιπλέον και «συμβούλους» στο προϊόν EDR της (Endpoint Detection & Response), για να παρέχει πρόσθετη πληροφόρηση και να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων. Ο στόχος της Sophos με την παροχή αυτών των «συμβούλων», είναι να παρέχει την διαίσθηση και το ένστικτο των ειδικών αναλυτών κακόβουλου λογισμικού στον χειρισμό ύποπτων (καθώς συγκρίνονται με τα κατηγορηματικά κακόβουλα) γεγονότων ή αντικειμένων.
Μηχανική εκμάθηση: Ένας στόχος
Οι κυβερνοεγκληματίες ανέκαθεν αναζητούσαν νέους και εύκολους τρόπους να παραβιάζουν συστήματα και να ελίσσονται τριγύρω από δίκτυα. Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι θα αναζητούσαν τρόπους να στοχεύσουν ένα μοντέλο μηχανικής εκμάθησης και να το εξαπατήσουν να σκέφτεται ότι μια επίθεση είναι «ασφαλής». Η Sophos έχει προετοιμαστεί για ένα τέτοιο γεγονός καθώς και για άλλα είδη πιθανών και εξελισσόμενων τεχνικών επίθεσης.
Η στρατηγική της Sophos για να παραμείνουν τα προϊόντα της ανθεκτικά σε τέτοιου είδους επιθέσεις είναι να διεξαγάγει επιμελείς, κορυφαίες στην βιομηχανία έρευνες στον τομέα των νευρωνικών δικτύων και στην αρχιτεκτονική τους, καθώς και να ενοποιήσει τις παραδοσιακές και τις επόμενης γενιάς τεχνολογίες ασφαλείας σε μια ενιαία λύση. Σε αυτό περιλαμβάνονται πολλαπλά επίπεδα ανάλυσης, συμπεριφορικές ανιχνεύσεις, στατικές ανιχνεύσεις, «heuristics», μοντέλα μηχανικής εκμάθησης, τεχνικές ant-exploitation, τεχνολογία anti-ransomware κ.ά. Η Sophos ονομάζει το παραπάνω «Η δύναμη του Συν».
Μόνο μέσω της προσεγμένης αρχιτεκτονικής, παράλληλα με ανεξάρτητες, αγνωστικές και συμπληρωματικές τεχνολογίες προστασίας, η δύναμη της μηχανικής εκμάθησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ασφαλώς.
Offensive Security από τη Sophos
Η Sophos διεξάγει έρευνες «offensive security» για μοντέλα μηχανικής εκμάθησης για περισσότερα από δυόμισι χρόνια, στο πλαίσιο της εσωτερικής έρευνας της εταιρείας για την ασφάλεια της μηχανικής εκμάθησης και τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των προϊόντων.
Ήδη από τον Φεβρουάριο του 2017, η Sophos κατάφερε να δημιουργήσει ένα προηγμένο, αγνωστικιστικό μοντέλο «proof-of-concept» που μπορούσε να ξεγελάσει τα περισσότερα, αν όχι όλα, μοντέλα μηχανικής μάθησης, μεταλλάσσοντας ένα γνωστό-καλό αρχείο σε ένα κακόβουλο αρχείο. Η συντριπτική πλειοψηφία των μοντέλων πίστευε ότι το αρχείο που μεταλλάχθηκε ήταν το αρχικό, γνωστό-καλός αρχείο. Ακόμη και σήμερα, το ίδιο «proof-of-concept» μπορεί και εξαπατά την πλειονότητα των μοντέλων μηχανικής εκμάθησης σε λύσεις ασφάλειας endpoint.
Σημείωση: Επιλέξαμε να μην διαθέσουμε ευρέως την σχετική έρευνα για να μην καταλήξει σε χέρια κακόβουλων.
Προβλέποντας τις κινήσεις των αντιπάλων, και κατανοώντας τις προσεγγίσεις που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν, η Sophos υπογραμμίζει τη σημασία της στρατηγικής της για την παροχή πολλαπλών αμυντικών τεχνολογιών που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τεχνικών και δυνατοτήτων.
Κυβερνοασφάλεια από την Sophos
Η ομάδα SophosLabs Data Science είναι σημαντικός συνεργάτης στον τομέα της έρευνας τεχνητής νοημοσύνης, όπως αποδεικνύεται από τις τεχνικές εργασίες στην ιστοσελίδα της Sophos ή τις καταχωρίσεις της εταιρείας στο Google Scholar. Η εκτεταμένη και διαρκής έρευνα και η δημοσίευση των αμυντικών καινοτομιών μας αποτελεί πυλώνα της ηθικής της Sophos. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας επηρεάζουν και καθορίζουν τη σύνθεση και την ενορχήστρωση των τεχνολογικών επιπέδων προστασίας στο Intercept X και σε όλες τις άλλες λύσεις της Sophos.
Η έρευνά της Sophos επηρεάζει τις βελτιστοποιήσεις που πραγματοποιούνται διαρκώς στα προϊόντα της ώστε να είναι λιγότερο επιρρεπή στις απόπειρες επιθέσεων από αντιπάλους. Επιπλέον, τα στρώματα άμυνας της Sophos έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν «ανεξάρτητα», έτσι ώστε, στην περίπτωση που μία απειλή διαφύγει της προστασίας ενός επιπέδου, στο επόμενο επίπεδο δεν θα τα καταφέρει.
Η ψηφιακή ασφάλεια, όπως και η φυσική ασφάλεια, έχει πολλές παραλλαγές. Σκεφτείτε ένα κτίριο και πως θα μπορούσε να προστατευθεί. Αν δεν χτίζατε τίποτα άλλο, παρά ένα τεράστιο τείχος, ενδεχομένως αρχικά να αποδειχθεί δύσκολο στην αναρρίχηση του, ωστόσο τελικά κάποιος θα βρει έναν τρόπο να αναρριχηθεί μέχρι την κορυφή του (ή να περάσει κάτω από αυτό).
Τώρα σκεφτείτε ένα φρούριο. Ένοπλοι φρουροί, σκυλιά, κάμερες CCTV, καλώδια ή λέιζερ ανίχνευσης, συρματοπλέγματα και αισθητήρες κίνησης. Μπορεί να καταφέρετε να ανεβείτε στον τοίχο, αλλά έχετε ακόμα πολλά επιπλέον εμπόδια μπροστά σας που θα είναι δύσκολο αν όχι ακατόρθωτο να ξεπεράσετε.
Είναι εύκολο να δημιουργήσεις ένα επίπεδο ασφάλειας, αλλά είναι και επίσης πολύ εύκολο να παρακαμφθεί. Ο στόχος της Sophos ήταν πάντα η κατασκευή φρουρίων.
πηγή: NSS.gr