Η κυβερνοασφάλεια βρίσκεται στο επίκεντρο της σημερινής ψηφιακής επανάστασης, ωστόσο παραμένει ένας από τους πιο ανδροκρατούμενους τομείς στην επιστήμη και την τεχνολογία. Τα δεδομένα από τη Zippia δείχνουν ότι ενώ οι γυναίκες κατέχουν το 48% των ρόλων στο ευρύτερο εργατικό δυναμικό, αντιπροσωπεύουν μόνο το 24% αυτού στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Στην ηγεσία, οι αριθμοί είναι λίγο πολύ παρόμοιοι – μόλις το 16% των αντιπροέδρων της βιομηχανίας κυβερνοασφάλειας είναι γυναίκες, ωστόσο ορισμένες εταιρείες, όπως η Check Point, το έχουν ξεπεράσει φτάνοντας το 20% των γυναικών VP παγκοσμίως.

Αυτή η ανισότητα είναι πρόβλημα μιας συνολικής αντίληψης. Τα κορίτσια και οι νέες γυναίκες συχνά δεν βλέπουν την κυβερνοασφάλεια ως προσβάσιμη σταδιοδρομία λόγω έλλειψης εκπροσώπησης, στερεοτύπων της βιομηχανίας και συστημικών εμποδίων. Αλλά η συμμετοχή τους στην κυβερνοασφάλεια δεν αφορά μόνο σε αριθμούς. Πρόκειται για την αναδιαμόρφωση του μέλλοντος της ψηφιακής άμυνας με διαφορετικές προοπτικές, καινοτόμο επίλυση προβλημάτων και ηγεσία χωρίς αποκλεισμούς. 

Έλλειψη ταλέντων στον κυβερνοχώρο: Μια χαμένη ευκαιρία

Ο κλάδος της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο αντιμετωπίζει μια κρίσιμη έλλειψη ταλέντων, με περίπου 4 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας στον κυβερνοχώρο παγκοσμίως, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Το Σχέδιο Ανταγωνιστικότητας του Τομέα Κυβερνοασφάλειας της Αυστραλίας για το 2019 σημείωσε ότι η χώρα είχε «σοβαρή έλλειψη» εργαζομένων ασφαλείας έτοιμων για εργασία, με 17.000 περισσότερους να χρειάζονται μέχρι το 2026. Η αντιμετώπιση αυτού του χάσματος απαιτεί την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων δεξαμενών ταλέντων – και αυτό σημαίνει ενεργή προσέλκυση και διατήρηση των γυναικών στην κυβερνοασφάλεια.

Η Nataly Kremer, Chief Product Officer & Head of Research & Development στην Check Point, υπογραμμίζει αυτή την επείγουσα ανάγκη:

«Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι ένας εξαιρετικά δυναμικός τομέας όπου η δημιουργικότητα και η καινοτομία είναι ζωτικής σημασίας. Οι νέες προοπτικές είναι απαραίτητες για να παραμείνετε ένα βήμα μπροστά από τους αντιπάλους σας. Προσελκύοντας περισσότερες γυναίκες στην κυβερνοασφάλεια, όχι μόνο αντιμετωπίζουμε το χάσμα ταλέντων, αλλά ενισχύουμε επίσης την επίλυση προβλημάτων και τα αποτελέσματα ασφάλειας».

Οι γυναίκες που υπερασπίζονται στην πρώτη γραμμή την κυβερνοασφάλεια

Παρά τις προκλήσεις, πολλές γυναίκες έχουν ανέλθει σε ηγετικές θέσεις στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, αποδεικνύοντας ότι είναι εξίσου ικανές – αν όχι περισσότερο – από τους άνδρες ομολόγους τους.

Στην Check Point, οι γυναίκες κατέχουν το 44% των κορυφαίων ηγετικών θέσεων, επιβλέποντας το 78% των εργαζομένων. Αυτό αποτελεί απόδειξη της δέσμευσης της εταιρείας για καθοδήγηση, προγράμματα ηγεσίας και προσλήψεις χωρίς αποκλεισμούς.

Ένα παράδειγμα είναι η Maya Horowitz, VP of Research στην Check Point, η οποία ηγείται των παγκόσμιων προσπαθειών στον τομέα της ευφυΐας απειλών και της άμυνας στον κυβερνοχώρο. Η ίδια τονίζει ότι η κυβερνοασφάλεια χρειάζεται περισσότερες γυναίκες ηγέτες για να προωθήσει την καινοτομία και ισχυρότερα επιχειρηματικά αποτελέσματα:

«Η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των φύλων στην κυβερνοασφάλεια δεν είναι μόνο θέμα ισότητας. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι σταδιοδρομίες στον τομέα αυτό είναι προσβάσιμες και ελκυστικές για τις γυναίκες. Αυτό περιλαμβάνει την εκπαίδευση, την επαγγελματική ανάπτυξη, τα μέτρα πρόσληψης χωρίς αποκλεισμούς και τα προγράμματα καθοδήγησης».

Γυναίκες ηγέτες όπως η Horowitz ανοίγουν το δρόμο για την επόμενη γενιά, αποδεικνύοντας ότι η ποικιλομορφία ενισχύει την κυβερνοασφάλεια εισάγοντας διαφορετικές προσεγγίσεις και προοπτικές επίλυσης προβλημάτων.

Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο χρειάζεται περισσότερες γυναίκες – αλλά πού είναι αυτές;

Εάν η κυβερνοασφάλεια χρειάζεται απεγνωσμένα ταλέντα και οι γυναίκες αποδεικνύουν την ικανότητά τους να ηγούνται, γιατί δεν εισέρχονται περισσότερες γυναίκες σε αυτήν; Τα εμπόδια είναι βαθιά ριζωμένα και πολύπλευρα.

  1. Έλλειψη πρώιμης έκθεσης & κενά εκπαίδευσης STEM

Παρά την πρόοδο, οι γυναίκες παραμένουν μειοψηφία σε τομείς STEM όπως η επιστήμη των υπολογιστών, η μηχανική και η πληροφορική. Η επιστημονική έκθεση της UNESCO «Για να είναι έξυπνη, η ψηφιακή επανάσταση θα πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς» διαπίστωσε ότι παρόλο που οι γυναίκες αποτελούν το 44% των κατόχων διδακτορικού, μόνο το 33% από αυτές παραμένουν σε ερευνητικούς ρόλους.

Για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου, η Check Point έχει ξεκινήσει αρκετές πρωτοβουλίες για την έγκαιρη εισαγωγή των νεαρών κοριτσιών στην κυβερνοασφάλεια, όπως:

  • SecureAcademy Program – Ενσωμάτωση της κυβερνοασφάλειας στα πανεπιστημιακά προγράμματα σπουδών.
  • Μεταπτυχιακά & Προγράμματα καθοδήγησης– Προσφέροντας κατάρτιση, δικτύωση και εξέλιξη σταδιοδρομίας για νέες γυναίκες που εισέρχονται στον τομέα.

 

Χτίζοντας το μέλλον: Πώς να προσελκύσετε περισσότερες γυναίκες στην κυβερνοασφάλεια

  1. Υποστήριξη του κλάδου και πρόσληψη χωρίς αποκλεισμούς

Οι εταιρείες πρέπει να προχωρήσουν πέρα από τις ποσοστώσεις προσλήψεων και να δημιουργήσουν πραγματικές ευκαιρίες για τις γυναίκες. Στην Check Point, το 41% των νέων προσλήψεων στην περιοχή EMEA είναι γυναίκες, ένα βήμα προς την εξισορρόπηση της εκπροσώπησης.

  1. Ισχυρότερη καθοδήγηση και ανάπτυξη ηγεσίας
  • Η πρωτοβουλία FIRE (Female in Roles Everywhere) της Check Point είναι αφιερωμένη στην προώθηση ενός ισχυρού δικτύου γυναικών στην κυβερνοασφάλεια
  • Επίσημα προγράμματα καθοδήγησηςβοηθούν τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις σταδιοδρομίας, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να αποκτήσουν πρόσβαση σε ηγετικούς ρόλους.
  1. Αλλάζοντας την αφήγηση

Πολλές νέες γυναίκες εξακολουθούν να μην βλέπουν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο ως βιώσιμη πορεία σταδιοδρομίας. Η κουλτούρα των χάκερ της βιομηχανίας και η ανδροκρατούμενη εικόνα μπορεί να είναι εκφοβιστική, αποτρέποντας τις γυναίκες πριν καν ξεκινήσουν.

Η Nataly Kremer επισημαίνει: «Δεν μπορείς να είσαι αυτό που δεν μπορείς να δεις. Βλέποντας τις γυναίκες να πετυχαίνουν στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο αποτελεί ισχυρό παράδειγμα για την επόμενη γενιά».

Προκλήσεις εξέλιξης σταδιοδρομίας

Ακόμη και όταν οι γυναίκες εισέρχονται στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, αντιμετωπίζουν προκλήσεις για να ανέβουν στην ιεραρχία. Οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να προαχθούν σε ανώτερες θέσεις, παρά το γεγονός ότι είναι εξίσου παραγωγικές. Μελέτες δείχνουν ότι:

  • Οι γυναίκες λαμβάνουν 25% λιγότερη χρηματοδότηση έρευνας από τους άνδρες, σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική έκθεση της UNESCO«Για να είναι έξυπνη, η ψηφιακή επανάσταση θα πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς».
  • Σύμφωνα με την έκθεση της UNESCO, στη Νέα Ζηλανδία, οι πιθανότητες ενός άνδρα να καταταχθεί καθηγητής ήταν υπερδιπλάσιες από αυτές μιας γυναίκας με παρόμοια προσόντα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα προγράμματα καθοδήγησης, χορηγίας και κατάρτισης ηγεσίας είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσουν τις γυναίκες να προχωρήσουν στην κυβερνοασφάλεια. 

Η κυβερνοασφάλεια δεν αφορά μόνο στο hacking και την κωδικοποίηση – αφορά στην επίλυση προβλημάτων, τη διαχείριση κινδύνων και την προστασία των ψηφιακών κοινοτήτων. Η ενθάρρυνση των γυναικών να διερευνήσουν διάφορους ρόλους σε αυτή, από την ασφάλεια που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη έως το δίκαιο στον κυβερνοχώρο, μπορεί να διευρύνει το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή.

 Παρότρυνση για δράση

Καθώς γιορτάζουμε τη Διεθνή Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη, είναι σαφές ότι η κυβερνοασφάλεια χρειάζεται περισσότερες γυναίκες – όχι μόνο για να κλείσει το χάσμα ταλέντων, αλλά για να δημιουργήσει ισχυρότερη, εξυπνότερη και πιο περιεκτική ψηφιακή άμυνα.

  • Εάν είστε γυναίκα που σκέφτεται να σταδιοδρομήσει στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, αναζητήστε εκπαιδευτικά προγράμματα, καθοδήγηση και ευκαιρίες δικτύωσης.
  • Εάν είστε επαγγελματίας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, υποστηρίξτε πιο περιεκτικές ευκαιρίες πρόσληψης και ηγεσίας.
  • Εάν είστε επιχειρηματικός ηγέτης, επενδύστε σε προγράμματα διαφορετικότητας– επειδή μια πιο περιεκτική βιομηχανία κυβερνοασφάλειας είναι ισχυρότερη.

Το μέλλον της κυβερνοασφάλειας εξαρτάται από το σπάσιμο κάθε εμποδίου. Ο καθένας μας μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα για να διασφαλίσει ότι η επόμενη γενιά υπερασπιστών του κυβερνοχώρου θα δει τις γυναίκες να πρωτοστατούν.