Τα γεγονότα του 2020 συνεχίζουν να αποδεικνύουν ότι η τεχνολογία είναι κρίσιμη για την επιτυχία σε έναν κόσμο ψηφιακής ή ηλεκτρονικής εκπαίδευσης. Εν πρώτοις μπορεί να μην κρίνεται ως εξαιρετικής σημασίας, ωστόσο ο ρόλος της τεχνολογίας edge computing είναι καίριος, καθώς καλείται να καλύψει την αναπόφευκτη και συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για χρόνο συνεχούς λειτουργίας του IT, απρόσκοπτη επιχειρησιακή συνέχεια, συνδεσιμότητα και διαθεσιμότητα.
Στην Ελλάδα, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια επιτακτική ανάγκη προσαρμογής του τρόπου εκπαίδευσης και άμεσης μετάβασης από το φυσικό στο ψηφιακό περιβάλλον μαθημάτων. Για να είναι επιτυχημένη η ψηφιακή εκπαίδευση, οι αποτυχίες στην παροχή ενέργειας απλά δεν αποτελούν επιλογή, και τόσο τα ιδρύματα όσο και οι χρηματοδότες τους πρέπει να βρουν τα μέσα για να εκσυγχρονίσουν την τεχνολογία πληροφορικής τους, ώστε να επιτύχουν συνεπείς και εντυπωσιακές εμπειρίες μάθησης. Τα προηγμένα υπολογιστικά συστήματα, που ενσωματώνουν ανθεκτική εφεδρική ισχύ, όπως τροφοδοσία αδιάλειπτης παροχής ισχύος (UPS), ενσωματωμένη πληροφορική, λογισμικό και απομακρυσμένη παρακολούθηση, θα χρειαστούν αναμφίβολα για την υποστήριξη και την ενεργοποίηση όλων αυτών των μελλοντικών τεχνολογιών.
Τι είναι το edge computing και γιατί κρίνεται απαραίτητο στην Ελλάδα;
Ευρέως κατανοητή ως στρατηγική τοποθέτησης υπολογιστικών πόρων ή αποθήκευσης στο άκρο των δικτύων, το edge computing φέρνει τα δεδομένα και τις εφαρμογές πιο κοντά στις συσκευές, τις πηγές δεδομένων και τους χρήστες τους. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν micro-data center έννοιες όπου, αντί να υπάρχει ένα κεντρικό data center με το οποίο όλες οι συσκευές τελικού σημείου ‘συνομιλούν’, ένας μεγάλος αριθμός ευπροσάρμοστων ή τοπικών edge data centers βρίσκονται πιο κοντά στις εφαρμογές που εξυπηρετούν.
Σε σχολεία και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, οι edge εφαρμογές μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση δεδομένων και συστημάτων πληροφορικής σε πολλαπλές κατανεμημένες κεντρικές εγκαταστάσεις. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η ανάπτυξη τεχνολογίας πληροφορικής σε φοιτητικές εστίες. Με μια συνεχή επέκταση της ηλεκτρονικής εκμάθησης και της απομακρυσμένης προσβασιμότητας, οι μαθητές έχουν πιο συχνά πρόσβαση σε υλικό εκμάθησης με μεγάλες απαιτήσεις σε δεδομένα από τα δωμάτιά τους, ειδικά στις τρέχουσες συνθήκες lockdown που βρίσκεται η χώρα. Κατά συνέπεια, οι ομάδες IT κατασκευάζουν μικρότερες αίθουσες διακομιστών, οι οποίες συχνά είναι ασφαλή micro data centers, σε όσο το δυνατόν πιο κοντινή απόσταση – μια πρόκληση που αυξάνεται ραγδαία.
Τα πλεονεκτήματα των υπολογιστικών άκρων περιλαμβάνουν εφεδρεία (χωρίς μοναδικό σημείο βλάβης) και ταχύτερους συνολικούς χρόνους απόκρισης σε ένα κατανεμημένο δίκτυο. Καθώς τα δεδομένα δεν χρειάζεται να ταξιδέψουν τόσο μακριά, αντίθετα η επεξεργασία τους γίνεται στο άκρο.
Η τεχνολογία Edge computing, επίσης γνωστή ως κατανεμημένη τεχνολογία πληροφορικής, μπορεί να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις στην απόδοση του cloud computing, ακόμη και να διευκολύνει την πορεία προς τους κανονισμούς δεδομένων ή τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς μέσω καλύτερης και πιο τοπικής διαχείρισης δεδομένων. Αυτά τα ζητήματα γίνονται όλο και πιο πιεστικά με την διαρκώς αυξανόμενη ψηφιοποίηση και την άνοδο των εφαρμογών Internet of Things (IoT). Σήμερα, οι συνδεδεμένες συσκευές Gargantuan 38,6 bn αναμένονται παγκοσμίως μέχρι το 2025.