Το Mobile Security Report 2021 της Check Point Software αναφέρει επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού σε φορητές συσκευές σχεδόν σε όλους τους οργανισμούς παγκοσμίως κατά το προηγούμενο έτος
Το νέο report αποκαλύπτει τις τελευταίες απειλές για εταιρικές φορητές συσκευές, από κακόβουλες εφαρμογές έως επιθέσεις ransomware και πολλές άλλες.
- Το 97% των οργανισμών αντιμετώπισαν το 2020 απειλές που χρησιμοποίησαν πολλαπλούς φορείς επίθεσης σε φορητές συσκευές
- Το 46% των οργανισμών είχε τουλάχιστον έναν υπάλληλο που είχε κατεβάσει μια κακόβουλη εφαρμογή για κινητά
- Τουλάχιστον το 40% των φορητών συσκευών στον κόσμο είναι εγγενώς ευάλωτες σε κυβερνοεπιθέσεις
Η Check Point® Software Technologies Ltd.(NASDAQ: CHKP), ένας κορυφαίος πάροχος λύσεων ασφάλειας στον κυβερνοχώρο παγκοσμίως, δημοσίευσε το Mobile Security Report για το 2021, στο οποίο εξετάζει τις τελευταίες, ανερχόμενες απειλές που στοχεύουν τις φορητές συσκευές και παρέχει μια ολοκληρωμένη επισκόπηση των κυριότερων τάσεων σχετικά με κακόβουλα προγράμματα στις mobile συσκευές, στις ευπάθειες των συσκευών αυτών καθώς επίσης και τις κυβερνοεπιθέσεις σε εθνικό επίπεδο. Παρουσιάζει ακόμη το τρόπο που οι οργανισμοί μπορούν να προστατευθούν από τις σύνθετες απειλές σήμερα και στο μέλλον καθώς επίσης και πώς αυτές οι απειλές είναι πιθανό να εξελιχθούν.
Η μετάβαση στη απομακρυσμένη εργασία μαζικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 αύξησε την επίθεση σε φορητές συσκευές δραματικά, με αποτέλεσμα το 97% των οργανισμών να αντιμετωπίζει απειλές μέσω κινητών συσκευών από διάφορους φορείς επίθεσης. Δεδομένου ότι το 60% των εργαζομένων προβλέπεται να εργάζεται από απόσταση έως το 2024, η ασφάλεια των φορητών συσκευών πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλους τους οργανισμούς. Τα κυριότερα σημεία της Έκθεσης 2021 για την Ασφάλεια Κινητών Έρευνας Σημείων περιλαμβάνουν:
- Όλες οι επιχειρήσεις κινδυνεύουν από επιθέσεις σε φορητές συσκευές: Σχεδόν κάθε οργανισμός αντιμετώπισε τουλάχιστον μία επίθεση κακόβουλου λογισμικού σε φορητές συσκευές κατά το 2020. Ενενήντα τρία τοις εκατό αυτών των επιθέσεων προήλθαν από ένα δίκτυο συσκευών, το οποίο προσπαθεί να εξαπατήσει τους χρήστες να εγκαταστήσουν κακόβουλο υλικό μέσω μολυσμένων ιστότοπων ή διευθύνσεων URL, ή για να κλέψουν τα διαπιστευτήρια των χρηστών.
- Σχεδόν οι μισοί οργανισμοί επηρεάζονται από κακόβουλες εφαρμογές για φορητές συσκευές:
Το 46% των οργανισμών είχαν τουλάχιστον έναν υπάλληλο που κατέβασε μια κακόβουλη εφαρμογή για κινητά που απείλησε τα δίκτυα και τα δεδομένα του οργανισμού τους το 2020.
- Τέσσερα στα δέκα κινητά παγκοσμίως είναι ευάλωτα: Το Achilles research της Check Point αναφέρει πως τουλάχιστον το 40% των κινητών συσκευών στον κόσμο είναι εγγενώς ευάλωτες σε κυβερνοεπιθέσεις λόγω ελαττωμάτων στα chipset τους και χρειάζονται άμεσα patching (διόρθωση).
- Αύξηση του κακόβουλου λογισμικού που στοχεύουν τις φορητές συσκευεές: Το 2020, η Check Point διαπίστωσε αύξηση 15% στον κίνδυνο κλοπής των τραπεζικών διαπιστευτηρίων χρηστών λόγω των αντίστοιχων Trojan . Οι απειλές αυτές μεταδίδουν κακόβουλο λογισμικό για κινητά, όπως Mobile Trojans Remote Access (MRATs), τραπεζικά trojan και premium dialers, ενώ συχνά κρύβουν το κακόβουλο λογισμικό σε εφαρμογές που ισχυρίζονται ότι προσφέρουν πληροφορίες σχετικές με το COVID-19.
- Τα APT groups στοχεύουν φορητές συσκευές: Τα κινητά είναι ένας πολύ ελκυστικός στόχος για διάφορες ομάδες APT, όπως το Rampant Kitten στο Ιράν, το οποίο έχει πραγματοποιήσει περίπλοκες και εξελιγμένες στοχευμένες επιθέσεις για να κατασκοπεύει χρήστες και να κλέβει ευαίσθητα δεδομένα
«Όπως είδαμε το 2020, οι απειλές που αφορούν που στοχεύουν τις φορητές συσκευές αυξάνονται και σχεδόν κάθε οργανισμός έχει υποστεί τουλάχιστον μια επίθεση μέχρι σήμερα», δήλωσε ο Neatsun Ziv, VP Threat Prevention της Check Point Software. «Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν περιπλοκότερες απειλές στον ορίζοντα. Οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο συνεχίζουν να εξελίσσονται και να προσαρμόζουν τις τεχνικές τους για να εκμεταλλευτούν την αυξανόμενη εξάρτησή μας από τα κινητά. Οι επιχειρήσεις πρέπει να υιοθετήσουν λύσεις ασφαλείας για φορητές συσκευές που θα προστατεύουν τις συσκευές των υπαλλήλων τους από τις σημερινές προηγμένες απειλές στον κυβερνοχώρο και παράλληλα οι χρήστες θα πρέπει να προσέχουν να χρησιμοποιούν μόνο εφαρμογές από επίσημα app stores για να ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο.»
Κατά το 2020, η Check Point ανακάλυψε μια νέα και εξαιρετικά σημαντική επίθεση, στην οποία οι παράγοντες απειλής χρησιμοποίησαν το σύστημα Mobile Device Management (MDM) μιας μεγάλης διεθνούς εταιρείας για να διανείμουν κακόβουλο λογισμικό σε περισσότερο από το 75% των διαχειριζόμενων φορητών συσκευών της – αξιοποιώντας τη λύση, η οποία προοριζόταν για τον έλεγχο της χρήσης των συσκευών αυτών.
Το 2021 Mobile Security Report της Check Point βασίζεται σε δεδομένα που συλλέχθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, από 1.800 οργανισμούς που χρησιμοποιούν τη λύση Harmony Mobile της Check Point. Επίσης, άντλησε δεδομένα από το ThreatCloud Intelligence της Check Point, το μεγαλύτερο συνεργατικό δίκτυο για την καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, το οποίο παρέχει δεδομένα απειλών και τάσεις επίθεσης από ένα παγκόσμιο δίκτυο αισθητήρων, από τις έρευνες της Check Point Research (CPR) τους τελευταίους 12 μήνες και από πρόσφατες εκθέσεις έρευνας τρίτων.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κατεβάσετε το report από το link που ακολουθεί: https://pages.checkpoint.com/mobile_security_report_2021.html