Στην Επίσημη Εφημερίδα του ευρωπαίου μπλοκ δημοσιεύθηκε το πλήρες και τελικό κείμενο του νόμου της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη. Ο νέος νόμος θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Αυγούστου και σε 24 μήνες, μέχρι τα μέσα του 2026, οι διατάξεις του θα τεθούν σε πλήρη ισχύ για τους developers τεχνητής νοημοσύνης.
Σε έξι μήνες από σήμερα, η ΕΕ θα αρχίσει να εφαρμόζει απαγορεύσεις σε κάποιες εφαρμογές για τεχνητή νοημοσύνη, όπως η χρήση συστημάτων κοινωνικής αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, η συλλογή πληροφοριών αναγνώρισης προσώπου για βάσεις δεδομένων, καθώς και η χρήση συστημάτων αναγνώρισης συναισθημάτων σε πραγματικό χρόνο, στα σχολεία και σε χώρους εργασίας.
Σε εννέα μήνες, η ΕΕ θα αρχίσει να εφαρμόζει κώδικες πρακτικής για developers τεχνητής νοημοσύνης. Το γραφείο τεχνητής νοημοσύνης της ΕΕ, που ιδρύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα συνεργαστεί με εταιρείες συμβούλων για τη σύνταξη αυτών των κωδίκων. Σχεδιάζει, επίσης, να συνεργαστεί με εταιρείες που παρέχουν μοντέλα γενικής χρήσης, που θεωρείται ότι ενέχουν συστημικούς κινδύνους.
Μετά από ένα χρόνο, οι κατασκευαστές μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης γενικής χρήσης, όπως το ChatGPT, θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις νέες απαιτήσεις διαφάνειας και να μπορούν να αποδείξουν ότι τα συστήματά τους είναι ασφαλή για τους χρήστες. Εκτός απ αυτά, ο νόμος της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη περιλαμβάνει και άλλους κανόνες, όπως η διασφάλιση σαφούς επισήμανσης των deepfakes και άλλων εικόνων, βίντεο και ήχου που δημιουργούνται μέσω AI.
Οι εταιρείες που εκπαιδεύουν τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει, επίσης, να σέβονται τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων, εκτός εάν το μοντέλο τους έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά για έρευνα και ανάπτυξη. Οι νομοθέτες της ΕΕ κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για το πρώτο ολοκληρωμένο εγχειρίδιο κανόνων του μπλοκ για την τεχνητή νοημοσύνη τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.
Το πλαίσιο επιβάλλει διαφορετικές υποχρεώσεις στους developers AI, ανάλογα με τις περιπτώσεις χρήσης και τον αντιληπτό κίνδυνο. Το μεγαλύτερο μέρος των use cases δεν θα ρυθμιστεί, καθώς θεωρούνται χαμηλού κινδύνου, αλλά ένας μικρός αριθμός πιθανών περιπτώσεων θα απαγορευτούν.
Οι λεγόμενες περιπτώσεις χρήσης «υψηλού κινδύνου» -όπως οι βιομετρικές χρήσεις ή το ΑΙ που χρησιμοποιείται στην επιβολή του νόμου, την απασχόληση, την εκπαίδευση και τις κρίσιμες υποδομές- επιτρέπονται βάσει του νόμου, αλλά οι προγραμματιστές τέτοιων εφαρμογών αντιμετωπίζουν υποχρεώσεις σε τομείς όπως η ποιότητα δεδομένων.
Χρήστος Κοτσακάς – infocom.gr