Την «πρώτη επίσημη συμμετοχή, σε οποιαδήποτε ψηφιακή ή φυσική εκδήλωση», από το νέο του ρόλο, πραγματοποίησε ο νέος Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ανοίγοντας τις εργασίες του Digital Business 2023, του ψηφιακού συνεδρίου που διοργάνωσε σήμερα η Smartpress. Ο κ. Παπαστεργίου αναλαμβάνει καινούργια καθήκοντα, «ακολουθώντας την τεράστια δουλειά που έχει γίνει από τον Κυριάκο Πιερρακάκη και την ομάδα του, πάντα υπό την καθοδήγηση και το όραμα του Πρωθυπουργού», με τον ίδιο να τονίζει πως «τα πράγματα δεν είναι εύκολα για έναν νέο Υπουργό, ο οποίος έχει να συνεχίσει ένα τέτοιο έργο. Παρόλα αυτά, η δουλειά που ξεκίνησε δείχνει το δρόμο για το μέλλον».
Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στους στόχους του, σημειώνοντας πως «δεν μπορούμε να μιλάμε για ψηφιακή διακυβέρνηση εάν έχουμε προβλήματα ή εάν φοβόμαστε ότι τα συστήματα μας δεν είναι ασφαλή». «Τα πρόσφατα ζητήματα που είχαμε -μικρά θεωρώ σε σχέση με τις πραγματικές απειλές- αναδεικνύουν το πόσο σημαντικό είναι να ασχοληθούμε ακόμη περισσότερο με το θέμα της κυβερνοασφάλειας. Για το οποίο θα μιλήσουμε και από μεθαύριο στη Βουλή, τόσο εμείς όσο κι ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να θωρακίσουμε σε όλα τα επίπεδα, οριζόντια, τη χώρα και τους οργανισμούς, σε σχέση με τις απειλές που υπάρχουν ή που θα προκύψουν περισσότερο στο μέλλον».
Από εδώ και πέρα, «οφείλουμε να συνεχίσουμε τη μεταρρύθμιση του κράτους, όπως αυτή ξεκίνησε και σηματοδοτήθηκε από το gov.gr». Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να χωριστεί πριν από το gov.gr και μετά από αυτό. Η πλατφόρμα συνεχίζει και με νέες υπηρεσίες, χωρίς να υπάρχει κανένα άγχος για να αυξηθούν, αυτές, «γεωμετρικά», δίνοντας λύσεις, μεταξύ άλλων, για τους απόδημους, για τις τρίτεκνες και τις πολύτεκνες οικογένειες, για τις μεταβιβάσεις ακινήτων και για τους Δήμους – που, όπως τόνισε ο Υπουργός, καλούνται πλέον να ενοποιήσουν τις υπηρεσίες τους και να βρουν ένα κοινό UI, ώστε ο πολίτης να έχει μια κοινή εικόνα για το ελληνικό δημόσιο.
Δεύτερο κομμάτι που θα πρέπει να προχωρήσει είναι το κτηματολόγιο, «το οποίο προχωρά σταθερά, με ζητηματάκια τα οποία προκύπτουν σε όλη τη χώρα, αλλά θα πρέπει μέχρι το 2025 αυτό να έχει τελειώσει». Στις ταχύτητες, η δουλειά επίσης προχωρά, «το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ έχει τα ζητήματα του, είναι ένα έργο το οποίο ξεκίνησε πολύ παλιά, δημοπρατήθηκε σχετικά αργά, και συνεχίζει με προβλήματα, αλλά πρέπει πλέον να τελειώσει και να δούμε τι κενά αφήνει, γιατί σχεδιάστηκε το 2012, Έτσι ώστε να αποκτήσουμε τις γραμμές που θα υποστηρίξουν όλα αυτά τα υπολογιστικά συστήματα».
Για τα smart cities, υπογράμμισε πως «η αγάπη με την αυτοδιοίκηση δεν ξεχνιέται» και πως έχουμε περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ σε έργα έξυπνων πόλεων, από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. «Εδώ θέλει πολύ προσοχή και από τη μεριά των εταιρειών πληροφορικής, προκειμένου να μπορέσουν αυτά τα χρήματα να πιάσουν τόπο». Για την αγορά, θα πρέπει να δούμε «κατά πόσο μπορεί -και πρέπει να το κάνει, αυτή είναι η υποχρέωση της- να παραδώσει έργα τα οποία θα είναι λειτουργικά, χρηστικά, θα διαλειτουργούν και θα γίνουν και σε χρόνους που δεν θα χάσουμε χρήματα από τα διάφορα ταμεία». «Είναι μεγάλη ευθύνη, και από το Υπουργείο για να βγάλει αυτά τα έργα όπως πρέπει, αλλά και από την αγορά, για να τα υλοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Ο κ. Παπαστεργίου συνόψισε τη στρατηγική της ψηφιακές ατζέντας σε «τέσσερις πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να δούμε το επόμενο διάστημα». Η πρώτη αφορά στην κυβερνοασφάλεια «και το πώς θα μπορέσουμε πλέον αυτό να θεσμοθετηθεί, ώστε όλο το ελληνικό δημόσιο και οι φορείς του να ακολουθούν κοινές γενικές πρακτικές και τεχνολογίες, προκειμένου να εξασφαλίσουμε, όσο καλύτερα μπορούμε, την απόκριση της όποιας επίθεσης», αλλά και το γρήγορο recovery. Δεύτερο κομμάτι, η τεχνητή νοημοσύνη και το κατά πόσο μπορεί να δώσει λύσεις σε τομείς όπως η υγεία. «Έχουμε πεδίον δόξης λαμπρόν, αλλά και αυτό το κομμάτι θέλει μια εθνική στρατηγική, η οποία θα πρέπει να είναι στοχευμένη. Και δεν χρειάζεται να είναι υπερφίαλη, γιατί όσο εμείς προσπαθούμε να φτιάξουμε εθνικές στρατηγικές, η AI θα τρέχει πιο γρήγορα και θα ακυρώνει την όποια απόφαση μας».
Επόμενος άξονας, δημόσια διοίκηση και ανοικτά δεδομένα. «Μεγάλη μεταρρύθμιση θα πρέπει να είναι το πώς τα δεδομένα των διαφόρων φορέων του δημοσίου δεν θα είναι ένα σιλό, ένα αποθετήριο αρχείων, αλλά χρηστικά αρχεία, από τα οποία θα συλλέγονται χρηστικότερα αποτελέσματα. Τεχνητή νοημοσύνη κι εδώ. Φανταστείτε ένα ChatGPT για τα ανοικτά δεδομένα του δημοσίου, προκειμένου ο καθένας να μπορεί να πάρει μη διαβαθμισμένα δεδομένα». Στη συνέχεια, ψηφιακή συμπερίληψη: «θα πρέπει η επόμενη ημέρα να συμπεριλαμβάνει τους πάντες. Η τεχνολογία προχωρά πολύ γρήγορα και μερικές φορές δεν καλύπτει ή δεν προλαβαίνει να καλύψει όλους τους ανθρώπους. Θα πρέπει να φτιάξουμε μια πιο συμπεριληπτική τεχνολογία, να δούμε κατά πόσον όλα αυτά τα συστήματα είναι συμβατά για όλους μας».
Ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε πως το cloud computing αποτελεί ένα από τα πολύ σημαντικά κομμάτια του σχεδιασμού για τα έργα του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και πως η λύση δεν είναι να τα κρατάμε όλα κλειστά, μέσα σε δικά μας συστήματα. Η λύση, και για λόγους ασφάλειας, «θα πρέπει να είναι να κρατήσει το ελληνικό δημόσιο τα δεδομένα του ασφαλή αλλά, παράλληλα, τα αντίγραφα του ή και λιγότερο διαβαθμισμένα στοιχεία να βγουν και στο νέφος» – όπως με κάποια στοιχεία των Δήμων, που μπορεί να είναι χρήσιμα για όλους. Διευκρίνισε πως «τα χρήματα τα οποία το Υπουργείο θα πρέπει το επόμενο διάστημα να ωριμάσει και να βγάλει στην αγορά είναι τόσα που δημιουργούν ένα τελείως καινούργιο σκηνικό. Εμείς χρειάζεται να σχεδιάσουμε σοβαρά έργα, σε συνεργασία με την αγορά, προκειμένου αυτό το τεράστιο βήμα που κάναμε να συνεχιστεί».
«Κάθε μέρα κερδίζουμε, κάνουμε μικρές νίκες, αλλά αυτή η ολοκλήρωση, που θα έρθει και με το νέο CRM του δημοσίου, το GOV.2 στην ουσία, θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο νέος Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κατά τη διάρκεια του Digital Business 2023.