Η τάση του Internet of Everything (IoE) κερδίζει συνεχώς έδαφος και αρχίζει να εφαρμόζεται σε πολλούς τομείς. Ένας από τους πλέον κρίσιμους τομείς εφαρμογής του Internet of Everything που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι μεταξύ άλλων και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Το όραμα Υπηρεσιών Άμυνας για τη διαχείριση των επιχειρήσεων στα πεδία των πολεμικών μαχών μέσα από μια δικτυο-κεντρική προσέγγιση ξεκίνησε το 1996 και βασίζονταν σε 4 βασικά χαρακτηριστικά:
- Δικτύωση όλων των εμπλεκόμενων δυνάμεων με σκοπό τον αποτελεσματικότερο διαμοιρασμό πληροφοριών
- Ανταλλαγή πληροφοριών και καλύτερη συνεργασία των δυνάμεων μεταξύ τους με σκοπό την ενίσχυση της ποιότητας των λαμβανόμενων πληροφοριών
- Κοινή αντίληψη της κατάστασης για την επίτευξη του ιδανικού συγχρονισμού των δυνάμεων άμυνας
- Συνδυασμός και των τριών παραπάνω για την αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας των επιχειρήσεων
Το όραμα αυτό, γίνεται πλέον πραγματικότητα, μέσω του Internet of Everything (IoE)
Το Δίκτυο και η πλατφόρμα του IoE
Η πλατφόρμα του IoE αποτελεί τη βάση για ένα δίκτυο στο οποίο επιτυγχάνεται διασύνδεση ανθρώπων, διαδικασιών, δεδομένων και συσκευών, προσφέροντας μια μεγάλη δυνατότητα σύγκλισης των λειτουργιών και υποδομών security – mobility – cloud και big data, στα πλαίσια των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Έως το 2020, αναμένεται να είναι συνδεδεμένες στο IοΕ, 50 δισεκατομμύρια συσκευές, έτσι ώστε να επικοινωνούν και να ανταλλάσσουν πληροφορίες μεταξύ τους, καθώς και να λαμβάνουν δεδομένα από m2m αισθητήρες. Αυτού του είδους η επικοινωνία, επιτρέπει την ανταλλαγή και την ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, καθώς και τον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό του τρόπου αντίδρασης και διαχείρισης κάθε γεγονότος, προσφέροντας έτσι στο πεδίο μάχης:
- Καλύτερη προστασία του ανθρώπινου δυναμικού των στρατευμάτων
- Παραγωγικότερες επιχειρήσεις
- Δυναμικές και καλύτερα αξιοποιήσιμες πληροφορίες
- Ικανοποιητικότερα αποτελέσματα στην έκβαση των μαχών
Αυτή η ενοποίηση των επικοινωνιών μηχανών και ανθρώπων, επιτρέπει τη λήψη των σωστών αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο, κάτι είναι που είναι ζωτικής σημασίας για την έκβαση των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Πιο αναλυτικά, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις η αξιοποίηση του IoE επιτρέπει την ενσωμάτωση αντικειμένων όπως τα κράνη, τα οχήματα, τα όπλα και τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα, σε ένα ασφαλές δίκτυο επικοινωνιών ώστε να παρέχεται το πλεονέκτημα της άμεσης πληροφόρησης.
Το σύνολο των στρατευμάτων και κυρίως οι αξιωματικοί που λαμβάνουν τις σημαντικές αποφάσεις, μπορούν να παραμένουν σε συνεχή επικοινωνία, αποκτώντας άμεση γνώση των κρίσιμων πληροφοριών προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες μίας μάχης.
Real time επικοινωνία στο πεδίο της μάχης
Στις μέρες μας, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις απαιτούν μη διακοπτόμενη επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο, μεταξύ των στρατευμάτων, των αξιωματικών, των διαφόρων αναλυτών και ειδικών καθώς και των μηχανών. Η ενοποίηση των συστημάτων C4ISR, αισθητήρων, βίντεο, συστημάτων φωνητικής επικοινωνίας και ανάλυσης δεδομένων και φορητών συσκευών, αυξάνει κατά πολύ τα επίπεδα ευελιξίας στο πεδίο της μάχης. Η αξιοποίηση της τεχνολογίας Cisco® IoE εξασφαλίζει δυνατότητες ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων, ασφάλειας σε πολλαπλά επίπεδα, δικτύωσης SDN και οπτικής απεικόνισης της δικτυακής δομής. Έτσι, δημιουργείται μια αρχιτεκτονική που επιτρέπει κάθε στρατιωτική αποστολή να παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο, να επανασχεδιάζεται και να μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε νέα απειλή τη στιγμή που αυτή ανακύπτει.
Η αρχιτεκτονική Cisco® IoE περιλαμβάνει:
- Δυνατότητες επεξεργασίας, αποθήκευσης και virtualization των διαθέσιμων πόρων στα data center
- Κόμβους fog computing, που επεκτείνουν το ΙΡ έως τους τελικούς χρήστες
- Βέλτιστες πολιτικές ασφαλείας μεταξύ data center και τελικών χρηστών
- Διασύνδεση μέσω του Cisco Intercloud Fabric
- Ασφαλείς δομές για επικοινωνία φωνής και βίντεο μέσω φορητών συσκευών
- Φορητοί αισθητήρες που μπορούν να φορεθούν στο πεδίο της μάχης
Η κεντρική διαχείριση, σε συνδυασμό με την εξελιγμένη δικτύωση και την παροχή ασφάλειας σε επίπεδο εφαρμογών, βοηθούν ουσιαστικά στην προστατευμένη πρόσβαση σε ευαίσθητές ή απόρρητες πληροφορίες και ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο ύπαρξης τρωτών σημείων. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο σωστός σχεδιασμός της δομής του IoE και η αξιόπιστη υλοποίηση του, είναι στοιχεία που θα διασφαλίσουν τη θετική έκβαση μιας στρατιωτικής επιχείρησης.
Προστασία μέσω αισθητήρων
Η ενοποιημένη επεξεργασία των δεδομένων που προέρχονται από τους αισθητήρες, που βρίσκονται στρατηγικά τοποθετημένοι σε ένα πεδίο μάχης, βοηθά στην έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των στρατευμάτων για οποιοδήποτε συμβάν, την μεταξύ τους ουσιαστική συνεργασία στις επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους. Επιπρόσθετα, διάφορες φορητές συσκευές, που αντλούν δεδομένα για τις ζωτικές λειτουργίες των στρατιωτών, την θερμοκρασία τους, τα επίπεδα ακτινοβολίας στα οποία εκτίθενται ή την δύναμη μιας κρούσης που δέχτηκαν, βοηθούν στην αμεσότερη αντίδραση και την παροχή ιατρικής βοήθειας κάτι που αποδεικνύεται σωτήριο στις περισσότερες περιπτώσεις.
Ασφαλές δίκτυο στο πεδίο της μάχης.
Η δημιουργία ενός δικτύου επικοινωνίας πολλαπλών σημείων στο πεδίο μάχης, μπορεί να επιφέρει πολλά πλεονεκτήματα και δυνατότητες, όμως από την άλλη πλευρά, δημιουργεί και αρκετές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια και ειδικότερα με το ενδεχόμενο μη εξουσιοδοτημένων προσβάσεων στα κρίσιμα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις δίκτυα. Καθώς το πλήθος των διασυνδεδεμένων αισθητήρων και συσκευών αυξάνεται και οι εφαρμογές video μεταβαίνουν σε IP δίκτυα, η σημασία της φυσικής αλλά και δικτυακής ασφάλειας καθίσταται ιδιαίτερα επιτακτική.
Η παλαιότερη τακτική της προστασίας των δεδομένων απλά και μόνο με τη χρήση firewalls, δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση, ειδικά στις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Σήμερα, είναι απαραίτητο όσο ποτέ άλλοτε η προστασία των δεδομένων να επεκταθεί σε όλες τις επιμέρους δομές μιας στρατιωτικής επιχείρησης, στα πλαίσια ενός νέου κατανεμημένου υπολογιστικού περιβάλλοντος, που είναι γνωστό ως FOG.
Κάθε στρατιωτικός οργανισμός, αλλά και οποιοσδήποτε οργανισμός επιθυμεί να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες του ΙοΕ, πρέπει πρωταρχικά να κατανοήσει τον τρόπο που θα μείνει προστατευμένος και αυτό προϋποθέτει τα εξής :
Ασφάλεια των αισθητήρων και των συσκευών. Όταν χρησιμοποιούνται αισθητήρες και συσκευές που έχουν περιορισμένο αποθηκευτικό χώρο και δυνατότητες επεξεργασίας για κρυπτογράφηση, πρέπει να γίνεται κρυπτογράφηση των δεδομένων στα σημεία, αποθήκευσης, επικοινωνίας και πρόσβασης
Ασφάλεια του Fog. Το Fog είναι ένα νέο κατανεμημένο υπολογιστικό επίπεδο, το οποίο περιλαμβάνει αισθητήρες, συσκευές, μηχανισμούς ανάλυσης αλλά και τελικούς χρήστες, καθορίζοντας έτσι ένα νέο επιχειρησιακό τρόπο τέλεσης των στρατιωτικών αποστολών, μέσω κατανεμημένου ελέγχου. Ουσιαστικά, παρέχει τη δυνατότητα να συγκεντρώνει, να αθροίζει και να διαχειρίζεται τα δεδομένα που αντλεί τοπικά και να συνδέεται με τον κεντρικό οργανισμό και άλλες cloud υποδομές για περαιτέρω ανάλυση και χρήση των αποτελεσμάτων. Το Fog είναι επίσης γνωστό ως Combat Cloud και πρέπει να διατηρείται ασφαλές, με δεδομένα ακέραια και προστατευμένα για όσο χρονικό διάστημα χρησιμοποιείται.
Ασφάλεια της αλυσίδας διανομής των δεδομένων. Τα δεδομένα πρέπει να διατηρηθούν ασφαλή από το σημείο στο οποίο δημιουργήθηκαν, σε όλη τη διαδρομή τους στο δίκτυο και στον τελικό προορισμό τους στο κέντρο δεδομένων. Η ασφάλεια πρέπει να διατηρηθεί τόσο κατά την διανομή των δεδομένων όσο και κατά την αντιγραφή και την ανάλυσή τους.
Το διασυνδεδεμένο πεδίο μάχης στη πράξη
Ο όραμα ενός διασυνδεδεμένου πεδίου μάχης γίνεται σήμερα πραγματικότητα. Ο στρατιώτης στο πεδίο των επιχειρήσεων μετατρέπεται σε μέρος ενός ευρύτερου δικτύου και ανάγεται σε έναν επικοινωνιακό κόμβο, που μπορεί να συλλέγει και να μεταδίδει δεδομένα από πολυάριθμες πηγές και ποικίλους δέκτες. Εν συνεχεία, τα δεδομένα διανέμονται σε ανώτερα στελέχη σε διάφορα επίπεδα της στρατιωτικής ιεραρχίας, όπου αναλύονται και βοηθούν στη λήψη εξαιρετικά εύστοχων αποφάσεων με το πλεονέκτημα της αντίδρασης σε πραγματικό χρόνο.
Πέραν, της ανάλυσης τόσο σε πραγματικό χρόνο όσο και μεταγενέστερα, με στόχο τον ορθότερο σχεδιασμό επιχειρήσεων, η χρήση του ΙοΕ δεν σταματά εκεί. Εξασφαλίζει την άμεση παροχή πόρων στο πεδίο της μάχης, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο. Το Cisco IoE Connected Battlefield μπορεί να παρέχει επικαιροποιημένες πληροφορίες για το επίπεδο που βρίσκονται οι κρίσιμες προμήθειες, τα πυρομαχικά, το νερό, τα τρόφιμα και τα καύσιμα και αλλάζει έτσι τελείως τον τρόπο διαχείρισης ενός επιχειρησιακού σχεδιασμού. Το ΙοΕ βοηθά επίσης στην αύξηση της απόδοσης και τον έλεγχο του κόστους μέσω αυτοματοποιημένων διαδικασιών.
Η συμβολή της Cisco
Αυτό λοιπόν που μπορεί κάποτε να φάνταζε ως ταινία επιστημονικής φαντασίας, είναι σήμερα ρεαλιστικός στόχος. Από τα δίκτυα νέας γενιάς μέχρι τις εφαρμογές mobility και cloud, η CISCO παρέχει πλέον μια ασφαλή και ενοποιημένη αρχιτεκτονική που διασύνδεει ανθρώπους, διαδικασίες, δεδομένα και συσκευές. Προσφέρει δηλαδή μια δικτυακή πλατφόρμα ως πυλώνα παγκόσμιας επικοινωνίας και συνεργασίας που συνδέει οργανισμούς μεταξύ τους και ενισχύει την αποτελεσματικότητα κάθε επιχειρησιακής λειτουργίας.
Η Cisco σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Άμυνας μπορεί να κάνει σήμερα πράξη το όραμα ενός δικτυο-κεντρικού πεδίου μαχών, δημιουργώντας μια ενοποιημένη δομή στις εκάστοτε επιχειρήσεις.