Μπορεί οι πωλήσεις σε κατηγορίες προϊόντων, όπως είναι οι προσωπικοί υπολογιστές, να παρουσιάζουν πτώση, αλλά αυτό ουδόλως σημαίνει ότι η ζήτηση για λύσεις πληροφορικής δεν παραμένει σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της IDC, το 2017 οι δαπάνες για πληροφοριακές υποδομές, σε παγκόσμιο επίπεδο, θα παρουσιάζουν αύξηση 4,5% και θα διαμορφωθούν στα $2,1 τρις. Σημειωτέον πως το 2016 έκλεισε με τις δαπάνες να παρουσιάζουν αύξηση 2,5%, ενώ για το 2018 αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση κατά 4%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι συμπεριλαμβανομένων και των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, οι δαπάνες για τις οποίες αναμένεται να ενισχυθούν κατά 2% τη φετινή χρονιά, η συνολική αγορά των ψηφιακών τεχνολογιών εκτιμάται από την IDC πως θα διαμορφωθεί στα $3,5 τρις το 2017.
Το cloud αναμένεται να παίξει φέτος καταλυτικό ρόλο στην ενίσχυση των δαπανών για servers κατά 4% το 2017 και κατά 5% το 2018. Επίσης, ενισχυμένες αναμένεται να είναι και οι δαπάνες για smartphones, όπου εκτιμάται πως οι δαπάνες θα αυξηθούν κατά 7% μετά το +1% του 2016.
Οι δαπάνες για λογισμικό αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση 7% στα $471 δις, ενώ αύξηση 3% εκτιμάται πως θα παρουσιάσουν και οι υπηρεσίες πληροφορικής. Στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, τα έσοδα από τη φωνή παρουσιάζουν πτώση, αλλά αυτά από τις υπηρεσίες δεδομένων – τόσο στη σταθερή όσο και στην κινητή τηλεφωνία – δείχνουν να ενισχύονται.
Σε επίπεδο περιφερειών, τη μεγαλύτερη αύξηση στις δαπάνες αναμένεται να δούμε στην περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού, καθώς θα φθάσει στο +8%, ενώ ειδικά η Κίνα και η Ινδία αναμένεται να παρουσιάσουν ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 10%. Αρκετά πίσω ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες με +4%, η Δυτική Ευρώπη με 3%, ο Καναδάς (2%) και η Ιαπωνία (2%).
Εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι, σύμφωνα με την IDC, η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για συσκευές και φέτος εκτιμάται ότι θα αντιπροσωπεύει το 25% στις πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών, tablets, κινητών τηλεφώνων και περιφερειακών.