Mια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο George Washington προβλέπει ότι η κακόβουλη δραστηριότητα που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη θα εξελιχθεί σε καθημερινό φαινόμενο μέχρι τα μέσα του 2024. Λόγω αυτού, θα μπορούσε να επηρεάσει τα εκλογικά αποτελέσματα σε περισσότερες από 50 χώρες, που πραγματοποιούν εκλογικές διαδικασίες μέσα στην τρέχουσα χρονιά.
Αν και οι αναλυτές κρούουν εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου για την απειλή της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης στη διάδοση και την ενίσχυση της παραπληροφόρησης κατά τη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων, η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη ποσοτική επιστημονική ανάλυση που προβλέπει πώς οι «κακοί παράγοντες» θα κάνουν κατάχρηση της AI σε παγκόσμια κλίμακα.
«Όλοι μιλούν για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά πριν τη μελέτη μας δεν υπήρχε καμία επιστημονική ανάλυση για αυτήν την απειλή», δήλωσε ο Neil Johnson, επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο George Washington. «Δεν μπορείς να κερδίσεις μια μάχη χωρίς βαθιά κατανόηση του πεδίου της μάχης». Οι ερευνητές λένε ότι η μελέτη απαντά στο τι, πού και πότε θα χρησιμοποιηθεί κακόβουλα η AI και πώς μπορεί να ελεγχθεί η απειλή.
Ανάμεσα στα ευρήματά τους εντοπίζεται ότι, για μια τέτοια χρήση, απαιτούνται βασικά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (GPT), για τη χειραγώγηση των πληροφοριών στις διάφορες πλατφόρμες, και όχι πιο προηγμένα, όπως τα νεότερα GPT 3 και 4, τα οποία τείνουν να έχουν περισσότερα προστατευτικά κιγκλιδώματα για τον μετριασμό της κακόβουλης δραστηριότητας.
Την ίδια στιγμή, ένα «οδικό δίκτυο» σε 23 πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο είχε χαρτογραφηθεί σε προηγούμενη έρευνα του Johnson, θα επιτρέψει στις «κοινότητες» που παρουσιάζουν κακόβουλες δραστηριότητες να συνδέονται απευθείας με δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν
Αυτή η δραστηριότητα αναμένεται πως θα γίνει «καθημερινό φαινόμενο» μέχρι το καλοκαίρι του 2024. Για να το προσδιορίσουν αυτό, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δύο σύνολα δεδομένων. Το πρώτο προήλθε από αυτοματοποιημένες επιθέσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές των ΗΠΑ το 2008 και το δεύτερο από κινεζικές κυβερνοεπιθέσεις σε αμερικανικές υποδομές το 2013. Αναλύοντας αυτά τα σύνολα, μπόρεσαν να εξετάσουν τις πληροφορίες στο πλαίσιο της τρέχουσας τεχνολογικής προόδου.
Σύμφωνα με τα πορίσματα της μελέτης, οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να εφαρμόζουν τακτικές για τον περιορισμό της παραπληροφόρησης, σε αντίθεση με την αφαίρεση κάθε τμήματος περιεχομένου. Σημειώνεται πως η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Γραφείο Επιστημονικής Έρευνας της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και το Ίδρυμα Templeton.
infocom.gr BY ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΤΣΑΚΑΣ