Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την ανακοίνωσή της σχετικά με το ασφαλές και βιώσιμο ηλεκτρονικό εμπόριο, εξετάζοντας το κρίσιμο ζήτημα της διασφάλισης ισότιμων όρων ανταγωνισμού μεταξύ εταιρειών με έδρα στην ΕΕ και εταιρειών με έδρα εκτός ΕΕ.
Επίσης, λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση των κινδύνων από τις εισαγωγές προϊόντων χαμηλής αξίας που πωλούνται διαδικτυακά από εμπόρους λιανικής πώλησης εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ή από αγορές που φιλοξενούν εμπόρους εκτός ΕΕ.
Η Επιτροπή προωθεί δράσεις, μεταξύ άλλων, στους τομείς των τελωνείων και του εμπορίου, όπως η έναρξη τελωνειακών ελέγχων, η προστασία των καταναλωτών και οι Πράξεις για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες και τις Ψηφιακές Αγορές.
Πέρυσι, 4,6 περίπου δισεκ. αποστολές μικρής αξίας, δηλαδή εμπορεύματα αξίας που δεν υπερβαίνει τα 150 EUR, εισήλθαν στην αγορά της ΕΕ, ήτοι 12 εκατ. δέματα ημερησίως. Ο αριθμός αυτός είναι διπλάσιος από ό,τι το 2023 και τριπλάσιος από ό,τι το 2022, ενώ πολλά από αυτά τα εμπορεύματα διαπιστώθηκε ότι δεν συμμορφώνονται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Αυτή η εκθετική ανάπτυξη εγείρει πολλές ανησυχίες. Κυρίως, επειδή όλο και περισσότερα επιβλαβή προϊόντα εισέρχονται στην ΕΕ. Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι πωλητές, οι οποίοι τηρούν τα υψηλά μας πρότυπα προϊόντων, κινδυνεύουν να πληγούν από αθέμιτες πρακτικές και από την πώληση εμπορευμάτων παραποίησης/απομίμησης μέσω διαδικτυακών αγορών. Τέλος, ο μεγάλος αριθμός συσκευασιών που αποστέλλονται και μεταφέρονται έχουν αρνητικό περιβαλλοντικό και κλιματικό αποτύπωμα.
Στην ανακοίνωση, η Επιτροπή παρουσιάζει όλα τα εργαλεία που έχει ήδη στη διάθεσή της η ΕΕ και επισημαίνει τις πρωτοβουλίες που συζητούνται επί του παρόντος από τους συννομοθέτες. Επιπλέον, προτείνει νέες κοινές δράσεις για την αντιμετώπιση των ανησυχιών που εγείρει η αλματώδης αύξηση μη ασφαλών, παραποιημένων και άλλως μη συμμορφούμενων ή παράνομων προϊόντων που εισέρχονται στην αγορά.