Μια πολύ ενδιαφέρουσα κοινή συνέντευξη με τους Εμμανουήλ Νέτο, Γενικού  Διευθυντή της Pylones Hellas SA και Aran Erel, Country Manager Israel, Greece and Cyprus at F5


Εμμανουήλ Νέτος, Γενικός Διευθυντής της Pylones Hellas SA,  μέλος του κυπριακού ομίλου P.M.Tseriotis Ltd, δραστηριοποιείται για περισσότερα από 22 χρόνια στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών και ασφάλειας διαδικτύου. Η εταιρεία συνδυάζει υπηρεσίες τόσο ενός IT systems integrator όσο και ενός IT security integrator, καθιστώντας την πρωτοποριακό πάροχο για την Ελληνική & Κυπριακή αγορά. Η εταιρεία αποτελεί κορυφαίος συνεργάτης της F5 Networks.

Aran Erel, Country Manager Israel, Greece and Cyprus at F5. H F5 είναι γνωστή ως παγκόσμιος ηγέτης στις υπηρεσίες εφαρμογών και στην κυβερνοασφάλεια, απασχολώντας πάνω από 5000 άτομα σε όλο τον κόσμο – με ένα από τα πιο σημαντικά γραφεία ανάπτυξης της εταιρείας να βρίσκεται στο Ισραήλ.


Aran Erel
Q: Πως βλέπετε τις δυνατότητες συνεργασιών μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ στο τομέα των τεχνολογιών

“Είναι σημαντικό να τονιστεί το ενδιαφέρον για τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν στην προώθηση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, καθώς είναι σε μεγάλο βαθμό αλληλοσυμπληρούμενες. Υπάρχει μια ομοιότητα μεταξύ του συνεχώς αναπτυσσόμενου περιβάλλοντος των startups στο Ισραήλ και του συνεχώς ενισχυόμενου περιβάλλοντος στην Ελλάδα, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς με σημαντικές εξαγορές από εταιρείες του εξωτερικού και με το άνοιγμα κέντρων R&D κορυφαίων εταιρειών τεχνολογίας.

“Δεν είναι τυχαίο ότι η ομάδα της F5, η οποία διαχειρίζεται το Ισραήλ, είναι επίσης υπεύθυνη για την Ελλάδα και την Κύπρο, υπό το πρίσμα της συνέργειας μεταξύ αυτών των αγορών. Η F5 επενδύει συνεχώς σε γνώση, ανθρώπινο δυναμικό και διοχετεύει πόρους στην ελληνική και κυπριακή αγορά με στόχο την ενίσχυση της σχέσης μεταξύ των χώρων αυτών, επιτρέποντας στην ελληνική αγορά τεχνολογίας να αναπτυχθεί γρήγορα, και να αναπτύξει έργα ώστε να γίνει μια σημαντική μηχανή οικονομικής προόδου. ”

 

Εμμανουήλ Νέτος

Q: Μπορείτε να μας δώσετε μια πλήρη εικόνα του κλάδου της ελληνικής τεχνολογίας και του μεριδίου της στην οικονομία;

“Η ελληνική οικονομία και κοινωνία γενικότερα κινούνται σταθερά προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό και εντείνουν τις προσπάθειές τους να ευθυγραμμιστούν με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτή η προσπάθεια επικεντρώνεται κυρίως στη μετάβαση προς ένα ψηφιακό μέλλον με στόχο την αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου όπως τον ξέρουμε σήμερα και τη δημιουργία νέων ευκαιριών που θα προσδώσουν έσοδα για τις επιχειρήσεις. Η συμβολή του Κλάδου Πληροφορικής στο ΑΕΠ της χώρας αγγίζει το 8% για το 2019 δηλαδή κάτι παραπάνω από 13 δις ευρώ σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Deloitte για λογαριασμό του ΣΕΠΕ. Ο κλάδος της Πληροφορικής διαθέτει περισσότερες από 4.600 επιχειρήσεις που απασχολούν περίπου 250.000 εργαζόμενους. Όσον αφορά το 2020, η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η ανάπτυξη του κλάδο δεν θα ξεπεράσει το 0,2% – 0,5%, κυρίως λόγω της κρίσεως Covid19. Παρόλα αυτά εκτιμάται ότι η ανάπτυξη του κλάδου την επόμενη τετραετία θα ξεπεράσει συσσωρευτικά το 5%”

Q: Υπάρχουν ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα όπως INTEL, Facebook, Google, IBM και Apple στο Ισραήλ;

“Είναι γεγονός ότι υπάρχουν πολλές ξένες εταιρείες τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα που τα τελευταία οκτώ χρόνια μετατρέπουν τη χώρα μας σε ένα κέντρο τεχνολογίας. Κάθε χρόνο, ένας σημαντικός αριθμός από διεθνείς ηγέτες στη τεχνολογίας επενδύουν στη χώρα μας και αλλάζουν την ελληνική αγορά τεχνολογίας, η οποία βρισκόταν σε ύφεση τα τελευταία χρόνια. Κάποια σημαντικά παραδείγματα αποτελούν οι F5, Microsoft, CISCO, Lenovo, Huawei, HPΕ, HP, Dell, ΙΒΜ, Oracle, VMWare, Google, όπως και η Ισραηλινή Check Point έχει έντονη παρουσία. Πρόσφατα, η TeamViewer®, μια γερμανική εταιρεία τεχνολογίας και παγκόσμιος connectivity platform provider, εγκαινίασε ένα νεοσύστατο R&D κέντρο στα Ιωάννινα.

“Εκτός όμως από τις εταιρείες τεχνολογίας, παρατηρούμε και ότι ορισμένες από τις κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες στον κόσμο, όπως η Pfizer, επενδύουν στην Ελλάδα. Η Pfizer ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ιδρύσει ένα ψηφιακό ερευνητικό κέντρο με έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη και την ανάλυση Big Data στη Θεσσαλονίκη. Επίσης η Διεθνής συμβουλευτική εταιρεία EY δημιούργησε επίσης ένα επιστημονικό κέντρο τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας.

Q: Τι αντίκτυπο είχε η οικονομική κρίση στην εύρεση προσωπικού τεχνολογίας;

“Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα είχε ένα τεράστιο αντίκτυπο στους υπαλλήλους και ως αποτέλεσμα πολλοί αναγκάστηκαν να μετακινηθούν σε άλλες χώρες, ειδικά στη Βόρεια Ευρώπη, για να βρουν νέες ευκαιρίες σταδιοδρομίας. Το τελευταίο διάστημα τα πράγματα φαίνονται να αλλάζουν, όπως και σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης και ακόμη και στο Ισραήλ, η κυβέρνηση προσφέρει κίνητρα για το γηγενής εργασιακό δυναμικό που έχει εγκαταλείψει τη χώρα: Το Υπουργείο Εργασίας της Ελλάδας προσφέρει στον εργοδότη για παράδειγμα τη δυνατότητα να καλύψει το 70% του μισθού, ή 2.000 ευρώ κάθε μήνα για το πρώτο έτος, με τη προϋπόθεση από την εταιρεία να προσλάβει τον εργαζόμενο για τουλάχιστον 12 μήνες .

“Το πρόγραμμα αυτό ονομάζεται” ReBrain Greece “είναι ένα διεπιστημονικό πιλοτικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης με στόχο το άνοιγμα θέσεων εργασίας στην Ελλάδα για χιλιάδες Έλληνες επαγγελματίες υψηλού επιπέδου που ζουν στο εξωτερικό.

Q: Ποια κίνητρα παρέχει η χώρα σε ξένους επενδυτές στην Ελλάδα;

“Όπως και το Ισραήλ, έτσι και η Ελλάδα παρέχει πολλαπλά κίνητρα για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας fast track διαδικασιών, φορολογικών κινήτρων, ειδικών εκπτώσεων στα τέλη κατά τη διαδικασία αδειοδότησης και gold visa.

“Η Ελλάδα ανακτά την αξιοπιστία και την ανταγωνιστικότητά της μέσω αλλαγών και μεταρρυθμίσεων σε κρίσιμους τομείς της δημόσιας πολιτικής και ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της 4ης  Βιομηχανικής Επανάστασης.

“Οι στρατηγικές επενδύσεις σχετίζονται με έργα μεγάλης κλίμακας στο κλάδο της τεχνολογίας και περιλαμβάνουν τη κατασκευή, επέκταση, αναδιάρθρωση, εκσυγχρονισμό ή συντήρηση υφιστάμενων μονάδων υποδομών, εγκαταστάσεων και δικτύων, καθώς επίσης υπάρχουν και αντίστοιχες επενδύσεις και στους κλάδους των κατασκευών, ενέργειας, τουρισμού, μεταφορών, επικοινωνιών, εκπαίδευσης, πολιτισμού κ.α..

Q: Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία σήμερα και τι πιστεύετε ότι θα ισχύει για το μέλλον;

«Χρειάστηκαν εννέα χρόνια στην Ελλάδα για να ανακάμψει από μια σοβαρή ύφεση μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, αλλά η ανάκαμψη όπως όλοι γνωρίζουμε ήταν με αργούς ρυθμούς. Το 2020 θεωρείται έτος δοκιμής για την πολιτική / οικονομική ηγεσία της χώρας. Ωστόσο, η επιδημία Covid-19 φαίνεται να εκτροχίασε την όποια  ανάκαμψη της οικονομίας ελπίζαμε στην Ελλάδα ακριβώς την ώρα που επιστρέφαμε μετά από μια κρίση σχεδόν δεκαετίας.

«Όσο για το μέλλον, αναμένω να προκύψουν ευκαιρίες ως αποτέλεσμα της κρίσης. Εν τω μεταξύ, η ελληνική οικονομία και το κράτος το ίδιο έχει επιταχύνει την ψηφιοποίηση του, ανοίγοντας ευκαιρίες για άλλους τομείς της τεχνολογίας, όπως η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και το cloud computing, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η βιωσιμότητα, οι οποίοι θα να είναι τα βασικά ορόσημα για μια ταχεία ανάκαμψη από την κρίση.

Aran Erel

Q: Τι θα αποτελέσει το μέλλον για την ανάπτυξη του Ισραήλ μετά το covid-19?

” Η ισραηλινή οικονομία εισήλθε στην κρίση Covid-19 από μια ισχυρότερη αφετηρία σε σχέση με την Ελλάδα, ενώ ο τομέας της τεχνολογίας ήταν και εξακολουθεί να είναι ο κινητήριος μοχλός της ισραηλινής οικονομίας. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της κρίσης, πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις σε πολλά υποσχόμενες εταιρείες τεχνολογίας. Ο κλάδος της τεχνολογίας εισήγαγε και διοχέτευσε την απομακρυσμένη εργασία με φυσικό και διαισθητικό τρόπο, αλλά περιμένω να δούμε και κάποιες προσαρμογές σε αυτόν το τρόπο. Μία από τις πιο εμφανείς τάσεις στην ισραηλινή αγορά είναι η συνεργασία και αξιοποίηση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για την εξεύρεση νέων λύσεων στην κρίση και νέων μοντέλων εργασίας, τα οποία θα είναι σημαντικά για την χάραξη μια ενιαίας στρατηγική εξόδου από την κρίση αυτή.”