Η ναυτιλία αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, με τη χώρα μας να κατέχει ηγετική θέση στη διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία. Με πάνω από 4.000 πλοία υπό ελληνική σημαία, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως στην ιδιοκτησία πλοίων. Ωστόσο, η αυξανόμενη ψηφιοποίηση των πλοίων και των ναυτιλιακών επιχειρήσεων φέρνει στο προσκήνιο νέες προκλήσεις στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

 

Νικήτας Κλαδάκης
General Manager
ADACOM         www.adacom.com

 

 

 

Η εισαγωγή τεχνολογιών όπως το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT), τα αυτόνομα πλοία και τα συστήματα διαχείρισης στόλου έχει βελτιώσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των πλοίων. Ωστόσο, αυτή η ψηφιοποίηση έχει ανοίξει την πόρτα σε κυβερνοαπειλές που μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες. Οι κυβερνοεπιθέσεις μπορεί να στοχεύουν στα πληροφοριακά συστήματα των πλοίων με σκοπό την απόκτηση ελέγχου ή την κλοπή δεδομένων, με τους επιτιθέμενους να απαιτούν λύτρα για την αποκατάσταση των συστημάτων. Τα ευαίσθητα δεδομένα των ναυτιλιακών εταιρειών, όπως πληροφορίες για φορτία, προορισμούς και οικονομικά στοιχεία, μπορούν να κλαπούν ή να αλλοιωθούν, προκαλώντας σημαντικές οικονομικές απώλειες και ζημιά στη φήμη. Επίσης, κυβερνοεπιθέσεις μπορεί να προκαλέσουν διακοπή στις λειτουργίες των πλοίων, όπως η απενεργοποίηση συστημάτων πλοήγησης ή επικοινωνιών, οδηγώντας σε καθυστερήσεις και αυξάνοντας τους κινδύνους ατυχημάτων.

Για την αντιμετώπιση των παραπάνω απειλών, οι ναυτιλιακές εταιρείες πρέπει να υιοθετήσουν μια ολοκληρωμένη στρατηγική κυβερνοασφάλειας που να περιλαμβάνει την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του πληρώματος και του προσωπικού στην ξηρά, η οποία είναι κρίσιμη για την αναγνώριση και την αντίδραση σε κυβερνοαπειλές. Eπίσης πρέπει να πραγματοποιούν τακτικές αξιολογήσεις ασφάλειας των συστημάτων τους για να εντοπίζουν και να διορθώνουν αδυναμίες.

Κατά την ανάπτυξη νέων συστημάτων ή την αναβάθμιση των υφιστάμενων, πρέπει να ενσωματώνονται μέτρα ασφάλειας από την αρχή, όπως η κρυπτογράφηση δεδομένων, η χρήση ισχυρών κωδικών πρόσβασης και η εφαρμογή πολυεπίπεδης προστασίας.

Aντιλαμβανόμενη τις ως άνω προκλήσεις, η εταιρεία ADACOM έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο κυβερνοασφάλειας το Poseidon Shield, το οποίο περιλαμβάνει λύσεις και υπηρεσίες οι βασίζονται στην μοντέλο μηδενικής εμπιστοσύνης. Η υιοθέτηση του εν λόγω μοντέλου αποτελεί μία από τις πιο καινοτόμες και αποτελεσματικές προσεγγίσεις στην κυβερνοασφάλεια για τις ναυτιλιακές εταιρείες. Βασισμένη στην αρχή ότι κανένας χρήστης ή σύστημα δεν πρέπει να θεωρείται αξιόπιστο από προεπιλογή, η προσέγγιση zero trust ενισχύει την ασφάλεια μέσω συνεχούς επαλήθευσης της ταυτότητας και των δικαιωμάτων πρόσβασης. Η εφαρμογή του zero trust από την ADACOM ενισχύει την ανθεκτικότητα των ναυτιλιακών επιχειρήσεων απέναντι σε κυβερνοεπιθέσεις, καθιστώντας τη ναυτιλία έναν πιο ασφαλή και αξιόπιστο τομέα. Το εν λόγω πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει τις ακόλουθες  λύσεις και υπηρεσίες:

  1. Governance, Risk & Compliance: Η ADACOM βοηθά τις ναυτιλιακές εταιρείες να συμμορφώνονται με τις διεθνείς και τοπικές κανονιστικές απαιτήσεις και πρότυπα, όπως το ISMS και το GDPR, μέσω της ανάπτυξης πολιτικών ασφάλειας και διαδικασιών διαχείρισης κινδύνων.
  2. Τεχνολογικές Λύσεις που βασίζονται στο μοντέλο μηδενικής εμπιστοσύνης: Η ADACOM σχεδιάζει και υλοποιεί τεχνολογικές λύσεις οι οποίες βασίζονται στο μοντέλο μηδενικής εμπιστοσύνης μειώνοντας τον κίνδυνο εσωτερικών και εξωτερικών επιθέσεων.
  3. Ασφαλή SD-WAN: Η τεχνολογία ασφαλούς SD-WAN (Software-Defined Wide Area Network) παρέχει στις ναυτιλιακές εταιρείες μια προηγμένη λύση για τη διαχείριση και την προστασία των δικτύων τους, ειδικά σε ένα περιβάλλον με πολυάριθμες και απομακρυσμένες τοποθεσίες, όπως είναι τα πλοία και τα γραφεία τους σε όλο τον κόσμο.
  4. Εκπαίδευση – Ενημέρωση: Εκπαιδευτικά προγράμματα για το προσωπικό που αυξάνουν την ευαισθητοποίηση και την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κυβερνοαπειλών.
  5. Cyberdefense Assessment: Αναλυτικές αξιολογήσεις της ασφάλειας των συστημάτων και των δικτύων για τον εντοπισμό αδυναμιών και την ενίσχυση της άμυνας απέναντι σε κυβερνοαπειλές.
  6. Early Warning Intrusion Detection Services: Υπηρεσίες προληπτικής κυβερνοασφάλειας που περιλαμβάνουν την τακτική παρακολούθηση και τον εντοπισμό πιθανών απειλών πριν αυτές εκδηλωθούν.
  7. Incident Response: Εξειδικευμένες υπηρεσίες ανταπόκρισης σε περιστατικά κυβερνοεπιθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης, της αποκατάστασης και της παροχής καθοδήγησης για την αποφυγή μελλοντικών περιστατικών.
  8. Managed Security Services: Η ADACOM προσφέρει υπηρεσίες διαχείρισης ασφάλειας σε λύσεις όπως firewall, WAF κ.λπ. συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης συστημάτων και της ανταπόκρισης σε περιστατικά σε πραγματικό χρόνο.
  9. AIDriven XDR based on Microsoft XDR: Λύσεις για την ανίχνευση και την απόκριση σε περιστατικά με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και προηγμένων τεχνολογιών, βασισμένες στην πλατφόρμα Microsoft XDR, που επιτρέπουν την ολοκληρωμένη παρακολούθηση και την απόκριση σε απειλές σε πραγματικό χρόνο.
  10. Threat Assessment: Αναλυτική αξιολόγηση των απειλών για τον εντοπισμό και την κατηγοριοποίηση των δυνητικών κινδύνων που μπορεί να επηρεάσουν τα ναυτιλιακά συστήματα και δεδομένα.
  11. Security Assessments and Penetration Testing: Οι υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνουν την εκτέλεση αναλυτικών αξιολογήσεων ασφάλειας και δοκιμών διείσδυσης για τον εντοπισμό αδυναμιών στα συστήματα πληροφορικής των πλοίων και των γραφείων, με στόχο την προληπτική αντιμετώπισή τους.

Η εφαρμογή του Posidon Shield προστατεύσει τις ναυτιλιακές εταιρείες από τις συνεχώς αυξανόμενες και εξελισσόμενες κυβερνοαπειλές, διασφαλίζοντας την ακεραιότητα και την ασφάλεια των συστημάτων τους και των δεδομένων τους.

Η συνεργασία με την ADACOM μπορεί να διασφαλίσει ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες παραμένουν προστατευμένες και έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε νέα πρόκληση στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.