Ήταν μία λαμπρή ημέρα, σε ένα επίσης λαμπερό περιβάλλον. Όλη η ιστορία των 25 ετών κινητής τηλεφωνίας, των 20 ετών του συνεδρίου InfoCom, αλλά και το μέλλον, που χτίζεται πάνω σε αυτά, βρέθηκε συγκεντρωμένο στο Μέγαρο Μουσικής την περασμένη Τετάρτη 21/11.
Γρήγορες εναλλαγές μεταξύ απολογισμών, συλλογισμών και προϋπολογισμών, νέα γενιά ευρυζωνικότητας και νέα γενιά κινητής, συνέθεσαν ένα καμβά πολύχρωμο και κυρίως αισιόδοξο.
Αυτή τη φορά οι προβληματισμοί έδωσαν τη θέση τους σε υλοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως τα σταθερά δίκτυα υψηλών ταχυτήτων, ενώ για πρώτη φορά, από τα πλέον επίσημα χείλη, ακούστηκαν αρκετές πληροφορίες για το 5G και οι μελλοντικές του εφαρμογές.
Truth well told θα λέγαμε, αφού έγιναν αναφορές ακόμα και για το κόστος του φάσματος σε σχέση με το ROI.
Βέβαια, η υπερφορολόγηση, το αντιεπενδυτικό κλίμα και το country risk, παραμένουν ψηλά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά, και αυτή τη φορά οι CEOs των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών τα είπαν ευθέως και στον Γενικό Γραμματέα, Βασίλη Μαγκλάρα, που εκπροσώπησε την πολιτεία.
Αν θέλαμε έναν γρήγορο απολογισμό, εν είδει συμπεράσματος, θα λέγαμε ότι η αγορά αρχίζει να δείχνει σημεία αισιοδοξίας, αν και η ανάκαμψη είναι μία λέξη που κανείς δεν τολμά ακόμα να αναφέρει.
Προς το παρόν όλοι αρκούνται στη σταθεροποίηση, κάτι που έτσι κι αλλιώς είναι το ζητούμενο πριν τα νούμερα δείξουν ανάκαμψη.
Όλοι πια συμφωνούν ότι οι στρεβλώσεις που προκαλούν οι επιβαρύνσεις υπέρ των κρατικών εσόδων, είναι το μεγαλύτερο βαρίδι σήμερα, στη διείσδυση Δικτύων Νέας Γενιάς και της χρήσης δεδομένων κινητής.
Οπότε, αν κάνει ο καθένας σωστά τη δουλειά του, όλα θα μπορούσαν να πάνε καλύτερα.
Με άλλα λόγια οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών να αναπτύξουν τα δίκτυά τους επενδύοντας στη χώρα, ενώ η πολιτεία θα πρέπει σίγουρα να κάνει βήματα απελευθέρωσης του υπερβολικού βάρους…
5G: ναι μεν αλλά πώς και πόσο;
Πολύ ενδιαφέρον ήταν το round table των CEOs των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, Cosmote, Vodafone και Wind.
O Μιχάλης Τσαμάζ από την Cosmote, o Χάρης Μπρουμίδης της Vodafone και ο Νάσος Ζαρκαλής της Wind, συμφώνησαν στην εκτίμηση πως η φετινή χρονιά θα κλείσει με μία αύξηση στα έσοδα από υπηρεσίες της τάξεως του 1%-2%, κάτι που αν και δεν είναι λόγος πανηγυρισμού, είναι σίγουρα θετικό. Έκπληξη αποτέλεσε το γεγονός ότι αν και μέχρι τώρα οι πάροχοι απέφευγαν να κάνουν πρακτική συζήτηση για το 5G, o κ. Τσαμάζ άνοιξε το θέμα της δημοπρασίας για την απόκτηση φάσματος 5G, η οποία προγραμματίζεται για το τέλος του 2019.
Ο πρόεδρος της Cosmote τόνισε ότι από τη στιγμή που από τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες δεν υπάρχει ακόμη πλάνο αναφορικά με τον τρόπο κατά τον οποίο θα προέλθουν τα επιπλέον έσοδα γι’αυτές, η πολιτεία δεν θα πρέπει να κάνει μία δημοπρασία αποκλειστικά για να συγκεντρώσει έσοδα.
Και οι τρεις CEO συμφώνησαν ότι θα απαιτηθεί τουλάχιστον μία πενταετία από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν τα δίκτυα 5G, μέχρι να αρχίσουν να έρχονται τα επιπλέον έσοδα.
Μία πρόταση θα ήταν π.χ. να δοθούν οι άδειες 5G με τη δέσμευση ότι θα γίνουν επενδύσεις που θα βοηθήσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, οπότε θα μπορούσε να υπάρχει μίας μορφής ανταποδοτικότητα.
Την άποψη αυτή ενισχύει και το παράδειγμα της Νότιας Κορέας, στο οποίο αναφέρθηκε ο Srini Gopalan, επικεφαλής της Deutsche Telekom για την Ευρώπη.
Επισήμανε ότι η Νότια Κορέα έχει αποκτήσει εξαιρετικά προηγμένες δικτυακές υποδομές λόγω του γεγονότος ότι το φάσμα συχνοτήτων έχει εκχωρηθεί έναντι πολύ χαμηλού τιμήματος.
Δηλαδή το κράτος έκανε μία παραχώρηση έχοντας ως στόχο να δημιουργήσει μία οικονομία που θα ήταν ανταγωνιστική χάρη στην αξιοποίηση των τεχνολογιών.
Αν θέλουμε βέβαια να είμαστε ρεαλιστές, στην Ελλάδα -και όχι μόνο- οι πολιτικοί πιστεύουν, πολύ περισσότερο από το όραμα, ότι money makes the world go round.
Για να δούμε αν αυτή τη φορά θα διαψευστούμε…
πηγή: Weekly Telecom