Η Netwrix διεξήγαγε μια μελέτη για τους μεγαλύτερους κινδύνους στην πληροφορική που πρέπει να προσέχουν οι περισσότεροι οργανισμοί και εταιρείες, ενώ επιπλέον συνέλεξε στοιχεία και για την ετοιμότητα των ερωτηθέντων στην αντιμετώπιση των κυβερνοαπειλών.

Πηγή : NSS – Άρθρο της Boldon James

Η έκθεση της εταιρείας βασίζεται στο feedback 1558 οργανισμών και εταιρειών διαφόρων μεγεθών από πολλές διαφορετικές περιοχές και βιομηχανίες. Στην έκθεση συνοψίζονται οι εμπειρίες των εταιρειών και των οργανισμών όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με έξι βασικούς κινδύνους πληροφορικής καθώς και τα σχέδια άμυνας ή αντιμετώπισης που ακολούθησαν για να ανταπαντήσουν ή να μετριάσουν κινδύνους όπως είναι οι παρακάτω: φυσικές ζημιές, κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, απώλεια δεδομένων, παραβίαση δεδομένων, διαταραχές ή διακοπές στη λειτουργία του συστήματος και κυρώσεις συμμόρφωσης.

Η έκθεση αποκαλύπτει τα ακόλουθα βασικά συμπεράσματα:

  • Οι περισσότερες εταιρείες θεωρούν τις επιθέσεις χάκερ ως την πιο επικίνδυνη απειλή, αλλά στην πραγματικότητα, άτομα εντός της εταιρείας (insiders) είναι εκείνα που προκαλούν την πλειοψηφία των συμβάντων ασφαλείας είτε με κακόβουλες είτε με τυχαίες ενέργειες.
  • Δυστυχώς, δεν επανεξετάζονται όλοι οι κρίσιμης σημασίας έλεγχοι (controls) ασφάλειας τακτικά, όπως απαιτείται από τις βέλτιστες πρακτικές. Οι πιο παραμελημένοι έλεγχοι περιλαμβάνουν την διαγραφή ή την απαλλαγή των παλαιότερων παρωχημένων ή και περιττών δεδομένων και τη διενέργεια ταξινόμησης τους. Αυτοί οι έλεγχοι ασκούνται σπάνια ή ποτέ στο 20% και στο 14% των οργανισμών, αντίστοιχα.
  • Παρόλο που το 70% των εταιρειών έκαναν «IT risk assessment» (αξιολόγηση κινδύνου) τουλάχιστον μία φορά, μόνο το 33% επανεξετάζει τακτικά τους κινδύνους IT.
  • Το 44% των ερωτηθέντων είτε δεν γνωρίζουν ούτε είναι σίγουροι για το τι κάνουν οι υπάλληλοί τους με τα ευαίσθητα δεδομένα.
  • Σαν να μην έφτανε το παραπάνω, πάνω από το 60% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το επίπεδο ορατότητάς τους είναι αρκετά υψηλό, γεγονός που τους προκαλεί ψευδή αίσθηση ασφάλειας.
  • Μόνο το 17% των οργανισμών εταιρειών έχουν ένα δραστικό σχέδιο ανταπόκρισης σε περιστατικά. Το 42% των εταιρειών έχει μόνο ένα απλό πλάνο ή δεν έχει τέτοιο σχέδιο.

 

«Η έκθεσή μας δείχνει ότι ο πρωταρχικός λόγος για τον οποίο οι οργανισμοί αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν σημαντικούς κινδύνους πληροφορικής έγκειται στην χαλαρή προσέγγιση τους πάνω στις βασικές αρχές ασφαλείας. Δίνουν προτεραιότητα σε ορισμένους ελέγχους και αφήνουν τους σημαντικότερους εκτός του πεδίου εφαρμογής. Επικίνδυνες προσεγγίσεις στα βασικά της ασφάλειας και η κακή ορατότητα σε ευαίσθητα δεδομένα προσφέρουν στους επαγγελματίες του χώρου της πληροφορικής μια λανθασμένη αίσθηση ασφάλειας. Παρόλα αυτά, αν ξεκινήσουν να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στα βασικά στοιχεία ασφάλειας τότε μόνο πραγματικά θα βοηθήσουν τον εαυτό τους να διαχειριστούν τους κινδύνους και τις κυβερνοαπειλές με μεγαλύτερη επιτυχία », δήλωσε ο Steve Dickson, Διευθύνων Σύμβουλος της Netwrix.